Mobile

Review: LG Hombot-robotstofzuiger

Stofzuigen, een taak waar we toch wat tegen opkijken. Gelukkig kan het anders, vindt LG: hun Hombot rijdt autonoom heel de huiskamer rondt en maakt alles netjes. En dat zonder kat wakker te maken.

Installatie
Het komt misschien niet onmiddellijk in je op om de handleiding te lezen, maar in dit geval raden we het wel aan. De HomBot beschikt over vier verschillende werkmodes en je kan hem instellen om zijn werk op een bepaald tijdstip te doen. Bovendien bevat de handleiding heel wat tips voor goede werking. Ook onderhoud, een noodzakelijke taak waarop we verder terug komen, wordt haarfijn uitgelegd.

Het oplaadstation plaats je ergens tegen een muur met links, rechts en vooraan voldoende vrije ruimte zodat de robot er makkelijk bij kan. De HomBot zoekt tijdens het poetsen zelf het laadstation op als de batterij leeg raakt. Daarmee is de installatie achter de rug. Je drukt op de start toets op de afstandsbediening of de HomBot en de robot stofzuiger begint zijn werk te doen.

Stofzuigen maar
De HomBot is absoluut geen lawaaimaker. Geruisloos? Neen, uiteraard niet, maar onze schichtige kater die zich anders snel uit de voeten maakt als de stofzuiger in zijn buurt komt bleef rustig zitten en keek gefascineerd naar dat bewegend ding. Een half uurtje later lag hij alweer te slapen terwijl de HomBot zijn werk verder deed.

De HomBot zoekt zelf de grenzen van de kamer op, dat hoef je hem niet te leren. De twee belangrijkste werkmodes zijn ‘zigzag’ voor een snelle poetsbeurt en ‘cell by cell’ voor het grondige werk. Je kan hem ook een klein oppervlak laten reinigen met ‘spot cleaning’, bijvoorbeeld als je een bord kruimels op de grond gekieperd hebt.  Wil je toch een bepaalde plaats afbakenen dan kan dat door de HomBot met de remote rond te rijden. Daarna poets hij het afgebakende gebied. Dat bleek in de praktijk echter niet zo handig vermits de HomBot zelf rondsturen een tijdrovend werk is.

De ideale werkwijze leek ons om de HomBot kamer per kamer te laten werken, door eenvoudig de deuren te sluiten. Cell by Cell mode zorgt dan voor een grondig resultaat. Wil je echt een doorgedreven poetsbeurt, zet de HomBot dan op ‘Repeat’, dan blijft hij de kamer poetsen tot zijn batterij leeg is.

De HomBot schakelt automatisch een turbo mode in zodra hij op tapijt rondrijdt. We vermoeden dat de turbo mode ingeschakeld wordt zodra de robot een verhoogde rijweerstand voelt. In de praktijk weigerde de HomBot dat steevast op een van onze twee tapijten, maar deed wel rustig verder zijn werk.

De resultaten waren bijzonder goed. De HomBot geraakt dankzij zijn borstels vooraan zelfs erg diep in de hoeken. En al dachten we dat de ruimte vrij netjes was kwam hij toch terug met een behoorlijke lading stof in de opvangbak.

Beperkingen
Een echt probleem zijn eventuele franjes aan je tapijt. Daarin verslikt hij zich erg makkelijk. Zijn de franjes langer dan 5 cm, dan is het risico reëel dat je thuis komt en de Hombot ergens aan de rand van het tapijt terug vindt. Als hij vastloopt, verstrikt raakt, of bij ander onheil hoor je een geluidssignaal en zegt de HomBot wat er aan de hand is.

,

De handleiding vermeldt duidelijk dat je de HomBot best niet gebruikt in de omgeving van trappen. Tijdens onze test lieten we hem toch eens zijn werk doen rond het trapgat en de HomBot stopt steevast netjes voor hij de diepte instort. Hij bezorgde ons daarbij wel een paar keer een bijna hartstilstand, want hij rijdt wel degelijk een beetje over de rand alvorens hij de gapende afgrond opmerkt.

Opgelet ook bij dingen die om kunnen vallen. In ons bureau ging de robot aan de haal met de versterkerkabel van de gitaar en trok zo de gitaar gewoon van de stand, gelukkig waren er bij om rampen te voorkomen. Zaken die je tegen de muur leunt kan hij ook omver duwen, hou daar rekening mee.

Onderhoud
Aanvankelijk lijkt de HomBot erg veeleisend qua onderhoud. Na elke stofzuigbeurt moet je de stofbak legen, en het filter en de borstel reinigen. Zodra je hem regelmatig gebruikt kan je al eens een onderhoud overslaan. En na een paar keer leer je snel hoe je hem best proper houdt. Het moet wel gezegd dat hij steeds iets veeleisender zal zijn dan je gewone stofzuiger.

Oude stofzuiger weg?
De grote winst die je maakt met de HomBot is dat hij zijn werk perfect doet terwijl jij uit het huis bent of elders in het huis opruimt. Is de HomBot een perfecte vervanging voor je regelmatig stofzuigwerk? Het vergt in elk geval een nieuw soort routine. Wie regelmatig stofzuigt weet dat je best even opruimt voor je aan het werk slaat. Dat geldt dubbel voor de HomBot. Alle kleine dingen die de roterende borstel zouden blokkeren moeten van de grond.

Tijdens een van onze testen wikkelde de HomBot het dunne antennesnoer van de wekkerradio rond zijn borstel, tot hij uiteindelijk hopeloos vast zat. En al ontwijkt hij netjes alle obstakels, je helpt hem enorm door de vloer zo vrij mogelijk te maken. Stoelen even omgedraaid op de tafel, planten even in andere kamer, enzovoort.

Toch zullen er altijd wel plaatsen zijn waar hij niet komt. Onder een laag salontafeltje, of achter de stereo-rack bijvoorbeeld. Dat verhelp je door die dingen af en toe te verschuiven voor je hem zijn werk laat doen.Toch hou je best je gewone stofzuiger bij de hand om af en toe, denk an aan een keer per maand misschien, de moeilijk te bereiken plaatsen te poetsen.

Verbruik
Tijdens het opladen haalt hij ongeveer twee uur lang 20 watt uit het stopcontact. Laat je hem daarna toch aan staan, dan verbruik je continu 4 watt. De HomBot en het laadstation hebben allebei een stroomschakelaar. Is hij niet in gebruik, dan schakel je dus best alles uit. Met een volle lader kan de HomBot net geen twee uur zijn werk doen, al hangt dat natuurlijk sterk af van de ondergrond.

Vergeleken met een gewone stofzuiger die makkelijk 1500 watt verbruikt is dat eigenlijk wel zuinig. Veronderstel dat je de HomBot dagelijks laat werken, met een laadcyclus per dag en ongeveer zes uur standby verbruik. Op een week tijd verbruik je dan nauwelijks 0,5 kWh (ongeveer 0,12 euro). Wie wekelijks één keer stofzuigt met zijn gewone stofzuiger mag er dan maar 20 minuten over doen om met het zelfde verbruik toe te komen.

,

Conclusie
De HomBot is echt geen aanrader als je een sloddervos bent. Anderzijds verplicht hij je wel om het huis opgeruimd te houden.  Als je daarin slaagt dan levert hij uitstekend werk. Je moet wel een regelmatigere routine kweken maar de tijd die je er per keer in stopt is aanzienlijk korter. Comfort heeft helaas een prijs, al is dat vooral in aankoopprijs van 599 euro goed te voelen. Het verbruik van de HomBot jaagt je immers niet op kosten.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.