Geluid

Review: Focal XS Book

WIe onze reviews van luidsprekers op de voet volgt, heeft intussen al gemerkt dat we regelmatig wijzen op de beperkingen die een kleine luidsprekerkast met zich meebrengt.

Wel, Focal heeft daar wat op gevonden bij de guitige XS Book, een multimedialuidspreker die mikt op een plaatsje op je desktop. Zoals meestal het geval is bij dit soort speakers, is de voetafdruk miniem. Daardoor palmt de XS Book weinig plaats in op een bureautafel.

Dat Focal het toch voor elkaar krijgt om een volwassen 4-inch driver in die behuizing te monteren, mag op het konto geschreven worden van de origineel vormgegeven luidsprekerkast.

Die kreeg immers een wulpse verdikking rond het middel mee, precies op de plaats waar de luidsprekerunit hoort te zitten. Gevolg? Meer plaats voor de elektronica, terwijl de speaker er toch bijzonder compact en elegant uitziet.

Helemaal zonder gevolgen blijft die eigenzinnige aanpak overigens niet, want het hoge zwaartepunt en de smalle voetafdruk zorgen ervoor dat deze speaker niet meteen uitblinkt in stabiliteit.

Het zorgt alleszins wel voor een fraai ogende speaker met een premium uitstraling.

,

Maar de Focal heeft meer te bieden dan alleen maar een mooie vormgeving. Zo scoort de geluidskwaliteit aanzienlijk hoger dan we van een 'computerluidspreker' gewend zijn.

Het is echter geen 1-op-1 alternatief voor een actieve monitorluidspreker: de afstemming van de XS Book leunt veel nauwer aan bij een compacte hifispeaker dan bij monitors zoals de eerder geteste Tannoy Reveal 501a, en probeert in de eerste plaats te verleiden.

Zo merken we dat de laagweergave een subtiel zetje in de rug krijgt – iets wat bij een monitor niet het geval is. De hoog- en laagweergave stralen dan weer een zekere rust uit, alsof al te agressieve klanken ietsje verzacht worden. Daardoor is het lang ontspannen luisteren naar de Focal.

Een speciale vermelding gaat nog uit naar de plaatsing van stemmen en instrumenten – je hoort soms geluiden opstijgen die van een stukje naast de speakers lijken te vertrekken. Erg fraai.

Tel daar nog een ruim en divers veld klassieke aansluitingen bij, de ingebouwde voeding met losse stroomkabel en een stapeltje meegeleverde kabels, en je hebt een erg mooi en compleet setje desktopluidsprekers dat het beste van twee werelden combineert.

Alleen over de nukkige volumeknop bovenop de rechterspeaker zijn we minder te spreken: hij draait stroef en meer dan eens schakelden we de speakers er
onopzettelijk mee uit. Hij doet bij een duwbeweging namelijk ook dienst als aan/uit-knop. Ons advies? Eén keer correct instellen, daarna de volumeregeling op je computer gebruiken … en verder gewoon genieten.

,

Laten we eerlijk zijn: 299 euro spenderen aan een compacte desktopluidspreker is een investering die niet iedereen over z'n hart zal krijgen. Nochtans krijg je er bij de Focal XS Book heel wat voor terug.

Zo vinden we het design, de afwerking en vooral geluidskwaliteit zeker de gevraagde prijs waard, wanneer we er de prijzen van andere premium multimediaspeakers even bij nemen.

De meegeleverde kabels zorgen er bovendien voor dat je de set meteen kan gebruiken, waar je bij andere speakersets vaak nog een paar euro extra mag spenderen vooraleer je alles kan aansluiten.

Helemaal perfect is de Focal XS Book echter niet. De nogal nukkige volumeregelaar en de minder voorbeeldige stabiliteit van de speakers zijn aandachtspunten die we bij een volgende versie graag verbeterd willen zien.

Dat kost de XS Book een punt in de eindscore, maar het neemt niet weg dat we deze set een aanrader blijven vinden voor de muziekliefhebber die veel tijd achter zijn of haar computer doorbrengt.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.