Geluid

Review: B&W MT-60D

De M-1 is een compacte tweeweg luidspreker, die je naar keuze op zichzelf kan gebruiken of kan combineren met een subwoofer. En dat mag er één van eender welk merk zijn, maar we houden het hier bij een sub van Bowers & Wilkins zelf.

Bij de PV1D, meer bepaald, naar onze smaak één van de mooiste subs op de markt. Wat de styling aangaat, doet de PV1D eigenlijk sterk denken aan iets uit de stal van B&O. Alvast geen verkeerde referentie.

,

De M-1 wordt bij B&W geklasseerd onder de ‘Theatre Solutions’. Mogen we daar uit concluderen dat de M-1 in de eerste plaats geschikt is voor de thuisbioscoop en minder voor muziekweergave? We zullen zien.

Handig om weten is dat je de M-1 gewoon per stuk kan kopen (225 euro), maar je kan ook meteen een pakket aanschaffen waarin vijf M-1’s worden gecombineerd met de PV1D subwoofer (1.600 euro). Dat pakket wordt verkocht onder de naam MT-60D en kost 2.725 euro.

Wie zo’n bedrag iets teveel van het goede vindt, kan ook kiezen voor de MT50-set (1.575 euro). Die is eveneens opgebouwd uit vijf M-1’s, maar dan in combinatie met de klassiek vormgegeven ASW608 subwoofer. 

Zodra we de M-1 voor ons hebben staan, blijkt eens te meer dat de foto’s het product geen recht aandoen. Op basis van de foto’s zou je al gauw denken dat de producten een hoog plasticgehalte hebben en dat het om eenvoudig afgewerkte pluimgewichten gaat. Maar in de praktijk krijg je al snel een heel andere indruk.

De vormgeving vinden we alvast erg fraai. We zien tot onze tevredenheid ook dat de kastwanden nergens parallel met elkaar lopen. Een effectieve manier om de opbouw van staande golven – die de geluidsweergave aantasten – te elimineren.

Ten tweede is dit ding allesbehalve een plastic pluimgewicht. De kast is opgetrokken uit geborsteld aluminium en is piekfijn afgewerkt. Het gewicht bedraagt dan ook 2,3 kilogram per stuk, wat voor een speaker van deze grootte gewoon veel is.

Het rooster – dat normaal dient om de drivers te beschermen tegen allerlei onheil – loopt aan de boven- en onderkant ook veel verder door dan normaal. Daardoor krijgen de luidsprekers alleszins een eigen uitstraling.

De M-1’s worden standaard geleverd met een tafelsteun, die via een vrijelijk scharnierend kogelgewricht verbonden is met de luidspreker. Onderaan de steun zit een rubberen mat die je makkelijk kan losmaken. Daaronder zitten de luidsprekeraansluitingen, en je vindt er ook een imbussleuteltje waarmee je de stand los of vast kan zetten. Heel netjes allemaal.

En het zorgt er meteen ook voor dat je de verticale vorm van het geheel kan omvormen tot een horizontale vorm. Dat kan handig zijn als je een van de speakers wil gebruiken als centerluidspreker en er te weinig ruimte is om ‘m gewoon rechtop te gebruiken.

Fijn ook dat de luidsprekeraansluiting aan het oog onttrokken worden en dat de bekabeling pas tevoorschijn komt aan de achterzijde van de voet. Je moet wel gestripte luidsprekerkabels gebruiken, want er is geen ruimte om banaan- of spadestekkers te huisvesten. Bowers & Wilkins levert ook nog een muursteuntje mee, dat je in de plaats van de tafelstand kan gebruiken.
 


,

De M-1 is een tweeweg basreflexontwerp – de basreflexpijp waar je via de achterzijde kan in kijken doet denken aan het ontwerp van een wildwaterbaan – met twee drivers: een 25 millimeter grote aluminium koepeltweeter en een 100 millimeter midrange/bass driver. 

Volgens de fabrikant loopt het frequentiebereik onderaan door tot 64 Hz of 55 Hz, maar dan aan -6dB. Wat wil zeggen dat je op 55 Hz nauwelijks nog iets te horen krijgt van die lage tonen. En je dus echt wel een subwoofer nodig zal hebben, als je een volwaardige laagweergave wil. Gezien de compacte vormfactor van de M-1’s is dat ook niet meer dan normaal. 

De gevoeligheid is met een waarde van 85 dB wel aan de lage kant. Je gebruikt de M-1’s dus best in combinatie met een gespierde versterker of AV-receiver.

,

Tijd om de PV1D subwoofer van dichtbij te bekijken dan. Over de verleidelijke vormgeving van deze ronde blikvanger kunnen we kort zijn: die is top. Maar wat valt er nog meer over te vertellen?

Laten we beginnen bij het aansluitpaneel. Dat is onzichtbaar weggewerkt aan de onderzijde – op een verzonken paneel, kwestie van niet in de problemen te komen met je stekkers – en bestaat uit een stereo-ingang op cinch, een speciale Molex-poort voor een luidspreker, twee triggeringangen, een RS-232-poort en een USB-aansluiting. Heel vreemd, allemaal.

