Beeld

Nieuwe design-tv Philips vaart eigen koers

Philips lanceert een gloednieuwe televisie met een heel bijzonder ontwerp met glazen plaat. Verfrissend om een tv te zien die anders oogt dan de rest, en dat aan een redelijke prijs voor een designproduct. Prijskaartjes voor het nieuwe toestel lopen van 2.200 tot 3.000 euro.

De nieuwe DesignLine-tv (er waren al klassiekere DesignLine-toestellen, nvdr) gaat voor een eigenzinnig ontwerp dat in sommige interieurs prachtig zal passen, maar met andere inrichtingen zal botsen. We vallen er wel voor, al kunnen we ons inbeelden dat de montagebeperkingen wat mensen zullen afschrikken. Je kan de tv immers enkel tegen een muur plaatsen, rustend op de vloer. Omhoog hangen kan ook, maar zal naar ons gevoel minder mooi ogen.

De plaatsing wordt mogelijk gemaakt door een beugel die de tv bovenaan aan de muur bevestigd. Via de beugel kan de tv recht of schuin onder een hoek van tien graden worden geplaatst.

Het unieke aan de Philips is de grote glasplaat die naadloos zowel het paneel bedekt als een deel van de voet vormt. Aan de onderkant van het glas zie je een overgang van zwart naar doorzichtig, waardoor het voetgedeelte onzichtbaar lijkt te worden als de televisie ingeschakeld is.

Het geeft een heel licht, transparant gevoel aan de DesignLine-televisie. Omdat dit Philips is, is Ambilight uiteraard ook van de partij. Het toestel verspreidt licht aan drie kanten, wat het toestel nog meer doet ‘zweven’ in de lucht. We vonden het effect het sterkst bij de 55-inch versie, maar er is ook eentje van 46 inch. Nochtans – of misschien net daarom – is die laatste vierkantiger (104,9 x 104,9 cm) dan zijn grote broer (119 x 124 cm).

,

Van ver lijkt de DesignLine-tv misschien wat op de BeoVision-toestellen van Bang & Olufsen. De glazen plaat is immers vierkant, en ook de BeoVision-designfilosofie levert een apparaat met dezelfde vorm.

Maar in realiteit ogen ze toch anders: BeoVision-toestellen zijn eerder zwaar – ze beogen dan ook over te komen als schilderijen – en bevatten een hele luidsprekeropstelling in het onderste gedeelte. Bij de Philips DesignLine is de glazen plaat onderaan ontworpen om nauwelijks op te vallen, wat zoals gezegd een ‘licht’ gevoel geeft.

Technisch is het gebruikte tv-paneel qua kwaliteit gelijk aan die van de nieuwe 8000-reeks van Philips, zegt marketingmanager Andre van Limbergen. Dat wil zeggen 1.400 Hz Perfect Motion Rate-technologie, microdimming, actieve 3D en alle mogelijke slimme functies. Zo krijgt deze Philips de beloofde update om multiroom-video te verspreiden en is het Miracast-compatibel. Ook in termen van tuners ontbreek er niets: DVB-T, DVT-S en DVB-C zijn allemaal present, incluis de nieuwste varianten.

,

Net vanwege de kwaliteit van het paneel en de vele features verrast de prijs toch wel: 3.000 euro voor een 55-inch designtoestel met alle mogelijke snufjes is eigenlijk niet veel. De conventioneel ogende 55PFL8008 kost nauwelijks 400 euro minder. "Een bewuste keuze", zegt van Limbergen, "want we willen de DesignLine positioneren als toegankelijk design." 

De 55-inch versie zal vanaf de tweede helft van mei beschikbaar zijn, de 46-inch uitvoering komen enkele weken later. De DesignLine-tv's zullen echter niet overal te vinden zijn, toch niet initieel. "In België zijn er een zestigtal winkels uitgekozen die het toestel zullen tentoonstellen in een apart kader. We willen niet dat het zo maar in een muur van andere tv's terechtkomt, want dan komt het design niet tot zijn recht."

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.