Redactie

Britse liefhebbers kiezen voor onafhankelijke platenzaken

De onafhankelijke platenzaken in Groot-Brittannië hebben een goed eerste half jaar achter de rug. Uit cijfers van de Entertainment Retailers Association blijkt dat er in de eerste helft van 2013 maar liefst 44 procent meer albums over de toonbank gingen dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. Dat meldt Entertainment Business.
 

Met een marktaandeel van amper 3,2 procent zijn de onafhankelijke platenzaken over het kanaal slechts goed voor een erg klein deel van de totale albumverkoop. 

Markant is echter dat een groot aandeel van hun verkoopcijfers op het konto van vinyl te schrijven valt: één op de zeven verkochte albums die over de toonbank gaat is een plaat. Ter illustratie: bij de grote winkelketens is die verhouding amper één op tweehonderdvijftig. Dat verklaart deels waarom de onafhankelijke muziekzaken goed zijn voor ruim 50 procent van alle vinylverkopen in het UK.

Als een van de belangrijke drijfveren achter het relatieve succes van vinyl, wordt gewezen naar het toenemende succes van Record Store Day, een internationaal inititatief waarbij onafhankelijke platenwinkels en platenlabels extra activiteiten organiseren om de branche te promoten.

Voor 2014 staat Record Store Day overigens gepland op 19 april, een datum die je alvast in je agenda mag noteren.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.