Nader onderzoek leert dat de Molex-poort kan worden gebruikt met de speciale, meegeleverde kabel. Die dient om de subwoofer aan te sluiten op de luidsprekerterminals van een versterker. De eerste triggeringang laat toe om de sub automatisch in- of uit te schakelen van op een AV-receiver of -processor. De tweede dient om te kunnen schakelen tussen twee presets.

Presets? Klopt. Er zit namelijk een equaliser in de PV1D, en daar kan je een aantal presets in opslagen. De RS-232-poort maakt het op zijn beurt mogelijk om alle functies van de sub aan te sturen via een home automation-installatie en zorgt er voor dat je de sub met een PC kan verbinden.

Een speciale aansluitkabel – eindigend in een USB-stekker aan de computerkant – maakt dit mogelijk. De mini-USB-aansluiting dient alleen om de firmware van de sub te updaten.
 


,

Gewoonlijk beginnen we een test als deze enkel met de luidsprekers, om te kijken wat ze ervan bakken zonder  subwoofer. Nadien beluisteren we dan het geheel. Maar die volgorde draaien we dit keer om, aangezien de mooie sub onze interesse meer dan gewekt heeft.

Zo komt tijdens de installatie al aan het licht dat het Bowers & Wilkins-logo op de PV1D stiekem een aan/uit-knop is. En dat er zowaar een bijzonder sexy display verscholen zit op de subwoofer. Het is bijna jammer te noemen dat het na 30 seconden niet te zijn gebruikt automatisch dooft. Maar goed, in een donkere thuisbioscoop is dat eigenlijk wel een must.

Het display is nota bene een touchscreen, dat je toelaat te schakelen tussen verschillende presets en waarmee je ook het volume kan regelen. Er is ook een set-up-gedeelte waar je de triggerfuncties kan instellen en zaken als de polariteit, en de ingangsgevoeligheid kan bijregelen. Je kan ook de afsnijfrequentie van het ingebouwde filter afstellen en zelfs de steilheid (second order of fourth order) van dat filter instellen.
 

En om het allemaal wat gemakkelijker te maken, voorziet Bowers & Wilkins ook een aantal presets voor hun eigen luidsprekers, waaronder de M-1. Indrukwekkend, dit alles.

Toch weten we ook een klein minpuntje te vinden: het aansluitplatformpje zit net niet diep genoeg verzonken om er een high-end signaalkabel met WBT-plug in kwijt te kunnen. Bummer!

Eens de subwoofer correct is afgeregeld, mag hij meteen stevig aan het werk met Blu-rays van Watchmen en Prometheus. En dat doet de PV1D heel erg goed. Wat we vooral op prijs stellen is het strakke gedrag, waarbij kracht en fundament gekoppeld zijn aan nauwkeurigheid.

De PV1D speelt in een iets lagere divisie dan de Velodyne die we als referentie gebruiken, maar veel scheelt het niet. En daarbij is de PV1D veel goedkoper. En mooier. Eens kijken of hij ook met muziek overweg kan…

,

We brengen de PV1D opnieuw in stelling, maar ditmaal met de vijf B&W M-1 luidsprekers als gezelschap. Een Pioneer Blu-ray-speler en Sonos ZP-90 worden als bron ingezet, terwijl een Marantz AV7005 en MM7055 voor de processing en watts zorgen. 

Voor de muziektests gebruiken we aanvankelijk slechts twee M-1’s. Hoe ze klinken? Dat ligt eraan hoe je het bekijkt. Maar als we rekening houden met hun grootte en met hun sympathieke prijskaartje, dan zijn we toch wel behoorlijk tevreden over deze knapen. Ze klinken simpelweg goed – lees: een stuk beter dan de meeste andere luidsprekertjes in dat formaat – en ze doen niets fout.

Een minpuntje is dat ze geneigd zijn om de podiumafbeelding ietsje kleiner weer te geven dan eigenlijk de bedoeling is. Je zou kunnen zeggen dat dit kleine luidsprekers zijn, die qua afbeelding ook klinken als kleine luidsprekers. Maar dan wel ondersteund door het machtige basfundament van de PV1D.

Als Watchmen en Prometheus – de soundtracks van die twee films zijn trouwens heel geschikt om een indrukwekkende demo te geven – opnieuw de speler in gaan, gaat het notitieboekje al snel aan de kant. Simpelweg omdat het systeem ons meezuigt in de film. Goede punten dus, maar wel op voorwaarde dat je wat extra aandacht besteed aan de plaatsing van de luidsprekers, kwestie van een zo breed en diep mogelijk geluidsbeeld op te bouwen.

,

Dat alles brengt ons bij de conclusie. Of beter: twee conclusies. De PV1D subwoofer is een heel knappe sub – zowel qua looks als prestaties en mogelijkheden is het een topper – die we zonder voorbehoud kunnen aanbevelen.

Ook de M-1 vinden we absoluut een geslaagd product, waar Bowers & Wilkins bovendien een eerlijke prijs aan verbindt. De speakers zijn heel mooi afgewerkt en je kan ze net zo makkelijk op een meubel kwijt als aan de muur.

Maar belangrijker is dat ze ook beter klinken dan het gros van de compacte speakertjes op de markt. En daar gaat het uiteindelijk om.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.