Geluid

Review: JBL Studio 5

Bij de levering van een 7.1-luidsprekerset zorgen we steeds voor wat extra ruimte in ons testlab, maar toen de quasi complete Studio 5-familie door de deur werd binnen gereden moesten we toch even improviseren.

Van een stevige subwoofer, vier uit de kluiten gewassen boekenplankluidsprekers en een volwassen centerspeaker verwacht je al dat ze wat plaats opeisen, maar vooral de twee frontspeakers komen in dozen ter grootte van een ijskast.

Tijd om de mouwen op te rollen dus, en met de hulp van enkele bereidwillige collega’s konden we even later al van nabij kennismaken met de nieuwe JBL’s.

,

Zoals we eerder al aangaven is de Studio 5-lijn om verschillende redenen apart te noemen. In de eerste plaats omdat ze ontwikkeld werden door JBL’s chief engineer Greg Timbers, de ontwikkelaar van de Project Everest DD66000-speakers die een cultstatus verwierven.

Helaas is een thuisbiscoop met speakers uit dat prijssegment alleen weggelegd voor wie een eigen oliebron of gasveld heeft, terwijl de Studio 5 speakers voor heel wat meer liefhebbers bereikbaar zijn.

Akkoord, een 7.1-luidsprekerset van net geen 5.000 euro is nog steeds geen lachertje, maar je hoeft het natuurlijk ook niet zo uitgebreid te maken als bij onze opstelling. De Studio 530 boekenplankluidsprekers kosten 749 euro per paar, de Studio 520C centerspeaker haal je voor 499 in huis en voor 699 euro bezorgt JBL je ook nog de SUB 550P.

De grootste slokop in het budget zijn dus de Studio 590 vloerstaanders, die 1.099 euro per stuk kosten. Daar krijg je dan wel een bijzonder imposante set luidsprekers voor terug, met name in het geval van de Studio 590. Met een hoogte van ruim 126 centimeter en een gewicht van 31,5 kilogram zou je hem haast als steun/leunpilaar naast een barelement kunnen plaatsen in je bioscoopruimte. De aandacht trekt hij sowieso, met een design dat op z’n zachtst gezegd herkenbaar is.

Van op de zijkant bekeken zie je alleen strakke lijnen en rechte hoeken, maar het front is dan weer een amalgaan van uitermate vloeiende vormen. De baffle van de grote zwarte kast lijkt haast naar de binnenkant te plooien, waarbij het centrale deel voor de woofers opgevuld wordt door een vloeiend vormgegeven luidsprekerdoek.

Helemaal bovenaan zie je de ontblote tweeter zitten, en de hoorn die als een naadloze vortex in de luidsprekerbehuizing opgaat.

,

Inderdaad, de Studio 590 en alle andere speakers in de Studio 5-lijn maken gebruik van een identieke hoornspeaker voor de hoogweergave – een beproefd recept dat JBL ook in z’n professionele systemen voor bioscopen en concertzalen gebruikt. De tweeter in de hoorn is een 25 millimeter grote compressiedriver, terwijl er bij de 590 ook nog twee 200 millimeter grote woofers aanwezig zijn voor het laag.

Wil je ze in al hun glorie tentoonstellen voor de rest van de wereld, dan kan je het speakerdoek met een beetje moeite verwijderen en het meegeleverd stukje op de speaker schuiven zodat de mond van de hoorn intact blijft.

In combinatie met de riant bemeten basreflexbehuizing – de twee poorten zitten op de achterkant – belooft deze combinatie alvast voor aardig wat druk te zorgen, zelfs in een grote ruimte. De mid/laagdrivers in de 530 zijn zo’n drie inch kleiner en meten 133 millimeter.

De centerspeaker doet het dan weer met twee 100 mil- limeter grote mid/laageenheden, in een behuizing die weliswaar ruim 55 centimeter breed is maar waarvan de diepte en hoogte verrassend redelijk uitvallen. Alle speakers zijn op de achterkant overigens voorzien van dubbele aansluitingen – opnieuw van de heavy-duty soort – zodat ook bi-amping en bi-wiring tot de mogelijkheden behoren.

