Geluid

Koopgids: Muziek streamen overal in huis

Welke muziekliefhebber droomt nu niet van een manier om muziek overal in het huis, in elke kamer als het kan, met een druk op de knop te beluisteren? Met de opkomst van draadloze multrioomsystemen die toegankelijk zijn voor iedereen én toch bijzonder veel mogelijkheden bieden, hoeft zo'n scenario niet langer een droom te blijven.

,

Naar audiosystemen die muziek doorheen het hele huis kunnen verdelen, wordt weleens verwezen met de term 'multiroomsysteem'.

'Multiroom' houdt in dat je muziek vanaf een centrale installatie verdeelt naar meerdere kamers – men spreekt in dat verband ook over ‘zones’ – in een woning.

Kortom, met een multiroomsysteem kan je in verschillende kamers van muziek genieten zonder dat je in elk van die kamers een complete geluidsinstallatie moet neerpoten, wat aan het eind van de rit niet alleen veel handiger maar (meestal) ook goedkoper uitvalt.

Nu zijn er heel wat verschillende manieren waarop een multiroomsysteem kan worden opgebouwd: met audiobekabeling, UTP-bekabeling, draadloos of zelfs via het elektriciteitsnet.

Voor een meer algemene achtergrond over de mogelijkheden en verschillen tussen deze systemen verwijzen we je graag door naar een eerder verhaal,
 



,

Sommige gespecialiseerde merken hebben goed gesnapt dat het grote publiek maar wat graag een multiroomsysteem in huis wil, maar daar geen enorme sommen voor wil betalen.

Daarom komen ze  tegemoet aan de vraag van de consument met kleine en handige apparaten die je zelf gemakkelijk kan installeren. Ze spelen zonder uitzondering in op een recente trend: muziek digitaal opslaan op een centrale locatie – bijvoorbeeld op een computer of NAS (een netwerkschijf) – die via je thuisnetwerk bereikbaar is.
 


Dergelijk multiroomsystemen zijn modulair opgebouwd: je koopt wat je nodig hebt, en niet meer dan dat. Wil je muziek in twee kamers dan kan dat dus gewoon, maar je kan evenzeer investeren om tien verschillende ruimtes in huis riant van muziek te voorzien. 

Deze fabrikanten – we denken onder meer aan Sonos of Raumfeld by Teufel – bieden telkens een breed assortiment apparaten aan waarmee je een multiroomsysteem op maat kan bouwen. Denk daarbij aan afstandsbedieningen, basisstations met ingebouwde harde schijven, digitale versterkers, subwoofers en Wi-Fi-versterkers, om er maar enkele te noemen.

Die enorme keuze kan aanvankelijk afschrikwekkend overkomen, maar je moet het eigenlijk bekijken als doos Lego: begin eerst met de basisblokken, en breid daarna uit naargelang je eigen noden.



,

Als we de basiselementen bekijken van een draadloos multiroomsysteem, dan merk je al snel dat een aantal elementen essentieel zijn voor de werking van het systeem.

Naast (netwerk)opslag voor je muziekcollectie, moet elke kamer waar je muziek wil beluisteren natuurlijk iets bevatten waar geluid uit komt. Daarvoor heb je grofweg drie opties:

1. Merken zoals Sonos, Raumfeld by Teufel of Philips verkopen actieve speakers met ingebouwde Wi-Fi-ontvangers. Buiten zo'n speaker heb je niets extra's meer nodig: steek hem in het stopcontact, verbind de speaker met je Wi-Fi-netwerk en je kan muziek beluisteren.

2. Zelf voor een actieve speakerset zorgen of werken met een eigen versterker en luidsprekers. Je voorziet dan een extra toestelletje (een netwerkspeler of streamer) dat je op de versterker aansluit, op eenzelfde manier als een andere muziekbron zoals een CD-speler.

3. Schaf een versterker met ingebouwde streamer aan, zoals de Sonos Connect: Amp of Philips Fidelio A2. Je moet dan enkel nog luidsprekers toevoegen.

Wie graag veel kamers of zones wil inrichten, zal al snel merken dat een combinatie van deze mogelijkheden het beste antwoord biedt op zijn of haar noden. Je kan bijvoorbeeld in de woonkamer blijven werken met je geliefde stereo-installatie, terwijl je bijvoorbeeld in de keuken en hobbykamer actieve speakers neerzet.

Opvallend is dat de fabrikanten van betaalbare multiroomsystemen zelf geen kant-en-klare inbouwoplossingen aanbieden. In de praktijk is het natuurlijk niet ondenkbaar dat je in het plafond speakers inbouwt en die verbindt met bijvoorbeeld een Sonos Connect:Amp – een combinatie van een streamer en versterker. Maar waar stop je dat toestel dan? Ook in het plafond? In een nis in de muur? Of werk je toch maar met een zichtbare plaatsing en weggewerkte luidsprekerkabels?
 



,

Een kenmerk van deze draadloze systemen is dat ze niet enkel meerdere kamers van muziek kunnen voorzien, maar dat ook vanaf meerdere bronnen kunnen doen. Naar die mogelijkheid wordt ook weleens verwezen met de term ‘multisource’.

