Mobile

Eerste kijk: de LG Optimus G Pro met 5,5 inch scherm

Samsung heeft het pad geëffend voor grote smartphones, de zogenaamde “phablets”, en nu wil iedereen een deel van de koek. De meeste fabrikanten storten zich op de markt met de grote smartphones, elk met zijn eigen filosofie. LG heeft dat niet, en zet op de MWC-beurs in Barcelona elke vergelijking met de Galaxy Note II in. Gedurfd, maar de Optimus G Pro maakt wel veel verwachtingen waar.

  • 5,5 inch Full HD IPS
  • 1,7 GHz Qualcomm Snapdragon 600
  • 2 GB RAM
  • Android 4.1.2
  • 13 MP vooraan, 2 MP achteraan
  • 3.140 mAh
  • 4G LTE
  • MicroSD-slot
  • 32 GB opslagcapaciteit

Luchtlagen

De LG Optimus G Pro heeft een groot 5,5 inch Full HD-scherm dat opvallend dicht tegen de bovenkant ligt. LG heeft een speciale techniek ontwikkeld om de luchtlagen ertussen te elimineren, gelijkaardig aan de techniek die Sony ook tentoonstelt bij de Xperia Tablet Z. Het resultaat is bijzonder knap. Daarbij komt ook de hoge resolutie eens kijken aan 400 PPI. Op een groot 5,5 inchscherm geniet je daar nog meer van en zijn de pixels niet zichtbaar.


LG Optimus G Pro

Oorspronkelijk was er sprake van een Qualcomm Snapdragon S4 Pro in de Optimus G Pro, maar LG verrastte de wereld door de Optimus G Pro te voorzien van de gloednieuwe 1,7 GHz Snapdragon 600-chip. Deze zou grofweg 40 procent sneller zijn dan de S4 Pro, wat toch ook al een snel exemplaar was. Tijdens de demo merkte ik geen enkele hapering, hoeveel toepassingen ik ook maar tegelijk wilde openen. De 2 GB RAM is daar vermoedelijk ook deels verantwoordelijk voor.

Dubbele opname

Om die processorkracht nog wat extra te duiden, toonde LG een demo waar je een HD-filmpje vrij over het scherm kan slepen en tegelijkertijd iets anders kan doen. Lijnrecht overgenomen van Samsung, maar we moeten ons nog een situatie bedenken waarin dit nuttig voor is. LG brengt ook meerdere applicatievensters op een scherm, zoals een rekenmachine of je kalender. LG ondersteunt enkel zijn standaard apps. Je kan geen third party apps zoals Angry Birds in een gedeeld scherm openen.

Achteraan vinden we een potige 13 megapixelcamera en vooraan een 2 megapixel exemplaar. Volledig nieuw is de mogelijkheid om picture in picture films op te nemen. De Optimus G Pro registreert beide camera’s, waardoor je eigen hoofd in een klein venster rechts onderaan de opgenomen beelden verschijnt. Een heel interessante functie, maar een test in de praktijk moet laten blijken of het ook nuttig is. De fotokwaliteit leek ons dik in orde, maar op zulke beurshallen is het algemeen gezien moeilijk beoordeelbaar.


,

Dunne bezel

Een grote telefoon ligt moeilijk in een hand, en dat is ook met de LG Optimus G Pro het geval. Hij is wel smaller dan zijn grootste concurrent dankzij een dunne bezel van 3,65 mm tegenover 5,72 mm. Dat verschil lijkt klein, maar in de hand geeft het toch een groot verschil. Bovendien geeft het de Optimus G Pro een heel strak uiterlijk. De behuizing is volledig plastic, met achteraan een mozaïk aan tegeltjes zoals bij de LG Nexus 4 het geval al was.

Een grote smartphone met een groot scherm, daar hoort een grote batterij in. Er zit een 3.140 mAh exemplaar in, toevallig net 40 mAh meer dan de Galaxy Note II. LG speelt duidelijk graag met de cijfertjes. De nieuwe LG-skin over Android 4.1 leek ons opvallend licht, maar een batterijtest moet in de praktijk uitwijzen of hij de kaap van twee dagen kan halen.

IR-zender

HTC heeft het getoond in de One, en LG doet het nu ook: een IR-zender in een smartphone. LG claimt dat de software compatibel is met 95 procent van alle apparaten met een IR-ontvanger. Leuke extra aan deze functie: je kan per kamer of zone instellen welke apparaten je wilt bedienen. Hiermee versimpel je de gebruikservaring gevoelig, maar het betekent initieel wel meer instelwerk om van start te gaan.

Iets wat we al even niet meer hebben gezien, is een specifieke knop op een smartphone dat je zelf kan programmeren. LG doopt deze knop om tot Q-button en laat je toe om zelf te kiezen welke app je graag instelt achter deze sneltoets. Standaard zit er een notitie app achter.

Onzekerheid

De LG Optimus G Pro heeft ons totaal verrast op de MWC-beurs. Hij ziet er goed uit, biedt een volwaardig antwoord op de Galaxy Note II van Samsung, en het scherm is van topkwaliteit. De hamvraag is de beschikbaarheid. Op de LG stand wisten ze ons te zeggen dat hij Q1 uitkomt in enkele ‘belangrijke’ landen, heel binnenkort dus, zonder daar specifiek op in te gaan. Reken er dus maar op dat België en Nederland nog even zullen moeten wachten op dit vlaggenschip van LG.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.