Aan de buitenzijde is deze BenQ geen opvallende verschijning. De glossy zwarte behuizing met donkergrijze zijwanden ziet er wel degelijk uit, maar ook een beetje saai.
Ook bij de aansluitingen noteren we geen echte verrassingen, met uitzondering van de USB-connector. Die dient overigens niet voor mediabestanden, maar gebruik je net als de RS-232C-connector ernaast voor de besturing.
De installatie is heel wat flexibeler dan bij een doorsnee DLP-projector, en daar is de ruime hoeveelheid lensshift – zowel verticaal als horizontaal instelbaar – voor verantwoordelijk. In de praktijk blijkt de horizontale lensshift echter sterk beperkt te zijn zodra je wat verticale shift gebruikt. Dat is niet ongewoon, maar bij deze BenQ komt het wel erg uitgesproken tot uiting. Plaats hem op de horizontale as daarom toch best zo centraal mogelijk. De lensshift bestuur je overigens met een kleine pook vooraan, iets waar je best voorzichtig mee omspringt.
Kijk ook een beetje uit met de lens-throw, want die is iets langer dan bij de meeste concurrenten zodat je de W7000 iets verder naar achter moet plaatsen. De meeste projectoren in dit segment hebben aan een afstand van drie meter genoeg om een 100-inch beeld te projecteren, deze BenQ W7000 moet daarvoor al op 3,6 meter staan.
Minder goede punten scoort de BenQ met het ventilatorlawaai. Wie de lamp in de hoogste stand zet, zit best niet te dicht bij de projector. Vind je het geruis echt niet te harden, dan schakel je de lamp gewoon in eco-mode voor een veel beter resultaat. Het lichtverlies blijft daarbij beperkt tot ongeveer 21 procent. Bij onze metingen blijkt de BenQ wel een van de helderste projectoren die we tot nu toe testten in dit segment, in zijn out-of-the-box 'Cinema'-instelling.
Een opvallende extra eigenschap van de W7000 is Picture-in-Picture (PiP). Daarmee kan je twee bronnen tegelijk tonen; de tweede bron verschijnt dan als een klein venster in een van de hoeken van het beeld. Helaas kan je langs die weg geen twee HDMI-bronnen bekijken, de tweede bron moet een component- of composiet video-ingang zijn.
De meegeleverde afstandsbediening is een forse reep met alle nodige functies. De toetsen zijn wel verlicht maar niet alle opschriften staan op de toetsen zelf, zodat je soms toch moet zoeken in een donkere thuisbioscoop.
De menu’s zijn wel erg duidelijk en leveren uitgebreide controle over de beeldkwaliteit. Het toestel beschikt over ISF-modes (Imaging Science Foundation), een volledig CMS (Color Management System) en grijsschaalaanpassing, en een selectie duidelijke gelabelde gammacurves. De projector professioneel (laten) kalibreren kan dus perfect.
,
De algemene beeldverwerking van de W7000 is goed, maar we zien wel een aantal duidelijk sterke en zwakkere punten.
De de-interlacing is eerder matig en op bijna horizontale lijnen laat de BenQ soms duidelijke trapvorming zien. Die taak laat je dan ook beter over aan een Blu-ray-speler of degelijke dvd-speler. De scaling is dan weer uitstekend. De projector zet dvd’s haarscherp op het scherm, en bewaart daarbij alle detail.
Kijk wel een beetje uit met de scherpte-instelling. Die stond in de ‘Cinema’-preset standaard op 0, en dat levert beelden op die eigenlijk iets te zacht zijn. We kregen de beste resultaten met instellingen tussen 1 en 3. Vanaf 4 en hoger verschijnt er soms vals detail. Wie nog iets meer detail wil, zoekt in de gevorderde instellingen beter de ‘Detail enhancement’-instelling even op. Die kan nog wat extra 'pop' geven, maar wees ook hier voorzichtig mee. Gebruik dus geen te hoge waardes.
De projector zet in de ‘Cinema’-instelling solide prestaties neer. We noteren een goede zwartwaarde en behoorlijk veel licht, en bijgevolg ook een prima contrast. Genoeg zelfs om bij matig omgevingslicht nog van een filmpje te genieten op een 100-inch scherm.
Met een paar correcties ziet het beeld er uitstekend uit. De ‘Brightness’ mag je verhogen van 50 naar 51 of 52. En wie iets meer zwartdetail wenst, kan de gammawaarde opkrikken naar 2,2 in plaats van de standaard 2,4. Kijk je in een netjes verduisterde ruimte, dan kan de dynamische iris het zwartniveau nog een flinke stap verbeteren. De iris konden we echter wel aan het werk horen.
De kleurtemperatuur van de W7000 is te warm. De beelden hebben een iets te rode tint, iets wat zelfs met de koelere ‘Normaal’-kleurtemperatuur nog het geval is. Het kleurbereik is dan weer uitstekend.
Op het vlak van bewegingsscherpte scoort deze BenQ vrij goed. In snelle pans zie je weliswaar een heel lichte dubbele contour, maar dat is zeker niet ongewoon. Dankzij ‘Frame Interpolation’ kan je panbeelden die schokkerig zijn ook heel wat vloeiender maken.
Wie 3D wil kijken moet helaas wel een optionele bril aanschaffen, en de BenQ doet ook geen conversie van 2D naar 3D. Dat laatste rekenen we hem niet aan, maar je bent dus gewaarschuwd: alleen echte 3D-content werkt op deze projector. De degelijke prestaties die we eerder zagen, zetten zich ook door in 3D. Van crosstalk is nauwelijks of geen sprake en ook de helderheid is nog vrij goed, waardoor de BenQ zich op 3D-vlak net in de subtop binnen dit segment weet te nestelen.
,
Al bij al hadden we graag een iets betere kalibratie uit de doos gezien voor deze BenQ W7000, maar het eindresultaat mag ook nu zeker worden gezien. De BenQ levert behoorlijk veel licht en moet in zijn helderste mode enkel de Epson EH-TW9000 laten voorgaan.
Deze projector is dan ook een goede keuze als je ook weleens bij wat omgevingslicht een film wil bekijken. Ook de 3D-prestaties zijn puik, wat het eigenlijk dubbel zo jammer maakt dat er standaard geen 3D-bril bij het toestel zit.
De adviesprijs is bovendien erg goed voor dit segment.