Redactie

New Jack City

De gangsta-cultuur sijpelde stilaan door in de mainstream toen New Jack City in de zalen draaide (we schrijven 1991!), maar regisseur Mario Van Peebles was niet geïnteresseerd in het idealiseren van het ghettoleven. New Jack City bracht een bikkelhard naturalisme naar het scherm, waar alle bling die de centrale gangster Nino (een diabolische Wesley Snipes) rond zich verzamelt nauwelijks de vuiligheid van zijn professie verhult.

Dit is niet het soort film waarin de levensstijl van een drugheer centraal staat, tot hij in het laatste bedrijf sterft door een bendeoorlog – dat stramien, geïntroduceerd met Brian De Palma's Scarface, kennen we ondertussen al wel. New Jack City gaat echter iets meer de diepte in, en levert een karakterstudie van een kwade man met een vuile business.

De drek wordt opgewroet door de flikken Scotty (Ice-T) en Nick (Judd Nelson), die aan Nino en diens goed georganiseerde bende een serieuze kluif hebben. Sterk en indrukwekkend goed geresearcht regiedebuut van Van Peebles, die helaas – en veel te snel – in de vergetelheid geraakte.

Zaterdag 14 juli op VT4 om 23u00

 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.