Geluid

Review: Marantz AV7005

Het takenpakket van een moderne AV-receiver is niet minnetjes. Eerst en vooral moet hij aansluitingen bieden voor al je bronnen, en moet hij de signalen van die toestellen in goede banen weten te leiden. Ten tweede staat het apparaat in voor een hoop beeld- en geluidsprocessing, en neemt het ook de A/D- en D/A-conversie van audiosignalen voor zijn rekening.

En daar stopt het verhaal nog niet: om de luidsprekers correct aan te sturen en het hoofd te bieden aan het klankmatige geweld uit moderne films, moet een AV-receiver daarnaast ook een heleboel watts produceren. Niet voor twee geluidskanalen, maar minstens voor vijf. Tel daar nog een FM-tuner bovenop en wat andere toeters en bellen, en je merkt al snel dat een hele hoop circuits bij elkaar gepropt zitten in zo’n AV-receiver.

,

Natuurlijk is het handig wanneer zoveel functionaliteit in één toestel gestopt wordt, maar er zit wel een potentieel nadeel aan vast. Al die verschillende circuits beïnvloeden elkaar in meerdere of minder mate, en dat kan de klankkwaliteit aantasten.

Er is echter een eenvoudige manier om dat probleem op te lossen, of toch grotendeels: door de verschillende onderdelen van een AV-receiver onder te brengen in twee (of meer) toestellen. Je houdt dan een AV-processor over voor de signaalverwerking, en een of meer vermogenversterkers die je speakers van de nodige watts voorzien.

De Marantz-set die we op bezoek hebben volgt precies dat principe. Hij bestaat uit de AV7005 (de AV-processor in de set) en twee vermogensversterkers (ook bekend als eindversterkers): de MM7055, een vijfkanaalsverster?ker met 140 watt vermogen per kanaal, en de MM7025, een stereoversterker die eveneens 140 watt per
kanaal levert. Als je deze set voor een 5.1-systeem wil gebruiken, dan volstaat de aanschaf van de AV7005 en MM7055. Wil je 7.1-geluid, dan heb je ook de MM7025 nodig.

Als je de drie apparaten tegelijk aanschaft, ben je in een klap 3.847 euro lichter. Akkoord, dat is gevoelig meer dan wat je voor een gemiddelde AV-receiver betaalt, maar onredelijk is het niet. Een top-of-the-line AV-receiver zoals de Denon AVP-A1HD bijvoorbeeld, kost haast twee keer zoveel als het complete Marantz-trio.

Vergelijk je het prijskaartje van de Marantz-toestellen met dat van gelijkaardige opstellingen, dan lijkt dit aanbod nog aanlokkelijker: sommige AV-processoren kosten meer dan 10.000 euro, en dan willen we het nog niet eens over vermogenversterkers hebben… De reden voor die stevige prijzen zit hem vooral de technologie die onder de behuizingen schuilgaat.

Fabrikanten reserveren hun allerbeste technologieën en de best mogelijke componenten gewoonlijk exclusief voor dit soort apparaten. Zouden ze het bij Marantz anders hebben aangepakt om de prijs dermate te kunnen drukken? De test zal het moeten uitwijzen…

,

De AV7005 lijkt als twee druppels water op de SR-7005 AV-receiver, die we eerder op de testbank hadden. Wat dus betekent dat het een bloedmooi apparaat is: een minimalistische, haast knoppenloze lay-out, afgeronde hoeken aan de zijkanten van het frontpaneel, en als pièce de résistance natuurlijk de uiterst sexy ‘patrijspoort’.

De noodzakelijke knopjes zitten verborgen achter een forse klep op de onderste helft van het toestel, waar ook nog een groot display en enkele frontaansluitingen zitten. Het complete plaatje straalt alleszins rust en sereniteit uit.

Een heel contrast met de achterzijde, waar een drukte van jewelste heerst. We gaan je niet in slaap wiegen door alle aansluitpoorten af te dreunen (die vind je op de productpagina van Marantz), maar de meest belangrijke zaken willen we je niet onthouden: vijf keer HDMI-in en twee keer HDMI-uit, een analoge 7.1-ingang op cinch, een 7.2-uitgang op cinch en zelfs een heuse 7.2-uitgang via gebalanceerde XLR-aansluitingen.

Voor vinylliefhebbers is een speciale ingang voor draaitafels met MM-element voorzien, en wie van streaming houdt kan de AV7005 ook op een bekabeld thuisnetwerk aansluiten.

De M-XPort-aansluitpoort kan op zijn beurt gebruikt worden om een optionele Bluetooth- ontvanger aan te sluiten (de RX101), zodat Bluetooth- signalen van een tablet of smartphone draadloos naar de processor gestuurd kunnen worden. Bovendien kan je de RX101 ook inzetten als externe IR-ontvanger.

