Beeld

Yelo en digitale televisie smelten samen

Beheer en bekijk je opnames op je iPad,en eigen media op de Digicorder bekijken, het is maar een greep uit de nieuwe opties die Telenet in petto heeft.  ‘Yelo’, de iPad-app van Telenet, krijgt in 2013 in het bijzonder een flink groeischeut. De bedoeling is  Yelo en het digitale televisie-aanbod volledig met elkaar integreren. 

Onder de vlag ‘YeloTV’ krijgen we een nieuwe gebruiksinterface op de HD Digicorder met heel wat nieuwe functies. Ook de bestaande Yelo-app voor tablets krijgt een update. De ‘look and feel’ ervan sluit perfect aan bij de nieuwe Digicorder-menu’s, maar is qua gebruik volledig geoptimiseerd voor een touchscreen. De app zal beschikbaar zijn voor iOS, Android en Windows 8, en zal grotendeels dezelfde functies bieden als de Digicorder.

De vier belangrijkste peilers van het nieuwe platform, aldus Telenet:

  • Bekijk je favoriete content op elk scherm in huis. Mogelijk krijgen we dus ook op pc en op tablet een volledig Live TV-aanbod.
  • Beheer en bekijk al je opnames op elk scherm in huis. Het wordt mogelijk om op je tablet naar de digicorderopnames te kijken. Offline kijken, waarbij je bijvoorbeeld een opname op je tablet zet om op de trein te bekijken, is volgens Telenet technisch mogelijk, maar staat momenteel niet op de planning. Ook of je zal kunnen kijken op eender welke internetaansluiting is momenteel niet duidelijk.
  • Bekijk eigen content (foto, film, en muziek) van andere apparaten (laptop, smartphone, ipad) op je televisie. De HD Digicorder krijgt daarvoor een ingebouwde DLNA-client, iets dat standaard is op elke hedendaagse smart tv. Welke formaten worden ondersteund is momenteel nog niet duidelijk.
  • Een groter gebruiksgemak, dankzij een nieuwe, moderne interface. Overal in de interface blijft het televisiescherm op de achtergrond zichtbaar. Het zal mogelijk zijn om op je tablet door media te bladeren, of dat nu live, on-demand of opnames zijn, en die met een veeg op de televisie te tonen. Je tablet wordt dan als het ware de afstandsbediening.

,

We kregen een demo van het nieuwe platform en dit waren onze eerste indrukken.

  • Alle iconen en tekst zijn behoorlijk wat groter en duidelijker. De interface leek snel, responsief en erg vloeiend. Je hebt niet meer de indruk dat je van scherm naar scherm navigeert, met bijbehorende wachttijden.
  • De EPG toont zeven zenders en een venster van twee uur. Door de zenders wandelen gebeurt in een vloeiende stroom, en niet per ‘bladzijde van zeven zenders’. Je kan ‘jouw mening’ geven over een programma, of ‘meer info’ vragen, of ‘meer zoals dit’ suggesties vragen.
  • De ‘TV Theek’ is nu een zeer grafische omgeving en deed ons bijna onmiddellijk aan de mediacentersoftware XBMC denken. Mooie coverflow van films, met uitgebreide info.
  • ‘Mijn Media’ bevat je opnames, netjes gerangschikt per programma. Net zoals dat vandaag met folders het geval is vind je alle opgenomen afleveringen van pakweg  ‘The Big Bang Theory’ bij elkaar, maar nu met een leuke screenshot. Je vindt hier eveneens je bestellingen van On-Demand diensten. In ‘Mijn Apparaten’ zie je alle DLNA servers in huis. De cruciale vraag: 'welke formaten ondersteunt de ingebouwde DLNA-speler van de digicorder?' blijft voorlopig onbeantwoord.
  • Tijdens het televisiekijken navigeer je door de logo’s van de zenders door de pijltjestoetsen te gebruiken. Heel wat leuker dan door nummers te bladeren.
  • De smartphone/tablet-app deelt echt dezelfde look and feel. Enkel het gebruik is anders, om zo goed mogelijk gebruik te maken van het touchscreen. Je kan kijken op een ‘hybride scherm’ waarbij media in een venster staat en je in een ander tegelijk kan twitteren of de info van het programma bekijken. Fullscreen kijken kan uiteraard ook.

Kijk voor een eerste indruk zeker even naar dit YouTube filmpje:

,

Telenet riep de pers vandaag bij elkaar voor een ‘technische demo’. Laat dat duidelijk zijn, over een commerciëel aanbod, prijzen en opties werd met geen woord gerept en elke vraag daaromtrent stuitte op een gelijkaardig antwoord. "Ja, dat is technisch mogelijk. Maar we zitten in de nabije toekomst in verschillende workshops met de zenders samen om te zien wat mogelijk is." Lees: commerciëel mogelijk is.

Want of een dergelijk nieuw aanbod gratis zal zijn is maar de vraag. De onvrede tussen de VMMa, die uitgesteld kijken aan banden willen leggen, en Telenet is voldoende in de pers geweest.

Het draait dus om centen. Zenders zijn er beducht voor dat kijkers te gemakkelijk van hun programma’s weggeleid worden. Suggesties aanbieden over het volledige zender aanbod zou daardoor mogelijk op een "neen" stuiten. Dat wordt misschien beperkt tot suggesties uit de huidige zender alleen.

Anderzijds biedt Telenet in de nieuwe interface wel de mogelijkheid om de ‘On-Demand’ content naadloos aan de zender te verbinden. Met een klik ben je in de ‘shop’ van het kanaal waar je naar kijkt. Daar zullen de zenders dan wel weer oren naar hebben. En hun content aanbieden op meerdere platformen is natuurlijk ook een uitstekend idee.

Aan het huidige aanbod zou alvast niet geraakt worden. We gaan er dus van uit dat opnemen gratis blijft en dat het huidige zenderaanbod op korte termijn niet ingeperkt wordt. De nieuwe interface werkt enkel op de laatste generatie HD Digicorders (de DC-AD2100 modellen). Volgens Telenet beschikt meer dan vijftig procent van de klanten over dat model. Voor oudere modellen wordt er een trade-in programma voorzien.

De nieuwe tablet-app zal uitgerold worden als een update van de bestaande app. Maar voor de rest is het momenteel koffiedik kijken. Een ding is zeker: de nieuwe mogelijkheden zien er bijzonder interessant uit en de nieuwe interface is een prachtige verbetering. De lanceerdatum? Begin 2013. Afwachten dus.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.