Geluid

Geluidsnormen voor bioscoop op komst

Na geluidsnormen voor festivals en concertzalen, wil het kabinet van Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege nu ook een geluidsnorm voor bioscopen uitwerken.

In opdracht van Schauvliege werkt een studiebureau (Acoustic Technologies) momenteel aan een onderzoeksopdracht, die tegen eind februari klaar zou zijn.

Volgens Deredactie.be heeft het bureau verschillende metingen uitgevoerd. Daarbij zouden vijf uiteenlopende filmzalen gebruikt zijn (bij Kinepolis Antwerpen, Siniscoop Sint-Niklaas en Cinema Albert in Dendermonde) en twee films, meer bepaald Ice age 4 en The Expendables 2.

Bij eerdere metingen door de Vlaamse Vereniging van Tinnitus (oorsuizen) en Hyperacusis (overgevoeligheid door externe geluiden) in een tweetal bioscopen zouden geluidspieken tot 118 decibel aan het licht gekomen zijn.

Uitwerking voor 2013
De meetgegevens uit dit onderzoek zouden moeten toelaten om "een haalbare en efficiënte regeling voor het beheersen van de geluidsniveaus in bioscoopzalen uit te werken", aldus Schauvliege.

De concrete uitwerking van de geluidsnorm wordt in de loop van 2013 verwacht. Wanneer de nieuwe normen dan uiteindelijk in werking zouden treden, is nog niet bekend.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.