Beeld

Review: Sony 55HX850

Sony heeft een ‘annus horribilis’ achter de rug. De TV-afdeling kost het bedrijf handenvol geld en winst maken is een probleem. In april nam de nieuwe CEO Kazuo Hirai, de drijvende kracht achter de Playstation- spelconsole, het over van Howard Stringer. En hij is vastbesloten om de TV-afdeling terug leven in te blazen. Het is dus even afwachten wat Sony allemaal van plan is, maar één ding merken we nu al: het aantal modellen is behoorlijk verminderd. Er zijn nu nog vier uitvoeringen, elk verkrijgbaar in drie of vier formaten.

De HX850 was ten tijd van testen het nieuwe topmodel, al zeggen we er wel bij dat op dat moment de HX920 voorlopig beschikbaar beelf tot de opvolger (de HX950) in het najaar op de markt kwam.

Sony heeft het ‘Monolith’-design licht aangepast. De scherpe hoeken en kanten zijn heel licht afgerond en het scherm is afgeboord met een dun metalen kader. Het toestel staat wel nog steeds op zijn zeer herkenbare voet, waarin overigens extra luidsprekers zijn verwerkt.

Ondanks de brede voet kan het scherm behoorlijk wiebelen, merken we bij onze testopstelling. Wandmontage is perfect mogelijk, maar dan geef je uiteraard de bijkomende luidsprekers in de voet op.

Sony’s remote is wat compacter tegenover vorig jaar, maar heeft wel grotendeels dezelfde lay-out. Ze is nog steeds vrij handig in gebruik. Opvallend is de nieuwe toets ‘SEN’ (Sony Entertainment Network) die een scherm oproept met een aantal toepassing zoals 3D Experience’(3D video-on-demand), Skype, Twitter en Facebook.

Vreemd genoeg ontbreekt Sony’s eigen muziekdienst ‘Music Unlimited’. Wie via het normale menu naar Sony Entertainment Network gaat vindt er daarentegen alleen maar Music Unlimited terug, en geen van de andere diensten.

En daarmee hebben we onmiddellijk het zwakke punt van de Sony-interface aangeduid: hij is vreselijk onoverzichtelijk. De internetdiensten staan onder niet minder dan vier menu- items verspreid (Sony Entertainment Network, Internet Content, Applications en Widgets).

Daar moet echt wat aan veranderen, want in de huidige opstelling vindt een kat haar jongeren niet eens terug. A gaan dat Sony kritiek zoals deze serieus neemt en van plan is een betere interface uit te sturen. Maar voorlopig moet je het dus met de bestaande menu's stellen.

Sony biedt wel een heel handige elektronische handleiding ( ‘i-manual’) op dit toestel waarin je heel wat info terugvindt.

,

Deze Sony KDL-55HX850 zet erg indrukwekkende beelden op het scherm. De beeldverwerking heeft maar één zwak punt en dat is de de-interlacing: het is mogelijk dat je op sommige bijna horizontale lijnen een gekartelde rand ziet.

Maar afgezien daarvan zijn de resultaten uitstekend. Zet de ruisonderdrukking op ‘auto’ en je hoeft er niet meer naar om te kijken: zowel bij SD- als HD-bronnen wordt alle ruis mooi weggewerkt. DVD’s worden haarscherp gescaled en elk detail is perfect zichtbaar.

Dankzij ‘MotionFlow XR’ zien ook bewegende voorwerpen er zeer gedetailleerd uit. Je moet echter kiezen tussen maximaal detail of de meest vloeiende pan-beelden. Aanhangers van detail kiezen voor de ‘Clear’- instelling, aanhangers van vloeiende beelden opteren voor ‘Smooth’.

Die laatste keuze veroorzaakt wel wat beeldartefacten. Een echt perfect compromis heeft deze Sony niet. De ‘Standaard’-preset moet die rol eigenlijk vervullen, maar levert op beide vlakken redelijk wat in.

