Mobile

Grootse smartphones en (eindelijk) tablet bij Nokia

Nokia stelt twee smartphones voor die één eigenschap delen: ze hebben een 6-inch scherm. De meeste aandacht gaat echter naar de Lumia 2520, de eerste tablet van de Finse telefoonbouwer. De drie toestellen werden dinsdag voorgesteld op een groots even in Abu Dhabi.

Er waren al enorm veel geruchten over de Lumia 2520, dat tijdens de ontwikkeling bekend stond onder de codenaam 'Sirius'. Zelfs de gelekte foto's blijken te kloppen. De Lumia 2520 is inderdaad een 10,1 inch tablet met een ontwerp dat heel sterk op die van de Lumia-telefoons lijkt. Dat betekent wat afgeronde hoeken, een hoogkwalitatieve behuizing en opvallende kleuren.

De Lumia 2520 draait Windows RT 8.1, en wordt vergezeld door een aantal speciale apps. Zoals Nokia Director, om eigen video's te bewerken en delen, en Storyteller, een app die het eigen foto's en video's op een kaart plaatst.

De Nokia-tablet is ontworpen om zeer mobiel te zijn, zei Nokia-baas Steve Elop tijdens de presentatie. Het weegt weinig, beschikt over 4G, biedt een autonomie van tien uur en kan binnen het uur voor tachtig procent opgeladen worden.

 

Nokia haalt wel een heel interessant argument aan waarom de Lumia 2520 zeer geschikt is voor buitengebruik. Het scherm zou leesbaar blijven, zelfs al gebruik je de tablet in de volle zon. Op z'n best lukt dat bij pakweg een iPad enkel als je de helderheid helemaal opendraait – en dan is de batterij vliegensvlug leeg.

De Lumia 2520 heeft – ook typisch Nokia om daar de nadruk op te leggen – heel wat cameratechnologie aan boord. Foto's worden genomen aan 6,7 megapixel, met behulp van een Zeiss-lens. Nokia werkt al langer met die legendarische lensfabrikant samen, en het is de eerste keer dat Zeiss een lens levert voor een tablet.

Een exacte verschijningsdatum is nog niet bekend voor de Benelux, of een prijs. In de V.S. kost de Lumia 2520 499 dollar. Samen met de tablet zal een optioneel los toetsenbord beschikbaar zijn met een extra accu ingebouwd en twee USB-poorten.

 

,

Toch wel bijzonder is dat Nokia in een ruk twee verschillende smartphones met een groot 6 inch scherm lanceert. Maar er zijn aardige verschillen tussen de twee, om te beginnen met de prijs. De Lumia 1520 is een absoluut topmodel dat in de V.S. 749 dollar zal kosten, terwijl de Lumia 1320 eerder op het jong volkje mikt en veel minder duur zal zijn.

Als topmodel krijgt de 1520 ook heel wat mee, zoals een 1.080p-scherm en een 20 megapixel Pureview-camera. Ook bijzonder zijn de vier ingebouwde microfoons, die onder andere de geluidskwaliteit van video's aanzienlijk moet verbeteren. Nokia gaat ook een cover voor de 1520 uitbrengen die kan dubbelen als stand, bijvoorbeeld om op het vliegtuig naar een film te kijken.

Het scherm van de 1320 moet het stellen met 720p, wat dus een minder scherp beeld zal opleveren dan op het even grote scherm van de Lumia 1520.

De Lumia 1520 zal wellicht eerder België en Nederland bereiken, terwijl de Lumia 1320 eerst in China en elders ter wereld wordt gelanceerd. Pas in een latere fase verschijnt het toestel hier.

 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.