Iedereen kan een gloei- of spaarlamp installeren, juist? Wel, dan kan iedereen voortaan ook eigenhandig een multiroommuzieksysteem installeren. Althans, zolang het om het ebode LightSpeaker-systeem gaat. En er twee E27-lampfittingen in de kamers aanwezig zijn.
Daarin draai je simpelweg de twee forse … euh, lampen van ebode. En met ‘fors’ bedoelen we cilindervormige behuizingen met een doorsnede en lengte van ruim dertien centimeter. In vergelijking met een doordeweekse lamp wegen ze ook wel wat: 1.140 gram om precies te zijn.
Maar daar is een goede reden voor: naast een LED-lamp zit er in de behuizing namelijk ook een digitale versterker (20 watt) en een full-range luidspreker…
,
Omdat de LightSpeakers relatief fors uitvallen, kan je ze niet in elke lampfi tting kwijt. Smalle lampenkappen of licht uitgevoerde tafellampen zijn bijvoorbeeld
niet ideaal. Je schroeft ze best ook niet in een lamp die dicht bij een microgolfoven staat.
Dat geldt nog meer voor de bijhorende zender, die je uiteraard beter in de buurt van je audioset plaatst. Je kan er twee bronnen op aansluiten via minijack- of cinch-aansluitingen. Het bakje heeft een wat plastiekerig uitzicht en krijgt daarom van ons een plaatsje uit het zicht.
De bijgeleverde remote zorgt voor de bediening. We hoeven slechts een keer een toets op de zender zelf in te drukken, met name de pairing-button. Die zet een zoektocht van de zender naar de LightSpeakers in gang.
Het is aan de ‘installateur’ om na een druk op die toets ook het licht aan te steken. Met je gewone lichtschakelaar dus. En daarmee is de installatie afgerond.
,
Met de bijgeleverde remote kiezen we voor een van de twee aangesloten bronnen. We kunnen er ook een tweede stereopaar LightSpeakers (voor een tweede
zone dus) mee aansturen. Let wel: je kan geen afzonderlijke bronnen (multisource) kiezen voor beide zones.
Enkel het volume is voor beide zones apart regelbaar. Wat ook kan, is het ingebouwde LED-licht dimmen. Een niet te versmaden voordeel als je in je huis geen
dimbaar licht hebt voorzien.
Wij installeerden beide LightSpeakers bijvoorbeeld boven de eettafel, waardoor we gezellig dimbaar licht hadden tijdens het avondeten – de interesse van mijn vriendin voor de ebode LightSpeakers steeg meteen spectaculair!
,
Zelf waren we vooral benieuwd naar de geboden klankkwaliteit. Die valt eerder tegen: de wetten van de fysica blijken ook bij de meest eenvoudige ideeën beperkingen op te werpen.
Van een echte laagweergave is weinig sprake. Middentonen klinken oké, hoge tonen te schel. Zeker bij hogere volumes wordt het hoog onaangenaam
scherp.
Je moet de ebode LightSpeakers dan ook beschouwen als een ideale oplossing voor muziekaal behang op plaatsen waar klassieke luidsprekers niet wenselijk zijn. Een kleine keuken van een appartement bijvoorbeeld. Hier zou je zelfs kunnen overwegen om de LightSpeakers in te bouwen in een vals plafond.
Blijft er nog de prijs van 549 euro. Die is best pittig, gezien het beperkte gebruiksdomein waarin de ebode LightSpeakers tot hun recht komen. Als je een quasi
onzichtbare integratie van geluid in je woonomgeving wil, moet je er dus duidelijk iets voor over hebben.