Redactie

Sunset Boulevard

Sunset Boulevard (1950) was, net als The Player veertig jaar later, een van de belangrijkste 'metafilms' over Hollywood: het soort waarmee een satirische kijk achter de schermen wordt genomen. Maniertjes en vuile deals worden besproken, en er komt een visite aan tal van Hollywoodgrootheden die nog net een beetje hot waren in het tijdperk – de jaren '30 – dat wordt belicht, zoals Cecil B. Demille en Buster Keaton.

Maar dat is slechts achtergrond voor een verhaal dat een licht schijnt op het thema van de destructieve liefde. Een Hollywoodscenarist van halfweg de dertig (William Holden) vindt kost, inwoon en nog iets anders bij een oudere diva uit het tijdperk van de stomme film (Gloria Swanson), die dankzij het fenomenale script dat hij voor haar aan het schrijven is haar grote comeback wil maken. Helaas zal dat nooit meer gebeuren: het tijdperk van de stomme film is voorbij, net als – aangezien ze de vijftig al gepasseerd is – het hare.

Swanson zette met Sunset Boulevard de vertolking van haar leven neer als de vergane Hollywoodster die – met behoud van haar manieren van toen ze nog effectief een diva wàs – glorieus in het verleden leeft.

Zondag 2 december op Eén om 14u05

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.