Je kan bijvoorbeeld in de keuken een internetradiostream opzetten, terwijl in de eetkamer wat achtergrondmuziek vanaf een netwerkschijf wordt gestreamd. Boven in haar kamer luistert dochterlief naar de nieuwste van Adele via Spotify, terwijl in de slaapkamer van je zoon er muziek te horen valt die afkomstig is van de computer in de hobbykamer.

Natuurlijk bieden niet alle systemen dezelfde flexibiliteit, wat meteen een groot verschilpunt is tussen de merken. Wel bieden al deze systemen een verschillende mix aan bronnen.

Er zit ook aardig wat verschil op de ondersteuning van digitale muziekformaten, wat vanuit praktisch oogpunt niet onbelangrijk is. Zo is er In principe geen ondersteuning voor hogeresolutiebestanden – zoals 24 bit/96 KHz FLAC’s – bij Sonos, Raumfeld by Teufel of Philips.

We zijn echter voorzichtig met dat soort uitspraken, want Teufel heeft recent een Connector (een netwerkspeler) uitgebracht die schijnbaar wel hoge resolutiemuziek kan afspelen. De andere Raumfeld-onderdelen hebben die mogelijkheid (vooralsnog) niet.

Daarnaast zijn er ook meer audiofiele oplossingen op de markt die mikken op de kritische muziekliefhebber, en iets meer bieden op dat vlak. Denk daarbij aan namen zoals Dynaudio of Simple Audio (die laatste is eigendom van Corsair).
 



,

Multiroomsystemen kunnen conceptueel complex lijken, en in de paraktijk kan het soms wel wat werk vragen om alle zones in te richten, bronnen juist aan te sluiten en alles te configureren. Maar op het einde van de rit moet je eindigen met een muziekoplossing die transparant en gemakkelijk te bedienen is.

Net door de ruime flexibiliteit is het immers cruciaal dat niet alleen jij, maar iedereen in het huis het systeem vlot kan gebruiken. Zonder eerst een opleiding van een halve dag te volgen, dat spreekt. Voor ons is bedieningsgemak dan ook een van de belangrijkste eigenschappen van een goed multiroomsysteem – draadloos of niet.

Multiroomsystemen die geleverd worden met een eigen afstandsbediening – zoals het geval is bij Raumfeld by Teufel – worden steeds zeldzamer. An sich is dat ook geen beperking: bij deze draadloze systemen is het veel interessanter om met een app te werken voor de bediening. Een van de voordelen van een app is dat iedereen in huis zelf het systeem kan besturen vanaf de eigen smartphone of tablet. 

Bovendien zijn apps vaak krachtiger en gemakkelijker in gebruik dan een remote. Een klassiek voorbeeld was de Controller van Sonos, een zakcomputer die aardig wat kostte (400 euro) maar trager en minder gebruiksvriendelijk was dan de gratis app op de iPad. Geen wonder dat Sonos zijn eigen remote intussen in alle stilte heeft geschrapt.

Nagenoeg alle grote namen in dit segment bieden apps aan voor iOS en Android, weliswaar niet altijd geoptimaliseerd voor tablets. Bezit je echter een Windows Phone-telefoon, dan moet je het stellen met een officieuze app of – in het geval van Philips en Teufel – kan je een DLNA Controller-app downloaden.

Als de fabrikant een eigen tablet-app voorziet– zoals bij Sonos – dan krijg je een prachtige gebruikerservaring op een groot scherm. Zelfs voor dure domotica-oplossingen is het moeilijk om dat niveau van gebruiksgemak te evenaren, al zijn er wel voorbeelden waarbij het mogelijk is. We denken dan spontaan aan Bang & Olufsens’ BeoLink-systeem.

Het is evident dat het vlot kunnen selecteren van bronnen en navigeren door een muziekbibliotheek – online of lokaal op het netwerk – vlot moet verlopen. Maar een goed multiroomsysteem is ook flexibel met het creëren van zones.

Als je thuis een eetfestijn organiseert, moet je met minimale moeite in bijvoorbeeld de eet- en woonkamer hetzelfde liedje kunnen opzetten. Die ervaring moet overigens zo naadloos mogelijk zijn; een liedje dat al in de eetkamer afspeelt, moet niet haperen of herstarten omdat je de woonkamer toevoegt aan dezelfde zone.

En uiteraard moet alles netjes synchroon spelen – iets wat gelukkig met alle recent door ons geteste systemen kan.
 


,

Kortom, nog meer dan bij een klassieke audioinstallatie vereist een multiroomoplossing een zekere planning.

Daar staat tegenover dat deze systemen wel eenvoudig te installeren en uit te breiden zijn. Je hoeft ook niet meteen te gaan voor een systeem dat heel het huis bestijkt, maar je kan beginnen met pakweg een zone in de woonkamer en eentje in de eetkamer.

Dat is vanuit de kostprijsoptiek ook interessant. Want hoewel de systemen die wij bekijken als betaalbaar te omschrijven zijn, hangt het totale prijskaartje natuurlijk sterk af van het aantal zones dat je inricht.

Als je spreekt over vier of meer zones of over heel grote kamers beschikt, kan het bedrag dus alsnog aardig beginnen op te lopen – zeker als je overal over een degelijke stereoweergave wil beschikken.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.