Geluid

Review: JBL ‘On Air’ Control 2.4G

We schrikken even wanneer we de verpakking van de JBL-set openen en een scheepslading kabeltjes en plastic onderdelen ons toelacht. Gelukkig hebben we die niet allemaal nodig: JBL blijkt gewoon een ultracomplete set af te leveren, inclusief wandbeugels en alle benodigde audiokabels.

Om de storingsgevoeligheid van de draadloze verbinding te testen, stellen we de bijgeleverde zender op naast een 2.4Ghz-zender van een draadloze hoofdtelefoon.

Voor we muziek kunnen beluisteren, verbinden we de analoge ingang van de zender met de tape-uitgang van onze stereoversterker. We klappen de antenne van de zender uit, stellen beide luidsprekers op en verbinden ze onderling met luidsprekerkabel.

De zender en linkerluidspreker worden op het stroomnet aangesloten, maar we horen voorlopig nog niets. We proberen het dan maar op één van de vier andere zendkanalen die JBL ter beschikking stelt, en nu is het wel meteen raak.

Op de speakers zitten geen bedieningselementen; het volume en de mute-functie kunnen dus alleen bijgestuurd worden via de afstandsbediening (of de bron).

Dat kan vervelend worden als de batterij van de remote het een keertje opgeeft en je niet meteen een vervangset in de buurt hebt.

,

Het geluid dat de Control’s de wereld insturen, is duidelijk eerder laid-back van karakter. Wel klinkt deze set verrassend volwassen, en ook het laagbereik weet best te overtuigen voor een luidspreker die zo compact is. Wie meer wil, kan desgewenst ook nog een actieve subwoofer toevoegen.

De JBL’s zetten met films en games best overtuigende prestaties neer, ook bij wat hogere volumes. Voor kritisch muziek beluisteren mist de set finesse.

Duidelijk storingen of ongewenste bijgeluiden blijven gelukkig achterwege, al horen we wel een zachte brom als er geen muziek speelt. Ook het zendbereik vinden we aan de krappe kant; een aangrenzende kamer bereiken blijkt echter geen probleem. 

,

De JBL 'On Air' Control 2.4G is een draadloze speakerset die we vooral geschikt achten voor wie beter geluid wil bij het tv-kijken of gamen. Voor dat soort doeleinden doet deze set gewoon wat hij belooft, al moet je het opgegeven zendbereik van 21 meter wel met  een korrel zout nemen wanneer je huis ook van muren en deuren voorzien is.

Anderzijds is het een aantrekkelijke kandidaat voor gebruik in een tweede of derde zone waar zichtbare kabels ongewenst zijn, bijvoorbeeld in combinatie met een AVR of mediastreamer. Ook de ultracomplete inhoud van de verpakking is beslist een pluim waard.

De adviesprijs van 299 euro vinden we in die optiek dan ook niet overdreven hoog, al is het wel duidelijk dat je hier minstens evenveel betaalt voor gebruikscomfort als voor geluidskwaliteit.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.