,

Moderne AV-receivers – en zeker de hoger gepositioneerde modellen – zijn stilaan berucht om hun grote hoeveelheid features. En de vorige alinea verraadt het al enigszins: bij een AV-processor zoals deze Marantz AV7005 is het niet anders.

Om te beginnen zijn er de functies die je ook op normale AV-receivers aantreft. HDMI 1.4a- aansluitingen bijvoorbeeld, die ondersteuning bieden voor functies als 3D, ARC (op één aansluiting) en Auto Lipsync. Wie met USB-media (FAT 16/32) of een iPod/iPhone aan de slag wil, kan die eenvoudig aansluiten of de USB-poort.

iOS- toestellen kunnen (na een upgrade) ook gebruikmaken van Apple’s AirPlay-technologie, al gaat het streamen van muziek niet volledig draadloos. De AV7005 beschikt immers alleen over een ethernetaansluiting, en geen Wi-Fi.

Via het thuisnetwerk kan er ook genoten worden van internetradio (via vTuner) en kunnen muziekbestanden weergegeven worden. De codecondersteuning is zelfs behoorlijk uitgebreid, met wma, mp3, wav, aac en flac. Verder opent de Marantz de poort naar webdiensten zoals Napster, Last.fm en Flickr, en kunnen ook foto’s in JPEG-formaat worden weergegeven vanaf een netwerkapparaat.

Tot slot zit er ook nog een radiotuner in de AV7005 en een videoscaler. Die laatste kan beelden opschroeven naar 1.080p-formaat.

,

De geluidsprocessing ziet er op papier verrassend bescheiden uit. Zo ondersteunt de AV7005 ‘slechts’ zeven geluidskanalen, terwijl heel wat AV-receivers tot negen kanalen kunnen aansturen. Natuurlijk is het aantal mensen dat negen kanalen wil of kan gebruiken sowieso heel klein, maar toch hadden we het fijn gevonden als Marantz die mogelijkheid geboden had bij een toestel uit dit segment.

Zoals gebruikelijk kan je de twee versterkerkanalen die bestemd zijn voor de back-surroundkanalen ook inzetten om andere taken te vervullen. Een tweede of een derde zone van geluid voorzien, bijvoorbeeld. Of het linker- en rechter frontkanaal bi-ampen.

Je kan ze ook nog gebruiken om twee front-widekanalen (Audyssey) of twee front height-kanalen (Audyssey/Dolby ProLogic IIz) aan te sturen. Maar in elk van die gevallen offer je dan wel de back-surroundkanalen op.

‘Bassheads’ worden wel in de watten gelegd door Marantz: de AV7005 biedt plaats voor niet minder dan vier subwoofers, die allemaal hetzelfde signaal aangeleverd krijgen.

De featurelijst van de MM7055- en MM7025 eindversterkers is door hun aard natuurlijk vele malen bescheidener. De MM7055 heeft vijf ingangen – zowel op cinch als
op XLR – en evenveel uitgangen voor de luidsprekers. Oh ja, op het voorpaneel zit een knop waarmee je de blauwe verlichting rondom de ‘patrijspoort’ kan doven, maar daarmee zijn we rond.

Vervang vervolgens het woord‘vijf’uit bovenstaande uitleg door‘twee’, en je hebt een idee van de features van de MM7025. Ja, zo eenvoudig kan het zijn.

,

AV-processors zijn complexe stukjes elektronica, dus is het een hele uitdaging om alle features en mogelijkhe- den vlot bedienbaar te houden. Een goede GUI (grafische user interface) die op een aangesloten tv-scherm getoond kan worden is dan ook geen overbodige luxe.

Gelukkig is die GUI over het algemeen dik in orde bij de AV7005: hij is duidelijk ingedeeld en no-nonsense opgevat. Is er iets toch niet helemaal duidelijk, dan brengt de handleiding – een papieren, Nederlanstalig exemplaar – een uitkomst.

De vertaling is helaas niet bijster geslaagd, waardoor er behoorlijk wat koeterwaals in staat. De uitleg rond de instellingen van het bass management bijvoorbeeld – de GUI laat op dit punt toch enkele steken vallen – had er net zo goed in het Chinees kunnen staan.

De AV7005 scoort wel goede punten met kleine maar prettige details, zoals de mogelijkheid om ingangen over te slaan als je ze niet gebruikt. Ook kan je zelf een naam kiezen voor de ingangen die wel benut worden. ‘Telenet’zegt bijvoorbeeld veel meer dan‘HDMI 2’.

De meegeleverde IR-afstandsbediening is dan weer niet onze beste vriend geworden. Dat komt omdat je haast krek voor het apparaat moet gaan zitten, willen je commando’s begrepen worden door de processor. Behoorlijk irritant, met andere woorden.

