De nieuwkomer is geen kleine luidspreker, maar log is hij ook niet: hij is 98 centimeter hoog, 37 centimeter diep en zo’n 32 centimeter breed – inclusief het metalen voetstuk. Maar misreken je niet: met een gewicht van ruim 30 kilogram zijn dit geen speakers waar je voor de lol mee op wandel gaat.
De ‘fit-and-finish’ ziet er uitstekend uit: de kast is solide gebouwd, de luidsprekergrilles worden magnetisch vastgehouden, er zijn degelijke luidsprekerterminals gebruikt en de witte laklaag doet de Ultima 800 er een stuk eleganter uitzien dan zijn voorganger.
,
Interessanter is echter wat zich onder het luidsprekerdoek afspeelt. Voor de hoog en midweergave gebruikt Teufel een klassieke opstelling met een soft-dome tweeter en titanium driver.
Voor de weergave van de laagste tonen komt de Duitse fabrikant met iets bijzonders op de proppen: een constructie met twee actieve en vier passieve woofers, waarvan er drie op de voor en drie op de achterkant van de Ultima 800 zitten.
De woofers zitten in twee aparte secties in de luidsprekerkast (telkens gegroepeerd met één actief en twee passieve drivers), zijn allemaal 17 centimeter groot en voorzien van een membraan met een Rohacell-carbon sandwichconstructie. De actieve woofers worden gewoon aangestuurd door een versterker, maar de passieve woofers reageren alleen op hun actieve soortgenootjes.
Die aanpak levert niet alleen een groot luidsprekeroppervlak op – de laagweergave loopt volgens Teufel door tot een nette 37 Hz (bij -3 dB) – maar elimineert ook de bijgeluiden die een klassieke basreflexopening met zich mee kan brengen.
In welke mate de passieve membranen zich mogen laten horen, kan je zelf bepalen: onderaan elke luidspreker zitten drie paar klemmetjes die onderling verbonden kunnen worden via een koperen brug, voor een viervoudige afstelling van basarm tot volledig los. Vertaald in droge cijfers vertaalt dat alles zich in een vrij lage gevoeligheid van 86 dB, een nominale impedantie van 4 ohm en een maximale belastbaarheid van 350 watt.
,
Hoewel Teufel een versterker aanbeveelt die minimaal 100 watt vermogen aflevert, blijkt de Ultima 800 zich bij onze test ook goed in het gareel te laten houden door minder krachtige versterkers – zelfs met de Primaluna ProLogue Classic kan deze vloerstaander het verbazend goed vinden, vooral wat timbre betreft trouwens.
Het is dus geen al te ‘lastige’ speaker. Met meer watts – bijvoorbeeld met de NAD C390 DD of Naim XS als versterker – wint hij natuurlijk wel aan levendigheid en dynamiek. Doorheen onze test bewijst de Ultima 800 MK2 zich vooral als een neutrale, opvallend lineaire speaker die ook onder hoge belasting geen krimp geeft.
Het hoog komt fris, subtiel en sprankelend over zonder te vermoeien, het laag straalt autoriteit uit zonder voor een discotheekgevoel te zorgen. De Ultima zet ook een lekker brede podiumafbeelding neer en beeldt stemmen en instrumenten precies af, al zit er minder diepte in het podium dan bij bijvoorbeeld de quasi even dure KEF R-700 het geval is.
Mooi meegenomen is dat de plaatsing van de Ultima 800 niet al te kritisch is, terwijl hij wel een opvallend grote sweetspot biedt. Een niet te onderschatten voordeel in een doorsnee woonkamer, dat laatste…