Geluid

Review: Yamaha YSP-5100

Deze soundbar is een joekel van een systeem. De YSP-5100 van Yamaha is maar liefst 120 centimeter breed, 21 centimeter hoog en 9 centimeter diep. Deze set onder de tv plaatsen kan dus een probleem zijn, tenzij je deze ruimte al had voorzien.

Los van die royale dimensies valt de YSP-5100 niet op. Dat heeft te maken met het strakke design en de volledig zwarte verschijning zonder opzichtige LED’jes en lcd-schermen. Goed punt voor Yamaha.

,

Het concept voor deze soundbar is ontleend bij het Britse 1 Limited, die de zogenaamde ‘projectortechnologie’ ontwikkelde en patenteerde. Ook Loewe gebruikt deze technologie.

Wat Yamaha echter voor heeft op Loewe, is dat deze soundbar is ontwikkeld om bij eender welk tv-toestel te passen. Dat is bijvoorbeeld onmiddellijk merkbaar op het indrukwekkende rugpaneel: vier HDMI-inputs (helaas geen 3D pass-through), twee optische digitale ingangen, twee analoge ingangen en een coaxiale digitale ingang. Ook op het vlak van surround wordt alles gedecodeerd: alle varianten van Dolby en DTS komen aan bod.

Net als de Loewe komt deze soundbar met een kalibratiesysteem. Gelukkig legt een ‘snelgids’ uit hoe je een en ander moet configureren, want een volledige handleiding op papier is er niet (die staat op een meegeleverde cd).

Met alle respect: wie 1.549 euro betaalt, mag er echt wel een boekje bij krijgen. In het Nederlands alsjeblieft. Maar goed, de snelgids is wel degelijk in het Nederlands opgesteld en legt piekfijn uit hoe je met het bijgeleverde microfoontje het systeem optimaal instelt voor jouw specifieke kamer.

Een sub ontbreekt en is wel nodig om het geheel compleet te maken. Je kan de speciaal ontwikkelde Yamaha-subwoofer gebruiken, maar er is ook een standaard cinch-connector voorzien voor een subwoofer van een ander merk. Zelfs een draadloze woofer kan – optioneel – worden aangesloten op deze soundbar.

,

De luistertest (na kalibratie) is een prettige ervaring. En dat is zacht uitgedrukt. Dit is dan wel geen 5.1-systeem, toch hebben we meer dan eens achterom gekeken omdat we echt de indruk kregen dat er geluid achter ons te horen was.

Als er één systeem is dat 5.1-geluid het best benadert, dan is het deze Yamaha YSP-5100 wel. Samen met de Loewe Slim Sound Projector weliswaar, die dezelfde technologie gebruikt. Maar we verkiezen de Yamaha. De vele aansluitmogelijkheden en zijn design dat beter past bij de meeste tv’s geven de doorslag.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.