Beeld

Vergelijkende test: 3D-projectoren

We schreeuwen het al jaren van de daken: projectoren leveren de beste en grootste beelden voor hun prijs. Al loert er wel concurrentie om de hoek: 2012 kondigt zich aan als het jaar waarin tv-fabrikanten inzetten op écht grote beeldformaten. Denk dan aan 55-, 65- en zelfs 70-inch televisies. Maar de prijs van die schermen zal behoorlijk hoog zijn, met richtprijzen van 2.500 euro en meer voor een 60-inch uitvoering en 4.000 euro en meer voor een 70-inch tv.

Met een projector haal je echter vlot een beeld van 100 inch in huis, oftewel 2,7 keer zo groot als die 60-inch televisie. En dat voor een prijs van ongeveer 3.000 euro. Toegegeven, je moet nog wat meer geld opzij zetten zodat je er ook nog een geluidsinstallatie aan kan toevoegen, maar de klank die je daaruit haalt overtroeft het geluid van een televisie opnieuw op dramatische wijze.

Projectoren blijven dus een bijzonder goede keuze voor wie het groots wil aanpakken. 

,

Nu onze televisies de kleinere beeldformaten ontgroeien, vraag je je misschien af welke content een nog groter scherm nodig heeft om voor een maximale meerwaarde te zorgen. Het antwoord is heel eenvoudig: alles waarbij je spontaan aan spektakel en inleving denkt. Want hoe groter je scherm, hoe groter de spektakelwaarde. En hoe makkelijker je meegesleurd wordt in de actie en het gevoel hebt er echt bij te zijn. 

Films staan dan ook hoog op de lijst van ideale content. Of het nu een thriller, een chick-flick, actie of avontuur is: het maakt weinig uit. De magie van het witte doek, die speciale ervaring als de lichten uitgaan en de eerste beelden op het scherm verschijnen, komt dus ook bij je thuis tot zijn recht. Films halen ook hun voordeel uit de veel betere surroundinstallatie die over het algemeen bij een projector wordt gebruikt. Voor de filmliefhebber gaat niets boven echt surroundgeluid.

Dit jaar zijn er ook nog twee andere uitstekende redenen om een projector te overwegen: het EK voetbal en de Olympische Spelen. Sportevenementen zijn immers perfect materiaal voor een projector. Wie ooit al de openingsceremonie van de Olympische Spelen op een groot scherm heeft beleefd, begrijpt wat we bedoelen. Het lijkt alsof je er echt bij bent. Wedstrijden in supergroot formaat zijn ook een ideale gelegenheid om vrienden uit te nodigen. Supporter gewoon samen voor je favoriete ploeg of athleet.

,

De 3D-rage is intussen wat gaan liggen, maar voorlopig lijkt het erop dat de technologie een vast plaatsje heeft veroverd in onze huiskamers. Al de projectoren in dit dossier zijn dan ook 3D-compatibel, en dat hoeft niet echt te verbazen. 3D komt immers het best tot zijn recht op een zo groot mogelijk scherm.

Hoe werkt het? De acht projectoren in dit dossier (je vindt er drie op deze pagina en vijf in FWD Magazine 41) maken gebruik van een ‘actieve shutterbril’. De projector toont dus alternerend een beeld voor het linkeroog en een voor het rechteroog. De bril dekt gesynchroniseerd met de projector één oog af, zodat je ogen om de beurt enkel het beeld zien dat voor hen bestemd is – en dat alles razendsnel.

Voor een perfect beeld moeten dan ook dezelfde hordes overwonnen worden als bij televisie. Wil je daar meer over weten, dan verwijzen we je door naar ons achtergrondstuk over 3D-technologie

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.