Redactie

PlayStation 4 verliest DLNA, misschien 4K

Een gigantisch vraag & antwoord-document van Sony beantwoordt prangende vragen rond de PS4. Het verklapt ook wat er ontbreekt bij de console, met DLNA- en MP3-ondersteuning voorop. Maar niets is in steen gebeiteld, dat blijkt al uit eerste replieken van Sony op felle reacties rond het ontbreken van die features.

In wat Sony de "Playstation 4: the ultimate FAQ" noemt, beantwoordt het bedrijf heel wat vragen die rond de nieuwe spelconsole rijzen. Er staan veel positieve en al gekende zaken in, maar ook een paar die enigszins verrassen.

 

 

,

Over 4K blijft Sony op de vlakte: het ondersteuning van 4K-foto's en Ultra HD-video wordt "overwogen", en "op dit moment" is er geen mogelijkheid om games in 4K te spelen.

Dat klinkt allemaal heel conditioneel, en het zou ons niet verbazen dat 4K op termijn wél op het menu komt te staan.

,

Ondersteuning voor 3D is er, maar – zo merkt de FAQ fijntjes op – er zijn geen lanceringsgames gepland die 3D ondersteunen. Blijkbaar is de lauwe respons op het 3D-fenomeen nu ook echt doorgedrongen bij Sony.

,

De PlayStation 4 kan je enkel via HDMI met een televisie verbinden. We kunnen ons niet inbeelden dat iemand het überhaupt van plan was, maar je kan dus de console niet aansluiten via een andere kabel. Zoals SCART. Je kan wel – wederom: waarom? – de PS4 een 480p-signaal laten genereren.

Op audiovlak is er een optische uitgang die Dolby 5.1 en 7.1 naar buiten stuurt.

Verder zijn er twee USB 3.0-poorten, een Ethernet-netwerkaansluiting en WiFI present. Er is geen externe voeding, zoals bij de Xbox One.

,

Dat de PS4 een Blu-rayspeler bevat wist iedereen al, maar verrassend is dat deze geen audio-cd's zal afspelen. De ingebouwde muziekspeler van de PlayStation 3 verdwijnt zelfs volledig. De enige manier om muziek te beluisteren via de PlayStation 4 is als je een abonnement neemt op Music Unlimited, de Spotify-rivaal van Sony.

,

Aanvankelijk maakte de FAQ duidelijk dat de PS4 geen DLNA-functie aan boord zou hebben. Je kan het dus niet gebruiken om video's of muziek vanaf een pc naar de PS4 te streamen, om ze dan op de tv te tonen.

Wellicht dacht iemand bij Sony dat die functie tegenwoordig toch standaard is op elke televisie, en een nieuwe PlayStation DLNA daarom niet nodig heeft.

De felle reacties op het nieuws hebben het bedrijf dan toch wat verrast, want via Twitter liet het al verstaan dat DLNA-compatibiliteit dan toch nog bekeken wordt. In de FAQ staat bij DLNA nu ook een sterretje, dat verwijst naar: "We appriciëren jullie feedback en bekijken de mogelijkheden".

,

Vergeleken met de eerste Xbox-consoles was de PlayStation 3 al heel wat stiller. De PlayStation 4 zou "veel minder" lawaai produceren, beweert Sony. De PS4 heeft een ventilator die geheel variabel kan draaien, in functie van de belasting. Het is dus geen alles-of-niets-verhaal, waarbij je de keuze hebt tussen absolute stilte en een klein orkaan in de tv-meubel.

,

De PlayStation 4 lanceert op 15 november in de V.S., en twee weken later op 29 november in België en Nederland. Sony is daarmee goed gepositioneerd om meteen aardig wat consoles te verkopen in de eindejaarsperiode. De grote concurrent van de nieuwe PlayStation, de Xbox One, zal in onze contreien pas in het voorjaar beschikbaar zijn. De PS4 zal 399 euro kosten.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.