De ‘Wizz’ iOS- app doet het een stuk beter, en laat je bovendien zelfs toe om netwerk- en USB-bronnen te bedienen. Maar dat neemt allemaal niet weg dat we toch een goed functionerende IR-remote verwachten bij een toestel van dit kaliber.

En wat valt er over de bediening van de eindtrappen (MM7055 & MM7025) te zeggen? Weinig tot niets. Er is een functie waarmee je een aangesloten MM7055 of MM7005 kan in- en uitschakelen samen met de AV7005. Je moet dan alleen nog een (meegeleverd) kabeltje aan de apparaten koppelen, maar meer is er niet aan.

,

 Om de Marantz-set op zijn merites te beoordelen, besluiten we de AV7005 eerst in stereo te testen met de MM7025 tweekanaalsversterker erbij. Een Sonos-netwerkspeler fungeert daarbij als bron, een koppel Mirage OM-6-luidsprekers staat in voor de weergave.

Voor een eerste praktijkindruk laten we de combinatie het geluid van onze Telenet Digicorder een week lang weergeven. Zelfs daarbij valt al op dat de spreiding en het ‘fantoom’ stereobeeld opvallend goed zijn. Iets wat trouwens wel meer gebeurt als je een AV-receiver inwisselt voor een losse AV-processor en één of meerdere eindtrappen. Kennelijk heeft de opsplitsing in meerdere componenten dus een duidelijke, positieve invloed op de kanaalscheiding.

Luisterwerk met muziek in Apple Lossless-formaat laat een lichtjes warm gekleurd geluidsbeeld horen, een typisch Marantz-karaktertrekje. De eindtrappen leveren volgens de fabrieksopgave 140 watt per kanaal, flink wat vermogen dus . Toch zouden we het opgebouwde geluidsfundament niet echt dubbelgespierd willen noemen. De eindtrap klinkt met andere woorden niet alsof hij nog enorm veel reserves heeft. Dat is niet meteen een probleem of een duidelijk minpunt, maar gezien het prijskaartje van deze set zijn we nogal kritisch.

Over naar het surroundluik dan, waarbij we de AV7005 combineren met de MM7055 vijfkanaalsversterker en een Pioneer BDP-LX55 Blu-ray-speler. De Mirage OM-6- speakers krijgen gezelschap van een Mirage OM-C2 centerspeaker en een paar 890i’s surroundluidsprekers, terwijl een Sunfire True Subwoofer Signature de laagweergave onder de 80 Hz voor zijn rekening neemt.

Tegenwoordig worden filmsoundtracks in twee smaken afgemixt: eentje voor de bioscoop en een voor de dvd/ Blu-ray markt. Deze laatste mix zal per definitie een stuk meer ingetogen zijn in het hoog, maar dat neemt niet weg dat veel Blu-ray- en dvd-soundtracks nog steeds wat aan de scherpe, agressieve kant zijn. Vooral dan
als het om actiefilms en dergelijke gaat. Net dan is dat beetje warmte dat de Marantz toevoegt een prettige zaak.

Nu we het laagfundament onder de 80 Hz overlaten aan een actieve subwoofer, krijgen de versterkers van de MM7025 ook duidelijk meer ademruimte. Dat laat zich horen in een nog meer ontspannen geluid.

,

“En hoe verhoudt deze set zich tot de SR-7005 AV-receiver?”, vraag je je misschien af. Daar kunnen we relatief kort over zijn: de AV7005/MM7055 klinkt echt wel beter dan de SR-7005, maar het verschil is minder groot dan je op grond van de prijs zou denken.

De SR-7005 kost immers maar de helft (1.499 euro) van het AV7005/MM7055-combo (2.948 euro), maar op kwalitatief niveau zou je het prijsverschil lager inschatten.

Daar staat echter wel tegenover dat een gesplitst systeem veel flexibeler is dan een AV-receiver, zeker op langere termijn. De processor zal je misschien na een jaar of vijf willen vervangen om weer helemaal mee te zijn met de tijd, terwijl de eindtrappen veel langer mee kunnen. Dat zet de prijsverschillen toch weer in een ander daglicht.

,

De AV7005 vinden we een ronduit uitstekend apparaat, zowel wat klank als features betreft. We vinden hem wel aan de dure kant, in verhouding tot de SR-7005. De MM7055 presteert een trapje minder goed dan de AV7005, maar de prijs-kwaliteitverhouding is dan weer erg redelijk.

De prestaties van de MM7025 zijn evenwaardig aan die van de MM7055, maar vreemd genoeg rekent Marantz hier een aanzienlijk hogere som per kanaal. Bij de MM7025 betaal je immers zo’n 260 euro per kanaal, terwijl dat bedrag bij de MM7025 oploopt tot ongeveer 450 euro per kanaal.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.