Geluid

Review: Pioneer X-HM70

Eind vorig jaar kondigde Pioneer vier nieuwe microsystemen aan. Deze X-HM70 is meteen het topmodel uit de serie. De vormgeving is eerder klassiek te noemen – daar is overigens niets mis mee – maar laat je daar vooral niet door misleiden: het apparaat is zonder meer up-to-date. Want naast een cd-loopwerk en een FM-tuner heeft deze Pioneer nog een USB-poort op het voorpaneel zitten, en bovendien kan je er ook muziek naar streamen vanaf je thuisnetwerk.

Heb je het even gehad met het programma-aanbod op de FM-band? Dan kan je op de X-HM70 ook naar internetradiostations luisteren. En last but not least: bovenaan zit een klep waaronder een iPod-dock schuil gaat.

,

De kast waarin de elektronica zit maakt een bijzonder degelijke indruk, met een afwerking in metaal en een stevig gewicht (4,7 kilogram). Wel jammer dat het apparaat ook het ‘diepterecord’ van de test draagt (353 millimeter). Je hebt dus al een aardig schapje nodig.

Bij de aansluitingen stoten we op een subwooferuitgang. Een pluspunt, want met de ondersteuning van een compacte sub is een significant betere geluidservaring mogelijk.

Wie muziek wil streamen zal een netwerkkabel boven moeten halen, want Wi-Fi ontbreekt. Een alternatief is de aanschaf van een extra apparaatje in de vorm van de Pioneer AS-WL300, die je kan aansluiten op de X-HM70. Daarmee kan je alsnog met Wi-Fi aan de slag.

De meegeleverde luidsprekers zijn (zoals meestal bij dit soort sets) tweeweg basreflexmodellen. Wat looks en afwerkingkwaliteit betreft zijn ze oké, maar ook niet meer dan dat. In de handleiding lezen we dat ze niet boven hoofdhoogte aan de wand of aan het plafond mogen worden bevestigd.

Omdat ze dan niet optimaal klinken, dachten we (en dat is ook zo), maar de reden die Pioneer aanhaalt is dat je jezelf zou kunnen verwonden mocht de grille er onverwacht afdonderen. Lachen! 

,

De zoetgevooisde stem van Lana Del Rey klinkt goed op de Pioneer, maar het hoog is wat aan de ingehouden, doffe kant. Het laag kent ook zo zijn tekortkomingen, maar in vergelijking met de overige sets hoeft de Pioneer zich daar niet voor te schamen. Wel blijft het geluidsbeeld wat in de kunstmatige hoek hangen.

De set laat zich over het algemeen prettig bedienen, maar de iPod-navigatie verloopt wat te traag en moeizaam. Vooral scrollen tussen lange lijsten kost behoorlijk wat tijd. De bediening van het streaming- en webradioluik komt ook nogal traag uit de hoek.

Sowieso is het moeilijk navigeren als je alleen het display op de X-HM70 gebruikt. Je kan wel een tv aansluiten op deze set, waarna je een GUI te zien krijgt, maar we vinden dat een compacte set als deze ook vlot bruikbaar moet zijn zonder tv in de buurt.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.