Geluid

Review: Naim ND5 XS

De ND5 XS hoort thuis in Naims XS-serie, en heeft ontzettend veel te bieden. In de eerste plaats is er de functionaliteit, die veel verder gaat dan bij een doordeweekse netwerkspeler. Dankzij drie digitale ingangen (24-bit/192kHz-compatibel) kan de ND5 XS dienst doen als hoogwaardige DAC voor al je digitale bronnen, en voor een meerprijs van 250 euro krijg je er ook nog een FM/DAB-module bij. Eigenlijk haal je dus drie toestellen in huis voor de prijs van één.

Zoals je van een moderne netwerkspeler mag verwachten, scoort de ND5 XS ook hoog op het vlak van gebruiksgemak. De installatie heeft eigenlijk amper meer om handen dan het aansluiten van een cd-speler, en het zoeken van tracks verloopt ontzettend vlot dankzij de indrukwekkende werkingssnelheid. Zowel over ons netwerk als van op een harde schijf zien we na drie tellen onze volledige muziekcollectie (zo’n 550 albums) al verschijnen. 

Tel daar nog de logisch ingedeelde menu’s bij waarmee haast alles naar wens afgesteld kan worden, een handige remote die zich uitstekend laat bedienen en een klein maar duidelijk display op de voorkant van de ND5 XS, en je hebt een toestel dat zich gewoon erg fijn laat bedienen. Alleen de knopjes op het frontpaneel konden misschien nog iets duidelijker.

Wie een iPad, iPhone of iPod touch heeft, kan zich het leven trouwens nog makkelijker maken met de gratis nStream-app – een uistekende applicatie die het gebruiksgemak naar een nog hoger niveau tilt. 

,

Daarmee bedien je niet alleen de functies van de streamer, maar ook het volume van je Naim-set – in ons geval van de bijpassende Naim XS-versterker die distributeur Latham Audio meeleverde.

De app is echter nog niet perfect: afspeellijsten samenstellen van op de iPad lukt bijvoorbeeld niet, al zou daar heel binnenkort verandering in komen.

Ook de USB-aansluiting op het frontpaneel is een meerwaarde: ze is niet alleen geschikt voor USB- sticks en iOS-toestellen, maar levert ook genoeg stroom om onze Freecom ToughDrive – een 500GB grote, NTFS-ingedeelde harde schijf met USB-voeding – te voeden én te lezen.

Wanneer we de internetradiofunctie verkennen, zien we overigens dat Naim al zo vriendelijk is geweest om een aantal radiostations die 320 kbps-streams aanbieden als preset op te slaan. Een erg geslaagde mix van gebruiksgemak en functionaliteit dus.

,

Maar waar Naim nog het meeste aandacht aan besteedde, is de geluidskwaliteit van de ND5 XS. Op technisch vlak leunt hij verrassend dicht aan bij de aanzienlijk duurdere NDX, en dat laat zich horen – zowel bij netwerkstreams als wanneer we alleen de DAC aanspreken.

De klank is uitermate transparant en vloeiend, zonder ‘digitale’ trekjes. Analoog is ook niet het juiste woord, we zouden het eerder op ‘organisch’ houden.

Kortom, je hoort alleen muziek en niet zozeer de apparatuur. En dat is precies wat we van een high-end bron als deze Naim ND5 XS verwachten.

Warm aanbevolen!

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.