Mobile

Review: Microsoft Surface RT

De iPad van Apple (met iOS) oefende de voorbije jaren de grootste aantrekkingskracht uit op de consument, al weten sommige Android-tablets tegenwoordig steeds meer mensen te verleiden. Maar Windows – nochtans heer en meester bij computers – telt niet mee.

iOS en Android zijn zo succesvol omdat de software heel intuïtief is en perfect is afgestemd op een tablet – iets dat je van Windows tot voor kort niet kon zeggen. Windows dat we tot nu kenden was iets voor computers en laptops met toetsenborden, apparaten die eigenlijk nooit goed in de woonkamer pasten.

,

Met Windows RT heeft Microsoft nu geprobeerd om iets te creëren dat even vlot werkt als de concurrentie, en vooral niemand confronteert met de punten die algemeen slecht worden bevonden aan Windows. Te beginnen met het bureaublad, de vele menuutjes en programma’s met duizenden opties.

Windows RT is zeer sterk geïnspireerd op Windows Phone, het mobiele besturingssysteem voor telefoons dat we in het verleden wel vaker positief bespraken. Onder andere de Nokia Lumia 920 is een mooi samengaan tussen degelijke hardware en deze software.

Dat betekent dat je een zeer strakke interface (Modern UI) te zien krijgt met grote ‘tegels’ die elk een app vertegenwoordigen en waarop je drukt om ze te starten. Het hoofdscherm toont er een aantal, maar je kan ook een overzicht oproepen waarin alle apps verschijnen.

Het minste wat je van deze interface kan zeggen, is dat hij vergeleken met Android en iOS origineel is. En ook relatief gebruiksvriendelijk, want het is volledig gespeend van overbodigheden. Geen clutter dus om je af te leiden, en dat is een goede zaak. Zelfs de instellingen van Windows RT zijn vrij helder opgevat.

Windows RT werkt met apps die je koopt in de Windows Store. Het is dus niet mogelijk om‘echte’Windows- programma’s op tablets met Windows RT te draaien of software zomaar te downloaden en te installeren. Dat komt ook omdat de onderliggende hardware een ARM-chip is, zoals bij Android- en Apple-apparaten. Kortom, een Windows RT-tablet is even ‘gesloten’ als de iPad.

Is dat een probleem? Enkel als je opteert voor een Windows RT-tablet met de verwachting dat je even vrij als op een Windows-pc software kan installeren, want dan ga je teleurgesteld zijn. Een troef die Windows RT wél heeft overgehouden aan zijn Windows-voorgangers: het werkt met nagenoeg alle USB- randapparatuur, zoals een 3G-stick. 

,

Het typevoorbeeld van een Windows RT-tablet is de Surface RT, de tablet die Microsoft als groot voorbeeld voor fabrikanten-partners in elkaar stak. Dat is ongewoon, want Microsoft blijft meestal weg van hardware. Als we even de Xbox-gameconsoles negeren (en alle Microsoft-randapparatuur), is dit de eerste keer dat het softwarebedrijf zelf een toestel uitbrengt.

Voor een eerste worp is het een verrassend gelikte tablet geworden. Als je hem vastneemt, is de kans groot dat je onder de indruk zal zijn. De behuizing bestaat uit een magnesiumlegering, en het voelt allemaal heel secuur en stevig aan. Aan de zijkanten vinden we trouwens een USB-poort, video- uitgang, micro-SD-geheugenkaartsleuf en een magnetische aansluiting voor een toetsenbord.

Wat het klavier betreft zijn er zijn twee (dure) opties: een Touch en Type Cover, waarbij de eerste zich kenmerkt door echte toetsen. Beiden zijn verwerkt in een hoes, zodat je nooit het gevoel hebt een extra klavier mee te sleuren. Achteraan de Surface is er ook nog een ingebouwde stand, zodat je de tablet recht op een tafel kan zetten.

De Surface RT heeft een 10,6-inch 16:9-scherm, met een resolutie van 1.366 bij 768 beeldpunten. Het is – vergeleken met een iPad – een wat breder toestel, maar in tegenstelling tot Android-tablets met dezelfde beeldverhouding is dat niet zo’n probleem. De RT-interface past goed bij breedbeeld. Het is ook een goed scherm, met een mooie weergave en brede kijkhoeken, al hadden we voor een tablet van deze prijs wel graag een hogere resolutie gezien. Maar om bijvoorbeeld films te bekijken is het prima.

Een leuk idee is de geïntegreerde kickstand, zodat je de tablet op een tafel kan rechtzetten. Voor het bekijken van een film op een vlucht best nuttig. Spijtig genoeg is de ondersteuning voor videoformaten eerder beperkt; met MKV-films moet je je niet aanbieden.

In gebruik weet de hardware van de Surface RT oorgaans te overtuigen. Er is voldoende rekenkracht aan boord om gezwind te reageren op elke aanraking. Des te groter is de teleurstelling als je een app opstart, want soms zit je een paar seconden naar een leeg scherm te turen. Eens de app zich toont, gaat alles weer aan een normaal tempo. 

 

,

Een probleem van Windows RT is dat het OS zelf veel ruimte inpikt. Je koopt een tablet met 32 GB geheugen, maar daar is in de praktijk bitter weinig van beschikbaar. We schatten ongeveer de helft. Dat kan snel een probleem vormen, zeker als je graag games of grote brokken media verorbert.

Je kan de Surface RT ook nooit beschuldigen van snel te zijn. De wat merkwaardige inclusie van een Windows-bureaubladmodus die enkel relevant is voor de gebundelde Office, het ontbreken van een mediaspeler (maar er is wel Xbox Music en apps in de appwinkel), en de eerder karig aanbod aan apps, zijn bijkomende minpunten.

De Surface RT blijft gelukkig wel vrij lang werken op een batterijlading, tot ongeveer zeven uur. De Surface RT deed het bij onze tests beter dan de iPad van de derde generatie. Best verrassend, als je weet dat vroegere Windows-tablets (ok, op basis van x86-chips) het vaak na twee, drie uur voor bekeken hielden.

Wellicht de grootste hinderpaal voor het succes van Windows RT, zijn de prijzen van de RT-tablets. Want die zijn behoorlijk hoog. Voor een Surface RT met 32 GB en de bijhorende Touch-cover ben je bijna 600 euro kwijt.

Al moet gezegd worden dat Microsoft na een blik op de teleurstellende verkoop de prijzen van de Surface RT danig heeft laten dalen. Onderwijspersoneel krijgen hem zelfs voor 199 euro in handen. Zogezegd als tijdelijke promotie, maar wij vermoeden dat de Surface RT nooit terugkeert naar zijn prijskaartje van weleer. 

Aan zijn lagere prijs is de Surface RT aantrekkelijker dan voorheen, maar het blijft – net zoals bij de Blackberry Playbook eertijds – een keuze voor een tablet dat naar ons gevoel weinig groei meer gaat meemaken. Dat hoeft geen probleem te zijn, als je toch gericht bent op surfen, mailen en het huidige app-aanbod. Overigens komt er wél een update voor Surface RT aan, die onder andere Outlook toevoegt aan het verhaal. Maar afgaande op eerste previews valt er geen grote kentering te verwachten.

 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.