Geluid

Review: McIntosh McAire

Maar zullen we – vooraleer we met de nodige gretigheid aan de uitpakparty beginnen – eerst even typeren wat voor een merk McIntosh is? Goed. McIntosh is een Amerikaans high-end hifimerk, dat nogal traditioneel ingesteld is, zij het in de best mogelijke betekenis van het woord.

Ze maken kostbare hifi-apparaten die steevast uitstekend afgewerkt, loodzwaar en oerdegelijk gebouwd zijn. Daarbij hebben ze ook een zeer herkenbaar uiterlijk dat al sinds meerdere decennia nagenoeg ongewijzigd gebleven is. Je kan dus een McIntosh-apparaat van twintig jaar oud naast een nieuw toestel van het merk zetten zonder dat iemand het leeftijdsverschil opmerkt.

Gezien de traditionele insteek van het bedrijf, is het dus best wel verrassend dat ze plots met een apparaat als de McAire op de proppen komen. Temeer ook omdat Steve Jobs de revolutionaire computerlijn die hij in de jaren ’80 van de vorige eeuw bij Apple wilde lanceren ‘McIntosh’ wou noemen. Maar omdat het audiomerk McIntosh al bestond, moest Apple de benaming ‘MacIntosh’ kiezen.

Maar zo te zien voelde Apple zich desondanks niet te beroerd om de nodige licenties toe te kennen voor de McAire.

,

De McAire wordt geleverd in een heel grote en zware doos. Dit alles in verhouding tot soortgelijke apparaten van andere fabrikanten. Het apparaat weegt maar liefst veertien kilogram en is 49 centimeter breed, 20 centimeter hoog en 43 centimeter diep. Bij dat laatste getal is de antenne die je achterop moet schroeven inbegrepen, maar het is hoe dan ook erg royaal bemeten allemaal. Vooral door de flinke diepte zal je de McAire niet zomaar in een boekenrek of iets dergelijks kwijtraken.

Het apparaat is superbe afgewerkt en straalt – niet in het minst door de schitterend fraaie decibelmeters op het voorpaneel – klasse en stijl uit. Heel apart is de brievenbusvormige opening die halverwege de bodem van de McAire zit.

Als je daar in kijkt of voorzichtig je vingers er in steekt, zie/voel je twee woofers van elk 10 centimeter zitten. Die zorgen samen met de luidsprekerdrivers op het voorpaneel – een midrange van 5 centimeter diameter, met daarboven een tweeter van 2 centimeter voor de geluidsweergave.

Op de achterzijde zit een netwerkpoort, een USB-poort, een stereo cinch-ingang, een aansluiting voor een Wi-Fi-antenne en twee kleine poortjes waarmee kan gecommuniceerd worden met andere McIntosh-apparaten. Natuurlijk stelt zich dan meteen de vraag welke andere apparaten dat dan wel moeten zijn, aangezien de McAire eigenlijk toch een alles-in-één oplossing is.

De toegepaste AirPlay technologie maakt het mogelijk om de iTunes bibliotheek die op je pc of Mac staat via Wi-Fi – bekabeld kan ook – te streamen naar de McAire. Maar je kan ook muziek streamen vanaf een iPod Touch, iPhone of een iPad. En tenslotte kan je ook een iPod Classic/Nano aansluiten via een USB-verbinding.


,

Voor de eigenlijke bediening ben je aangewezen op een IR-afstandsbediening. Een apparaatje met een originele vormgeving is dat, maar het kleinood ligt prettig in de hand. Daarbij zijn de knoppen comfortabel groot en zijn de opschriften duidelijk. Prima werk!

Je kan de McAire plaatsen waar je maar wil, maar het verticale afstraalgedrag van de tweeter is niet onbeperkt. Wat wil zeggen dat de hoeveelheid hoge tonen die je hoort aardig zal afnemen als je het apparaat niet op oorhoogte plaatst.

Het stereobeeld is veel breder dan je zou verwachten. De luidsprekers staan nog geen halve meter uit elkaar, maar je zou zweren dat het veel meer is. Daarbij laat de McAire ook veel details in het geluid horen.

Het laag is niet overdonderend, maar er zit wel veel resolutie in. De baspartij in ‘Little Arithmetics’ van dEus kan je bijvoorbeeld noot voor noot meevolgen. Stemmen klinken open, gefocust en natuurgetrouw.

Ook het hoog klinkt erg goed, zolang je het volume niet al te ver opendraait. Doe je dat wel dan klinkt het nog steeds goed, maar dan hoor je er wel een scherp randje bij.


,

De McAire kost 4.250 euro. Voor dat geld haal je een erg exclusief, ultrasolide gebouwd apparaat in huis met een bijzondere en hoogst originele lifestyle-uitstraling.

De McAire zet zonder meer een fraaie brok geluid neer, maar als je geen belang hecht aan de lifestylefactor, dan kan je voor hetzelfde bedrag natuurlijk beter een klassieke stereoset kopen.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.