Sony biedt nog een laatste alternatief aan: ‘Impulse’, wat een ‘cinema-achtig’ beeld moet produceren. De handleiding vermeldt echter duidelijk dat het beeld dan kan flikkeren en dat doet het ook. Onze aanbeveling: niet gebruiken.

In tegenstelling tot heel wat concurrenten in deze test legt de HX850 een vrij goede beelduniformiteit voor. Enkel de zijkanten zijn een tikje helderder dan het centrum, maar dat is veel minder erg dan de typische ‘clouding’.

Het scherm toont een zeer goede zwartwaarde met misschien net iets te veel detail. Wie de donkere scènes toch meer in het duister wil houden, laat bij de geavanceerde beeldinstellingen de ‘gamma’-instelling een of twee punten zakken.

De grijsschaal is zeer neutraal met enkel een zeer lichte overmaat van rood, zodat het beeld een tikje te warm is. Het kleurbereik is voorbeeldig. De resultaten spreken dan ook voor zich: zowel bij veel als weinig licht levert deze Sony prachtige beelden met veel diepte en contrast.

,

De stevige voet met ingebouwde speaker doet ons hopen op een betere klank, maar de praktijk wijst uit dat je je daar niet veel bij mag voorstellen. Toegegeven, er zit een iets dikkere laagweergave in zodat de klank niet al te benepen klinkt.

Zowel voor muziek als voor film is het een merkbare verbetering, en wie het volume niet helemaal opendraait zal best tevreden zijn. Voor het betere werk vertrouw je echter best op een externe geluidsinstallatie.


,

De ingebouwde mediaspeler blijft een pijnlijke zaak bij Sony. De USB-lezer kan nog steeds niet om met de NTFS-bestandsindeling, zodat je aangewezen bent op FAT16/32. Die beperking deelt de Sony enkel met recent geteste Loewes.

Als muziekspeler doet hij het uitstekend, met een vrij uitgebreide formaatondersteuning. Maar als videospeler blijft het een bijzonder povere implementatie. Het grootste deel van onze DivX- en Xvid-bestanden blijkt onleesbaar, en MKV-bestanden worden al helemaal niet ondersteund.

Enkel MP4-bestanden blijken betrouwbaar te werken. Externe ondertitels zijn mogelijk, maar die worden dan weer heel lelijk op het scherm gezet. Gelukkig heeft de Sony nog wat anders te bieden.

Wie kijkt naar de ingebouwde digitale tuners kan opnemen naar de externe harde schijf. Met Gracenote TrackID identificeer je muziek, ongeacht de bron. Muziekliefhebbers zitten trouwens goed, want Sony’s muziekdienst ‘Music Unlimited’ biedt toegang tot een enorme muziekbibliotheek. Probeer het zeker eens uit, de eerste dertig dagen krijg je sowieso een gratis Premium-abonnement. Liefhebbers van klassieke muziek hebben met ‘Berliner Philharmoniker’ ook een prachtig aanbod. Bravia Internet Video levert on- demand video. 

En dan zijn er nog een hele hoop apps: Twitter, Facebook, Skype (met een optionele camera). Nieuw is de ‘Opera TV store’: alweer een app store, deze keer met apps gebaseerd op de ingebouwde Opera internetbrowser. Een ruim aanbod dus, maar helaas slecht georganiseerd. Neem dus ruim de tijd om alles te verkennen.

,

Sony heeft dit toestel opvallend scherp geprijsd. Ben je op zoek naar een prima beeldkwaliteit en vind je de mediaspeler niet echt belangrijk, dan is de HX850 een aanlokkelijk aanbod. Het ruime muziekaanbod is de eventuele kers op de taart.

Verdere erkenning voor de beeldkwaliteit en 3D-prestaties van de HX850 is er in de vorm van een EISA-award op, die Sony in het najaar mocht ontvangen.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.