Geluid

Review: Mordaunt-Short Aviano 1 XR

De Aviano XR is de opvolger van de Aviano 1, een heuse bestseller voor Mordaunt-Short. Hij ziet er ook krek hetzelfde uit als zijn voorloper, maar heeft een flink opgewaardeerd crossoverfilter aan boord. Dat filter is één van de belangrijkste onderdelen van een luidspreker, dus zo’n ingreep kan flinke gevolgen hebben voor de geluidskwaliteit.

Maar hoe bijzonder de wisselfilter ook mag zijn, aan de buitenkant zie je er natuurlijk niets van. Wat je wel ziet is een traditioneel, hoekig kastje waarvan het enige opvallende aspect de gebogen voorzijde is. Die zit er overigens niet omwille van de esthetiek, maar omdat een gebogen voorpaneel helpt een specifieke vorm van akoestische vervorming (diffractie) tegen te gaan. 

Onder de afneembare grille zit bovenaan een dometweeter met een aluminium conus. Er zit een beschermend metalen gaasje overheen, dat helpt voorkomen dat nieuwsgierige kindervingertjes (of hondenneuzen) de tweeter indrukken en beschadigen. De wooferconus bestaat eveneens uit aluminium en heeft aan de buitenzijde een ribbelpatroon. Op de achterzijde treffen we twee paar luidsprekeraansluitingen aan, voor bi-wiring of bi-amping. De Aviano XR is verkrijgbaar in alle mogelijke kleuren, zolang het maar zwart is.

Het bereik van de luidspreker loopt volgens de fabrikant onderaan door tot 55 Hz. Een nette waarde, maar omdat het ook hier niet duidelijk is met hoeveel decibel verval (meer of minder) dat is, kan alleen een luistertest uitsluitsel geven over de werkelijke basextensie. 

Vooraleer we de luistertest kunnen beginnen, moeten we de Aviano XR’s natuurlijk eerst aansluiten. Maar dat is in dit geval ingewikkelder dan je zou denken, omdat op de bi-wiring terminals niet is aangegeven hoe je een gewone single-wiring aansluiting maakt. Een blik op de aansluitschema’s in de handleiding is aangewezen. 

Grootser dan verwacht
De Aviano XR’s hebben een wat donker timbre, maar bovenal klinken ze zoet als honing. De strijkers en houtblazers uit de soundtrack van The Last Samurai worden overtuigend neergezet door de Aviano’s.

Elektrische gitaren – bij Placebo bijvoorbeeld – hebben dan weer eerder een scherp randje. En hoewel het laag achterblijft bij het fraaie mid en hoog – beide ongehoord goed voor dit prijsniveau – klinkt de luidspreker grootser dan je op grond van zijn afmetingen zou vermoeden.

Dat neemt niet weg dat het laag het verhaal niet echt kan bijbenen, ook niet als de luidsprekers ruggelings tegen de muur staan. Als je het echt goed wil krijgen, is ondersteuning van een subwoofer dus gewenst. En op die manier vallen de Aviano XR’s natuurlijk weer wat duurder uit dan aanvankelijk gedacht.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.