Geluid

Nieuwe Marantz SR7008 AV-receiver mikt hoog

Met de SR7008 voegt Marantz een gloednieuw topmodel toe aan zijn aanbod AV-receivers. De 9.2-machine met uitgebreide processingmogelijkheden en een resem handige extra's maakt vanaf augustus z'n debuut.

De net aangekondigde SR7008 dient zich aan als de opvolger van de succesvolle SR7007. Op uiterlijk vlak verandert er alvast niet zoveel, waardoor de SR7008 meteen herkenbaar is als een Marantz, en ook de vermogensopgave van 125 watt per kanaal blijft gelijk. 

In vergelijking met de SR7007 krijgt de SR7008 er echter wel twee (discreet opgebouwde) versterkerkanalen bij, zodat hij voortaan ook geschikt is voor een 9.2-systeem. Het voorversterkerluik weet zelfs raad met een 11.2-opstelling, al heb je daar natuurlijk nog wel een extra (tweekanaals) eindversterker voor nodig.

Eveneens interessant is de ondersteuning voor Audyssey DSX en DTS Neo:X, waardoor het mogelijk wordt om versterkerkanalen te koppelen aan zogenaamde front-heigth of front-wide speakers.
 

,

Opvallend is de aandacht die Marantz besteedde aan het gebruiksgemak van de SR7008, een aspect dat weleens over het hoofd wordt gezien bij deze multifunctionele machines.

Voor de automatische opsporing en verhelping van akoestische problemen in de ruimte is er bijvoorbeeld Audyssey MultEQ XT32 /LFC Pro-technologie aanwezig. Die zou volgens de fabrikant nog nauwkeuriger te werk gaan dan de versie van vorig jaar, wat voor een betere luisterervaring moet zorgen.

Daarnaast is er een extreem uitgebreid netwerkluik aan boord, dat ondermeer toegang verleent tot Spotify en Last.fm, AirPlay en internetradio omvat en zelfs compatibel is met Windows 8/RT. 

De DLNA-netwerkspeler weet verder raad met heel wat indelingen, waarbij ook hi-res formaten (in WAV, Flac en Apple Lossless) niet uit de boot vallen. Tot slot is er nu ook ondersteuning voor gapless playback, zodat er geen onbedoelde stiltes meer vallen tussen verschillende tracks van een live-album. 

,

De SR7008 beperkt zich niet alleen tot je woonruimte of thuisbioscoop maar kan ook andere ruimtes in huis van beeld en geluid voorzien. Opvallend is dat zelfs digitaal aangesloten bronnen (HDMI, optisch, coax of netwerk) naar andere ruimtes in huis kunnen worden verstuurd, waar de meeste klassieke AV-receivers dat alleen toelaten met analoog aangesloten randtoestellen.

Om al die mogelijkheden ook echt bruikbaar te maken, ontbreekt het de SR7008 natuurlijk niet aan aansluitingen. Zo zijn er zeven HDMI-ingangen aanwezig (waarvan er één op het frontpaneel staat) en drie HDMI-uitgangen. 
 

Bij die laatste gaat het om een zogenaamde 2+1-configuratie, waarbij de eerste twee uitgangen hetzelfde beeld uitsturen en de derde apart bediend kan worden. Dat laatste kan handig zijn wanneer je in één ruimte zowel een projector als tv van hetzelfde beeld wil voorzien, terwijl je ook nog een tv in de keuken, hobbyruimte of slaapkamer van ander beeld en geluid wil voorzien.

Voor beelden is er ondersteuning voor 3D en 4K. Dat laatste vertaalt zich niet alleen in pass-through functionaliteit voor 4K-bronnen (mogelijk handig met het oog op de toekomst), maar ook in een 4K-videoscaler die beelden naar het nieuwe Ultra HD-formaat kan omzetten.

Wie vreest dat al die mogelijkheden en features de bediening erg complex maken, kunnen we alvast geruststellen. Net als bij de SR7007 word je tijdens de installatie al begeleid door een grafische set-up assistent die op het tv-scherm verschijnt bij het eerste gebruik, terwijl een duidelijke GUI (graphical user interface) je helpt bij dagelijks gebruik. En natuurlijk kan je de SR7008 ook bedienen met de gratis app die Marantz aanbiedt voor iOS- en Android-toestellen, wat de bediening nog eenvoudiger maakt.
 


,

De SR7008 wordt in de loop van augustus bij de dealers verwacht en krijgt een adviesprijs opgespeld van 1.599 euro. De receiver is beschikbaar in het zwart of zilver-goud.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.