Geluid

Review: Bowers & Wilkins P7

In de stortvloed aan hoofdtelefoons bewandelt Bowers & Wilkins een eigen pad, met ontwerpen die toch wel heel sterk hun luxeuze, Britse en lichtjes excentrieke karakter uitstralen. En dat is helemaal zo bij de P7.

Dat is niet onlogisch, want een hoofdtelefoon die voornamelijk in de sofa wordt gebruikt, vraagt een specifieke aanpak. Bij een mobiele hoofdtelefoon gaat het eerder om andere zaken, zoals een laag gewicht, een sterker basfundament en een robuuste en pendelbestendige bouw. Zoals gezegd doet Bowers & Wilkins heel sterk zijn eigen ding, en dat reflecteert zich sterk in het schizofrene karakter van de P7. Deze hoofdtelefoon heeft kenmerken van een exemplaar bedoeld voor onderweg én thuis. 

,

Op de redactie zijn er de laatste tijd heel wat hoofdtelefoons het revue gepasseeerd. Voor de head-fi-fans is dat heel leuk, en zo kan je meteen ook de heersende trends identificeren. Eén opvallende evolutie is toch wel dat het gemiddelde prijspunt van de geteste hoofdtelefoon steeds hoger komt te liggen. Neem nu deze P7 – die met een prijskaartje van 399 euro niet bepaald goedkoop is – maar tegelijkertijd ver verwijderd is van de prijskaartjes van de hifi-hoofdtelefoons die sommige merken hogerop in het assortiment positioneren.

Vierhonderd euro was nog niet zo lang geleden de prijs die je betaalde voor een topmodel bij pakweg Sennheiser, nu spreek je over de betere middenklasse. Het is dus toch wel belangrijk om de prijs van de P7 te kaderen in de ruimere marktcontext. Nu heb je als consument niets aan prijsevoluties. Je wilt vooral een goede hoofdtelefoon.

En zo komen we aan nog een trend: de betere hoofdtelefoon oogt zelfs in de verpakking luxueus. De meegeleverde draagtas is wat vrouwelijk, maar wel heel kwalitatief. 

,

De P7 is een on-ear gesloten hoofdtelefoon die vrij stevig op de oren drukt. De pads zijn bekleed met leer en passen goed aan, waardoor je zeer goed bespaard blijft van omgevingsgeluid. En omgekeerd blijft de persoon naast je bespaard van je voorliefde voor Krautrock. Dat is natuurlijk iets waar iedereen alleen maar gelukkiger van wordt.

De combinatie van leer en druk zorgt wel wat voor oorbroei, afhankelijk van je fysiologie. Bij een gesloten on-ear is warmteontwikkeling onvermijdelijk en al bij al valt het bij de P7 heel goed mee. Vergeleken met onze gelijkgeprijsde HiFiman HE-400 bijvoorbeeld, is er zelfs helemaal geen probleem.

De slimme constructie die de oorschelpen met de hoofdband verbindt, zorgt er voor dat de meeste mensen de P7 als comfortabel zullen ervaren. De verbinding bestaat uit twee stijve metalen draden die om elkaar buigen, een beetje zoals bij de P3. Het oogt elegant en zorgt er voor dat de oorschelpen in alle richtingen kunnen bewegen. Het nettoresultaat is dat de P7 op de meeste oren goed zal aanpassen – en dat is iets dat niet van alle on-ears kan gezegd worden.

De verdere afwerking is ronduit puik. Het leer rond de hoofdband is netjes genaaid en bevat voldoende vulling aan de binnenkant om irritatie aan de schedel te vermijden. Ook de scharnieren stralen klasse uit. 

,

Je zou van een hoofdtelefoon van vierhonderd euro verwachten dat hij vooral thuis zal gebruikt worden. Maar dat is duidelijk niet het plan van Bowers & Wilkins. De oorschelpen zijn voldoende isolerend om mee te pendelen, de hoofdtelefoon vouwt netjes op en met zijn impedantie van 22 ohm laat hij zich moeiteloos aandrijven door een smartphone of tablet.

Aangesloten op de iPad Air met het volume op 2/3 was het voor ons perfect. Over Apples gesproken: er is een kabel meegeleverd met een remote voor een iPhone/iPad. De kabel is overigens verwisselbaar, zij het via een onconventionele route. Je verwijdert de linkse oorschelp die met sterke magneten vasthangt, waarna je de jack kan lostrekken. 

,

De klank van de P7 doet ons sterk denken aan die van de P5 (lees hier de test): warm, maar niet te wollig, en meer open dan je zou verwachten van on-ears. De nieuweling van Bowers & Wilkins geeft wel meer detail bloot van tracks dan zijn goedkopere broertje. Een fijne combinatie, die bijvoorbeeld op Guide to an Escape van Flying Horseman tegelijkertijd een mooi basfundament laat horen en de nuances van de akoestische gitaar. Bij meer elektronische muziek klinkt de bass misschien een tikje boomy voor sommigen, maar wij vonden het net goed gedoseerd voor een opwindende luistersessie – die dan uiteindelijk steeds langer en langer bleef duren.

Op zich klinkt de P7 prima als je hem rechtstreeks aansluit op een mobiel toestel, maar net iets evenwichtiger op onze NuForce Icon HDP DAC en hoofdtelefoonversterker (lees hier de test)

,

De P7 is in een zekere zin te beschouwen als ‘meer van hetzelfde’, als je dan denkt aan wat Bowers & Wilkins eerder qua hoofdtelefoons in de winkels legde. De prijs is wel stevig hoger en gelukkig weerspiegelt dat niveauverschil zich ook in de afwerking en klankkwaliteit. De P7 is heel mooi gemaakt. Hij zit ook netjes op de scheidingslijn tussen hifi- en mobiele hoofdtelefoon, met de pluspunten van beide kanten. 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.