Redactie

The Big Easy

Jim McBride's The Big Easy is een van de meest onderschatte films uit de jaren '80. Op het eerste gezicht een poepgewone thriller over een serie afrekeningen in het criminele milieu van New Orleans, maar er zit zoveel vlees in de thema's en de personages die in die simpele hoofdplot geparkeerd zitten, dat het geheel zijn genre overstijgt.

Het begint met zedenflik Remy (Dennis Quaid), die samen met openbaar aanklager Anne (Ellen Barkin) over het lijk van een mafioso gebogen staan. De twee kijken diep in elkaars ogen, en ze weten dat er iets speciaals aan de gang is.

Maar dan worden de personages uitgevleesd. Remy blijkt bijvoorbeeld een corrupte flik te zijn, maar de criminele fondsen die hij versluist komen ten goede aan zijn jongere broer, die geen andere manier vindt om te studeren.

En de aantrekkingskracht die Remy en Anne op elkaar uitoefenen wordt geconsumeerd in een seksscène waaraan veel Hollywoodprenten nog steeds een voorbeeld mogen nemen: de twee zijn voor een keer eens geen onverschrokken helden in bed, maar eenzame zielen, met de bedachtzaamheid van neukende egeltjes.

Zaterdag 22 december op VTM om 23u55

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.