Geluid

Review: B&O BeoPlay A3

Wat maakt de A3 nu zo bijzonder? Het antwoord daarop ontdek je meteen als je het apparaat uit de doos tilt. Op eerste zicht is het enige ongewone dat de linkerkant dikker is dan de rechts. Maar wacht: de achterkant is niet plat, maar heeft een ‘knik’ ter hoogte van de diagonaal. Die dikkere linkerkant gaat op zijn beurt dus ook van dik naar iets dunner. In de geometrie is er vast een mooie term voor deze vorm, maar wij hebben geen idee wat het kan zijn.

In elk geval betekent het wel dat je de A3 op twee manieren gemakkelijk en secuur kan positioneren: rechtop (op de dikke zijde) of liggend.

Ongewoon is ook dat je de iPad echt in de B&O BeoPlay A3 laat rusten, zodat het scherm gelijk komt te liggen met de voorkant. Wat je dan te zien krijgt is best mooi: een netjes geïntegreerde tablet omgeven door een rooster waarachter links en rechts luidsprekers schuil gaan.

Het schoentje wringt hier wel een beetje. Deze aanpak betekent dat de uitsparing voor de iPad echt op maat moet zijn, en dat terwijl elke generatie van de Apple-tablet wel lichtjes van dikte verschilt. B&O lost dat op door bij de speaker rubberen hoezen te leveren op maat van elke iPad. Kortom, voor de prijs van een speakerdock heb je meteen ook een hoes die je tablet altijd en overal beschermt. Willen of niet, want het aanbrengen of verwijderen van zo’n hoes is prutswerk.

,

Eerste vraag is natuurlijk wat B&O gaat doen als Apple opnieuw een iets anders gevormde iPad op de markt uitbrengt. Gaan zij een nieuwe hoes beschikbaar stellen, al dan niet gratis? De vraag stelt zich al, want bij het testtoestel dat wij ontvingen ontbrak een hoes voor de nieuwste iPad. En wat als je het rubberen omhulsel die je nodig hebt om A3 samen met een iPad te gebruiken niet mooi vindt? 

Denk er in elk geval niet aan om eender welke iPad zonder een hoes in de BeoPlay A3 te stoppen. Je zal gauw merken dat de connector niet of slecht contact zal maken, omdat de tablet de neiging heeft om lichtjes te verschuiven. De unieke manier om de iPad weer uit de A3 te halen – waarover later meer – zal je ook overtuigen dat het slecht idee is…

Eens de iPad in een hoes gewrongen is, leg je de tablet in de uitsparing en verplaats je op de achterkant een schuifknop. Hierdoor wordt een klassieke Apple-connector naar rechts bewogen, waardoor het contact maakt met de aansluiting op de iPad. Of althans, zo gaat de theorie. In de praktijk vond ik het een lastig proces, waarbij je soms verrassend veel kracht moet uitoefenen om te zorgen dat de connector vastklikt.

Wil je de iPad uit de A3 bevrijden, dan duw je de schuifknop achteraan terug naar de rustpositie. Dit bergt de connector niet enkel op, maar zorgt er voor dat de iPad lichtjes naar voren wordt gedrukt zodat je de tablet uit de uitsparing kan lichten. Doe je dit argeloos terwijl de A3 rechtop staat, dan is er een kans dat je iPad er uit dondert. Oppassen, dus.

,

Qua vormgeving zijn we dus niet laaiend enthousiast, maar hoe ziet het met de klank? Die is gelukkig wel op het niveau dat we van Bang & Olufsen gewoon zijn.

Het maakt niet uit in welke positie dat je hem zet, want achter de grille vooraan zitten drie luidspreker verborgen. De BeoPlay A3 detecteert zelf op het recht op staat of ligt, en activeert het juiste speakerpaar om een stereo-effect te krijgen. De ruime behuizing zorgt ook voor vrij behoorlijke prestaties qua lage tonen. Niet slecht voor een apparaat van deze grootte!

B&O ziet de A3 als een perfect toestel voor op het nachtkast, in combinatie met een wekker-app. Maar je kan er meer mee, want als je de speakerdock loskoppelt van het lichtnet blijft het spelen. Er is een ingebouwde batterij die volgens de fabrikant – naar ons gevoel correct ingeschat – zes tot zeven uur blijft spelen. Dit is dan ook een interessant apparaat om mee naar de tuin te nemen.

Het grote gebrek bij living-gebruik is dat B&O geen afstandsbediening meelevert. Uit de luie zetel komen is dus onvermijdelijk als je andere muziek wil opzetten – tot daar toe – maar ook als je het volume wil aanpassen. 

,

Al bij al is de BeoPlay A3 een intrigerende speakerdock, die zeker klankmatig het niet slecht doet. Het design van Steffen Schmelling is echter misschien net iets te baanbrekend, toch als je van plan bent om je iPad regelmatig in en uit de speaker te nemen. Dat proces zou nog net iets vlotter mogen verlopen.

Hou er ook rekening mee dat de prijssetting helemaal trouw is aan de B&O-filosofie. 549 euro betaalt je voor de BeoPlay A3, en dat vinden we te stevig.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.