Geluid

Nieuwe high-end hoofdtelefoon bij Ultrasone

De high-end Edition-hoofdtelefoons van Ultrasone krijgen er een broertje bij in de vorm van de Edition 12, een exclusieve verschijning die een luxueuze afwerking belooft te koppelen aan topgeluid.

Ultrasone toonde de nieuwe Edition 12 eerder al aan het publiek, maar vanaf het einde van deze maand wordt de nieuwste aanwinst in de Edition-serie ook echt beschikbaar voor de liefhebbers.

Referentiemodel
Het gaat om een handgemaakte referentiehoofdtelefoon die in gelimiteerde oplage op de markt wordt gebracht en bedoeld is voor gebruik in huis. In tegenstelling tot de Edition 8 – het populairste model uit de Edition-reeks – maakt de Edition 12 dan ook gebruik van een open constructie, waarin manueel gematchte, gold-plated 40 millimeter drivers schuilgaan.
 

Toch geeft Ultrasone aan dat de geluidssignatuur van de Edition 12 aanleunt bij die van de Edition 8, wat zich moet vertalen in een goede laagweergave waar voldoende punch in zit, een transparant mid en een verfijnde hoogweergave – gekoppeld aan een erg uitgestrekt frequentiebereik (6 Hz – 42 kHz).

Zoals je mag verwachten bij Ultrasone, maakt ook de nieuwe Edition 12 gebruik van de gepatenteerde S-Logic-technologie (in dit geval zelfs S-Logic Plus), die voor een luchtig en ruimtelijk geluid belooft te zorgen door een gedecentraliseerde plaatsing van de drivers. Daardoor krijg je een realistische podiumafbeelding te horen, iets wat helemaal niet evident is bij een hoofdtelefoon.

Het onderstaande filmpje geeft alvast aan hoe het S-Logic-systeem werkt.
 

Eveneens opvallend is dat deze hoofdtelefoon af-fabriek wordt voorzien van een klassieke (single-ended) kabel, maar dat hij wel klaar is voor gebruik met een gebalanceerde kabel en versterker.

Daarmee speelt Ultrasone in op een duidelijke trend: sommige liefhebbers hopen nog net wat meer uit hun high-end hoofdtelefoon te halen door hem te voorzien van zo'n kabel, ook al zijn daar vaak ingrijpende (en bijgevolg dure) aanpassingen voor nodig.

Dat is bij de Edition 12 dus niet het geval: de 6,3 millimeter Neutrik-stereoplug kan eenvoudig vervangen worden door een fraai exemplaar van één van de gespecialiseerde aanbieders. 
 

,

Luxueuze afwerking, markant design
De foto's verraden al dat Ultrasone ook heel wat aandacht besteedde aan het design van de Edition 12. Dat uit zich niet alleen in een unieke, tijdloze vormgeving, maar ook in mooie details zoals de in mat chroom afgewerkte behuizingen die opgefleurd worden met alu inlays. 

Om een hoge graad van comfort te garanderen, werden alle materialen die in contact komen met het hoofd van de luisteraar nauwgezet geselecteerd. Dat vertaalt zich onder meer in het gebruik van slijtvast, echt leder (afkomstig van langharige Ethiopische schapen) en speciaal microvelours. Daarnaast werd ook het gewicht laag gehouden, zodat de Edition 12 slechts 282 gram weegt.

Coming soon
De Ultrasone Edition 12 wordt later deze maand bij de dealers verwacht. Elke Edition 12-hoofdtelefoon wordt voorzien van een individueel serienummer dat het unieke karakter van de set moet benadrukken en krijgt een garantietermijn van maar liefst 5 jaar mee. De adviesprijs bedraagt 1.321 euro.

Voor meer informatie kan je terecht op de website van Ultrasone, de speciale Edition 12-website of bij Ultrasone-importeur Latham Audio.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.