Geluid

Philips sleutelt aan designspeakers voor design-tv’s

Een ding is zeker: naast de SoundSphere PS1-speakers van Philips kan je niet kijken. Met twee grote bas-units waaruit een meter hoge chrome spriet groeit, is het op z'n minst gezegd spraakmakend.

De PS1 bouwt verder op de DS9800 en DS6800W, kleinere luidsprekers die onderdeel waren van een streamingsysteem. In beide gevallen gaat het om opmerkelijke 'tonnetjes' met een luidspreker naar boven gericht, en met een tweeter die op een arm er boven uitsteekt. De hoge tonen moeten immers vrij direct gericht zijn naar de luisteraar, of ze worden veel minder goed waargenomen.


Niet toevallig wordt de PS1 altijd getoond in combinatie met de nieuwe Designline-tv's van Philips. Het bedrijf ziet de luidsprekers als de compagnons voor de design-tv.

Bij de PS1 is de elektronica en de speaker voor de lage en middentonen in een behuizing verpakt die op de grond rust. Het armpje van de DS9800 is hier uitgegroeid tot een lange spriet met de tweeter naar voren gericht. "Als je gaat zitten, merk je dat ze perfect op oorhoogte zijn", zegt Hugh Cautley, directeu van Philips' Innovation Program van het iLab in Leuven.


Achter gesloten deuren heeft Philips al vaker de PS1 getoond, maar op een persevent in Sardinië worden de luidsprekers voor het eerst echt onthuld. Nochtans komen de nieuwe SoundSpheres niet binnenkort op de markt. "Dit zijn nog preproductiemodellen. Wereldwijd bestaan er nog maar zes stuks, en die zijn nog niet finaal. De ingenieurs zijn nog volop de specificaties aan het finaliseren", legt Cautley uit. En wat mag het kosten? "Daar zijn we nog niet uit, maar het zal een viercijferig getal zijn."

Goed om weten: in FWD47, vanaf 23 april in de kiosk, kan je deelnemen aan een wedstrijd om een 55-inch versie van de Philips DesignLine-televisie ter waarde van 3.000 euro te winnen. 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.