Redactie

Heat

Voordat Michael Mann een van de grote Hollywoodcineasten werd, had hij er al een halve carrière opzitten als showrunner van tv-series Miami Vice en Crime Story. Beide reeksen, die eind jaren ’80 op de buis liepen, kregen ondertussen een remake van hun voormalige artistieke leider. Zeven jaar geleden was dat Miami Vice, waarin Colin Farrell en Jamie Foxx in de espadrilles van Crockett en Tubbs mochten kruipen, maar halfweg de jaren ’90 al distilleerde hij deze Heat – zijn bij verre bekendste film – uit Crime Story.

Net als in die reeks gaat het over het kat-en-muisspel tussen een doortastende flik (Al Pacino) en een clevere crimineel (Robert DeNiro), waarbij de twee hoofdpersonages elkaar ontzagvol naar het leven staan. De film lanceerde de filmcarrière van Mann, die daarvoor alleen nog maar cultthriller Manhunter en semiwestern The Last of the Mohicans op zijn palmares had staan, en gaf al een beetje aan wat later Manns handelsmerk zou worden: hondsbrutale misdaadfilms met sterke doch getormenteerde karakters in de hoofdrol.

Voor wie onze analogie met Crime Story niet gelooft: de scène waarin Pacino zijn overspelige vriendin verlaat met zijn tv-toestel onder de arm, om het ding iets later kapot te trappen op straat, is rechtstreeks gekopieerd uit de reeks.

Zaterdag 13 juli op 2BE om 20u40

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.