,

De constructie ziet er meer dan degelijk uit – dit zijn speakers waar je binnen tien jaar ongetwijfeld nog naar kan luisteren – met minimale toleranties en duurzame materialen.

Wel ziet de Studio 5-lijn er minder chique uit dan heel wat andere luidsprekers in deze prijsklasse. Zo zien we bijvoorbeeld nergens pianolak op de kast, maar merken we dat het hout van de kasten wel goed bestand is tegen vingerafdrukken en stof.

Dat geldt overigens ook voor de sub, een gesloten exemplaar met een 10-inch grote downfiring woofer die aangestuurd wordt door een 300 watt krachtige versterker. Hij heeft aansluitingen op lijn- en speakerniveau, meet ongeveer 40 centimeter rondom en weegt een forse 23 kilogram. Kortom, veel aanwijzingen die in de richting van grof geweld wijzen.

Als totaalpakket zien we de Studio 5 dan ook eerder als een speakerfamilie die het minst uit de toon valt in een thuisbioscoop of een echte ‘man cave’. In een kleine woonkamer zullen met name de vloerstaanders al snel té dominant lijken, laat staan met nog een aantal andere speakers en sub erbij.

,

Hoornspeakers staan bekend om hun dynamische weergave en hoge efficiëntie, waardoor ze in regel vrij makkelijk aan te sturen zijn. Bij de Studio 5 is dat echter maar in beperkte mate het geval.

Zo hebben de center- en boekenplankluidsprekers een gevoeligheid van respectievelijk 88 en 86 dB (2,83V/1m) bij een nominale impedantie van 6 ohm. De grote 590 vloerstaanders doen het met 92 dB al wat beter. JBL geeft bij alle speakers ook een opvallend hoog aanbevolen versterkervermogen op, en daar kunnen we best inkomen. Deze speakers blijken in de eerste plaats om een stabiele versterker met voldoende stroomreserves te vragen.

Ga je in op die vraag, dan komen de JBL’s erg indrukwekkend uit de hoek met een directe, gedetailleerde en heldere weergave, waarbij vooral de enorm dynamische klank indruk maakt. Deze speakers zijn echt gemaakt voor films met een explosieve soundtrack, waarbij telkens weer blijkt dat ze zich in hun element voelen bij hoge volumes en dynamiekpieken.

De sub laat zich eveneens van zijn sterkste kant zien, met een goede balans tussen diepgang en een snelle, gecontroleerde werking. Hij is niet krachtig genoeg om echt fysieke schade aan te richten in ons testlokaal, maar aan effect en finesse ontbreekt het hem niet direct.

Wat we verrassender vinden, is dat de Studio 5-lijn die bullet-proof bouw met onverwachte muzikale capaciteiten combineert. De gitaarintro in ‘Darkness’ (Leonard Cohen) maakt dat op treffende wijze duidelijk, met een snelle, gecontroleerde en catchy weergave. De kleuring lijkt daarbij tot een minimum beperkt te blijven, al strekt het podium zich in de eerste plaats in de breedte uit en minder in de diepte.

De plaatsing van stemmen en instrumenten heeft JBL echter prima voor elkaar – met name bij livemuziek en concertopnames is het ‘ik-ben- erbij’-gehalte bovengemiddeld sterk aanwezig.

,

De nieuwe Studio 5-lijn van JBL is een apart aanbod in het luidsprekerlandschap. De constructie, styling en afmetingen zijn zaken waar je moeilijk naast kan kijken. Dat laatste betekent ook dat deze set met name een aanrader is voor wie plaats genoeg heeft.

Dat is met name het geval bij de grote Studio 590, die het thema ‘groter, sterker en luider’ nog het hardst doorvoert maar ook klankmatig de meest indrukwekkende luidspreker van deze set is. Tellen we alles samen, dan kunnen we moeilijk anders dan onder de indruk zijn van dit pakket. In die optiek vinden we zelfs de prijs-kwaliteitverhouding bovengemiddeld goed.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.