Geluid

Review: Sony CMT-G1IP

Als je houdt van traditionele looks gecombineerd met een eersteklas afwerking, dan zal je meteen vriendjes willen worden met deze Sony CMT-G1iP. Vooral de grote, ronde knoppen onderaan op het frontpaneel doen denken aan de betere hifiapparatuur uit de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw.

De Sony is ook een flink stuk zwaarder dan de overige apparaten uit de test. Dat zegt op zich natuurlijk weinig of niets over de prestaties, maar het maakt alleszins wel een prettige eerste indruk.

Wat vormgeving en opbouw betreft zijn de luidsprekers gelijkaardig aan wat we bij de meeste andere sets aantreffen, maar hier zijn de kasten in pianolak afgewerkt. Heel chique, maar de speakers komen het best tot hun recht als je de grilles achterwege laat. Al is het maar omdat de geel gekleurde woofer een spannend contrast vormt met het zwart van de kasten.

,

De CMT-G1iP bevat een FM-tuner, een cd-lezer en een USB-poort. Een iOS-dockingmogelijkheid is er niet – je kan wel een iPod of iPhone aansluiten op de USB-poort – en ook streaming en internetradio ontbreken. Het mag dus duidelijk zijn: de Sony behoort ook qua features eerder tot het traditionele kamp.

Als je wél graag internetradio, DLNA-streaming en AirPlay wil, dan heb je de CMT-G2NiP nodig. Die kost honderd euro meer dan de hier geteste CMT-G1iP maar is verder identiek.

De solide eerste indruk die de Sony nalaat, trekt de set ook door wanneer we hem aan het werk zetten. Zelfs nieuw uit de doos – met speakers die nog niet ingespeeld zijn – klinkt het al veelbelovend. Vooral het brede, open klankbeeld manifesteert zich al meteen, zelfs met de luidsprekers op een onderlinge afstand van minder dan een meter.

We laten de CMT-G1BiP een paar uur verder inspelen en bekijken intussen hoe het staat met het bedieningsgemak. De Nederlandstalige handleiding – een groot vouwblad – is oké en ook de afstandsbediening werkt vlot. Het komt er op neer dat het apparaat gewoon heel gemakkelijk te bedienen is. Maar dat kan ook moeilijk anders, gezien de beperkte featureset.

Met de remote in de hand kan je navigeren door de menu’s op je iPod, maar het display toont geen trackinformatie en dergelijke. Als je muziek van op een USB-opslagmedium speelt, lukt dat echter wel. 

,

Een tweede luisterbeurt laat er geen twijfel over bestaan: dit ding klinkt werkelijk uitstekend. Je kan de CMT-G1iP niet alleen gebruiken om achtergrondmuziek weer te geven, maar je kan ook echt voor deze set gaan zitten en van muziek genieten, net zoals bij een kostbare geluidsinstallatie.

Stemmen, akoestische gitaren, een vleugelpiano: het gaat erin als zoete koek. Elektronisch gedoe à la Massive Attack of Deadmau5? Klinkt uitstekend. Lana del Rey dan maar? Wow.

Nu denk je natuurlijk dat we dit apparaat met het nodige enthousiasme gaan aanbevelen. Maar dat doen we niet, want we willen deze uitstekende geluidskwaliteit graag gecombineerd zien met meer mogelijkheden. Een kluifje naar de hand van de honderd euro duurdere CMT-G2NiP, met andere woorden. Dié moet je hebben!

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.