Geluid

Review: Yamaha Restio ISX-800

Laat ons niet om de pot heen draaien: design speelt een belangrijke rol in ons dagelijks leven. Of het nu om een auto, koffiezetapparaat of hifiketen gaat: we willen iets dat er mooi en aantrekkelijk uitziet. In die optiek heeft de Yamaha Restio – typenaam
ISX-800 – alvast gewonnen spel, met zijn originele en kleurrijke vormenspel. De Restio ziet er dan ook anders uit dan om het even welk ander systeem dat we de afgelopen tijd te gast hadden.

Concreet gaat het om een alles-in-één audiosysteem (een vierkant van 41 centimeter) met ingebouwde luidsprekers, dat ofwel op de meegeleverde stand opgesteld kan worden ofwel op een optionele muurmount. Dankzij de dikte van amper zeven centimeter valt hij daar alvast niet uit de toon. Hou er wel rekening mee dat de voet het geheel wat minder compact maakt: de Restio is net geen meter hoog op z’n sokkel.

Aan functionaliteit is er geen gebrek, want naast de obligate iPod-dock zijn er een cd-speler, USB-aansluiting, radiotuner, lijningang en alarmklok aanwezig. Een intelligente alarmklok zelfs, die het display dimt naargelang de lichtomstandigheden in de ruimte én die een wekker aan boord heeft die muziekjes rustig opbouwt tot het normale volume bereikt wordt.

,

Het toestel wordt in een compacte verpakking geleverd, wat betekent dat er gesleuteld moet worden vooraleer de Restio ‘speelklaar’ is. Dat doe je trouwens best met twee personen. Gelukkig kan je daarbij terugvallen op de handleiding, die netjes aangeeft wanneer twee paar handen aanbevolen worden.

Vooral de voet vraagt nogal wat schroefwerk, aangezien hij is opgebouwd uit verschillende onderdelen. Bij de tweedelige, verzwaarde basis is het achterste deel afneembaar, zodat je de Restio naadloos tegen een muur kan zetten. Wie een hekel heeft aan kabels zal goedkeurend knikken bij de installatie. Op de achterkant van het toestel kunnen alle kabels immers weggestopt worden achter afschroefbare klepjes, waarna ze onzichtbaar in de voet verdwijnen. Aangezien er onderaan de basis eveneens uitsparingen voorzien zijn voor kabels, blijft het zaakje toch stabiel rechtop staan. Lekker doordacht allemaal.

Wat we eveneens appreciëren is de plaatsing van de bedieningselementen. Die staan netjes gegroepeerd op de schuin aflopende bovenkant van de Restio, met knopjes die groot genoeg zijn om alles makkelijk bedienbaar te houden. Tel daar nog de duidelijk gelabelde functiebenamingen bij, en het toestel laat zich eigenlijk van bij de start zonder handleiding gebruiken. Alleen de schakelaars voor het instellen van de dimmer, klok en wekalarmen zitten net achter de bovenste rand verstopt. 

Ook de meegeleverde remote – een opvallend luxueus afgewerkt, full-size bakje – zit prima in elkaar: de indeling is logisch, de toetsen zitten niet te dicht op elkaar gepropt en het geheel ligt lekker in de hand. Het enige wat ontbreekt is een numeriek klavier om CD-tracks en radiozenders rechtstreeks te selecteren.

,

Zoals we eerder al aangaven ontbreekt het de Restio niet aan mogelijkheden en leuke details, maar hoe gedraagt het systeem zich in de praktijk? Die vraag zouden we kunnen beantwoorden met een korte “meer dan behoorlijk”, al wil dat niet zeggen dat alle bronnen even goed uit de verf komen.

Bij de CD-speler is er geen vuiltje aan de lucht: het mechanisme werkt vlot, maakt geen storende geluiden en de grote cijfers op het display laten je zelfs op drie meter afstand zien welke track speelt. Oké, we hadden het leuk gevonden als er ook nog CD-tekst getoond zou worden, maar dat is het enige puntje van kritiek. Ook de FM-radio werkt prima, en voor de iPod/iPhonedock gaat in grote lijnen hetzelfde verhaal op.

Wat we wel missen bij die laatste, is wat visuele feedback. Pas wanneer je vlakbij het toestel staat zie je de trackinformatie op het scherm van je iToestel, toch een noodzaak voor een vlotte bediening. De navigatie zelf verloopt wél eenvoudig: je kan doorheen de menu’s bladeren, tracks skippen en nummers aan de ‘on-the-go’ afspeellijst toevoegen.

Bij de USB-speler laat het gebrek aan uitgebreide feedback zich het hardst voelen: het display op de Restio toont enkel twee cijfers, één voor de map en één voor het tracknummer. Maar de informatie uit de tags of zelfs de bestands- en foldernamen, daar heb je het raden naar. Dat is duidelijk minder handig.
 


,

Voor de geluidsweergave kan de Restio rekenen op vier speakers: twee tweeters en twee woofers. Die worden aangestuurd door een versterker waarin een veiligheid is ingebouwd tegen overbelasting en vervorming, al geeft Yamaha geen specificaties vrij over het vermogen. 

Eveneens interessant is de equaliser, waarbij je de laag-, mid- en hoogweergave kan aanpassen met de remote. Bij onze test plaatsen we de Restio het grootste deel van de tijd vrijstaand in onze testruimte, en daarbij voelen we eigenlijk nooit enige aandrang om met de equaliser te spelen. Zelfs in z’n out-of-the-box instelling klinkt deze Yamaha al verrassend evenwichtig.

Het eerste wat ons opvalt is de laagweergave, die behoorlijk wat gewicht in de schaal werpt. Het neemt niet dezelfde proporties aan als bij een set degelijke luidsprekers – daarvoor mist het een beetje strakheid en controle – maar de Restio ligt op dit vlak ettelijke straatlengtes voor op gelijkaardig geprijsde iPod-docks.

Ook de hoogweergave heeft Yamaha prima voor elkaar: bij om het even welk volume zit er genoeg pit in om levendig te klinken, zonder dat het agressief of vermoeiend wordt. Ook het mid mag er best zijn, al merken we daar toch een miniem tikje kleuring. Niet onaangenaam, maar ze is er wel.

Is de Restio dan een één-op-één vervanger voor een klassieke miniketen? Nee, dat ook weer niet. De Yamaha zet een mooie prestatie neer door muziek ruimtelijker af te beelden dan je mogelijk acht bij een alles-in-één, maar het stereo-effect of de precisie van een stel goed geplaatste minimonitors weet hij natuurlijk niet te evenaren. Daarnaast mist hij ook een stukje luchtigheid en resolutie in vergelijking met de betere miniketens.

Maar laat ons duidelijk zijn: tussen de all-in-ones en speakerdocks staat deze Restio écht z’n mannetje.

,

Met de Restio heeft Yamaha een product in huis dat heel wat mensen zal aanspreken, zowel dankzij het opvallende design als de lekkere klank. Want goed klinken doet deze Restio beslist.

Tel daar nog de doordachte opbouw en de leuke extra functies bij, en je begrijpt waarom we deze Yamaha z’n adviesprijs helemaal waard vinden. Een blijvertje.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.