In onze zoektocht naar een televisie met een adviesprijs van minder dan 600 euro, zijn we bij Toshiba verplicht om voor een 32-inch toestel te kiezen als we de prijs binnen de gestelde limiet willen houden. Alleen de LV833-reeks met klassieke CCFL-achtergrondverlichting is nog net iets goedkoper, maar die was niet beschikbaar voor deze test.
Het design van dit toestel zal geen potten breken, en we moeten het ook zonder draaivoet doen. Aan de achterzijde vinden we slechts twee HDMI-aansluitingen, bijzonder weinig dus. Wie digitaal kijkt in België moet één van beide HDMI-aansluitingen al meteen reserveren voor een settopbox, zodat je nog maar één bijkomend toestel via HDMI kan aansluiten. Iets om in ieder geval rekening mee te houden.
Met het gros van de aansluitingen naar achter gericht, hoort het toestel ook eerder thuis op de meegeleverde voet dan aan de muur.
De menu’s en afstandsbediening zijn bijzonder eenvoudig uitgevoerd, maar dat maakt ze ook erg duidelijk en makkelijk bruikbaar.
,
Een lichtsensor lijkt te ontbreken, maar het toestel dimt desgewenst wel de beelden. Daarbij baseert het zich op de beeldinhoud. Dat werkt vrij goed: deze Toshiba slaagt er in om de zwartwaarde die anders maar gemiddeld is te verbeteren. Zodra er een redelijk helder voorwerp op het scherm verschijnt, dimt de functie het scherm echter niet meer. Een juiste beslissing (anders wordt het beeld te flauw), maar het maakt ook duidelijk dat de inzetbaarheid van deze functie beperkt is. Kijk je ’s avonds bij weinig licht naar een donkere film, dan is de dimming zinvol. Overdag of bij veel omgevingslicht zet je ze beter af.
De ‘Film’-beeldmodus blijkt overigens verre van foutloos te zijn. Er verdwijnt wat zwartdetail door een te hoge gamma-instelling. Zet die laatste op nul voor iets meer detail. De kleuren zijn ook veel te helder en fel. Gecombineerd met de lichte geeloranje tint in
de grijsschaal, zorgt dat voor huidskleuren die nogal zongebruind en zelfs verbrand lijken.
Bij onze testset lieten we de ‘Kleur’-instelling zakken naar 35 voor een gematigder resultaat. De fabrieksinstelling lijkt gericht te zijn op kijken in fel licht, wat we typisch als minder ideale omstandigheden voor tv-kijken beschouwen. In die omstandigheden storen de felle kleuren niet zo.
Ook de beeldverwerking kan beter. Je combineert dit scherm best met een goede Blu-ray-speler in 1.080p-modus om gekartelde lijnen en lichte scalingproblemen te vermijden. De ruisonderdrukking scoort matig, ook daar is duidelijk ruimte voor verbetering.
De bewegingsscherpte ligt in lijn met de concurrentie in dit prijssegment. Bij gebrek aan 100Hz-technieken of beter, treedt er bij snelle bewegingen heel wat detailverlies op. Panbeelden worden wel iets minder schokkerig op het scherm getoverd dan we aanvankelijk gevreesd hadden.
,
Met de extra functies zijn we bijzonder snel klaar bij deze Toshiba 32HL833. De enige meerwaarde die dit toestel biedt is een USB-mediaspeler.
Die legt degelijke resultaten voor, met slechts één valse noot. Het toestel speelt namelijk geen DivX-bestanden, maar XviD (de ‘open bron’-variant) gaat er wel in.
Bij andere bestandsformaten doet de speler het erg goed. Ondertitels in alle vormen worden weergegeven, zodat de ingebouwde mediaspeler een echte meerwaarde biedt.
,
De adviesprijs is vrij gunstig wanneer we hem vergelijken met gelijkaardige 32-inch toestellen in het testveld, maar blijft relatief duur vergeleken bij de 40-inch toestellen. Gelukkig kan je deze 32-inch variant met een beetje speurwerk wel aan een aanzienlijk scherpere prijs op de kop tikken.
Wie een maatje groter wil, moet bij deze Toshiba trouwens al meteen kiezen voor de 42-inch versie die op de prijslijst 250 euro duurder is. Een 37-inch uitvoering is helaas niet beschikbaar.