Geluid

Review: B&O Beolit 12

Bang & Olufsen is wellicht het typevoorbeeld van een luxueuze AV-merk. Met het submerk Play willen de Denen echter wat breder schieten. Dat betekent een selectie ‘jongere’ en speelse producten, met – en dat is ook niet onbelangrijk – een acceptabel prijskaartje.

Het houdt ook in dat het B&O met een reeks nieuwe ontwerpers aan de slag ging. Dat is ook zo voor de Beolit 12, volgens B&O hun eerste product dat door een vrouw ontworpen werd. Meer bepaald Cecilie Manz, een bekroonde Deense meubelontwerpster.

Of de Beolit 12 nu zo’n uitgesproken vrouwelijke ontwerp meekreeg, durven we nog betwijfelen. Maar het is zeker iets apart geworden. Het klinkt misschien wel oneerbiedig, maar de Beolit 12 doet het nog het meest denken aan een picknickmand. De vierkante vorm, de afgeronde hoeken, lederen draagband, het motief op de behuizing… je wilt bijna de deksel openen om de champagneglazen en canapés er uit te halen.

Overigens zegt B&O dat het ontwerp eerder geïnspireerd is door oude transistorradio’s. Vandaar ook de naam ‘Beolit’, een productnaam die Bang & Olufsen vroeger op hun draagbare radio’s kleefde.

Het luxeuze gevoel wordt versterkt door de bovenkant, die in een zacht plastiek is afgewerkt. Je vindt hier ook de enkele verzonken toetsen die de Beolit 12 rijk is, maar je kan vooral hier je iPhone neerleggen zonder het gevaar dat de telefoon er afglijdt of bekrast wordt.

,

De Beolit 12 is in de eerste plaats een draagbare speaker. Het afmetingen en het gewicht van circa 2,8 kg staan dat niet in de weg, maar het is zeker geen lichtgewicht die je zonder nadenken meeneemt. Die kilo’s zijn een logisch gevolg van de grote ingebouwde batterij (in onze tests goed voor een vier-vijf uur muziek via Airplay) en de drie luidsprekers (twee mid-hoog, een laag) die in de behuizing verwerkt zitten. De klasse D-versterker aan boord voedt cumulatief 120 watt aan vermogen.

De speakers in combinatie met de behuizing zorgen er voor dat de Beolit 12 voor zijn grootte verrassend goed klinkt. Draagbare speakers zijn doorgaans een compromis, waarbij eigenschappen als een stevige constructie, autonomie en prijs voorrang krijgen op geluidskwaliteit. Niet zo bij deze B&O, dat een mooie heldere klank produceert met een bas in perfecte evenwicht. Aangezien de Beolit 12 niet echt een ‘voorkant’ heeft, is het maar goed ook dat de klank relatief omnidirectioneel

Je kan het volume van de Beolit 12 luid zetten zonder al te veel vervorming, maar helemaal openschroeven is nu ook geen goed idee. Maar dit is sowieso een speaker om op een aanvaardbaar niveau naar wat jazz of een andere rustige muziekstijl te luisteren. En dan wel eerder binnen dan buiten.

,

In theorie kan je de Beolit 12 buiten gebruiken, maar er is wel een serieuze beperking die je mogelijk weg gaat houden van het strand. De B&O is in de eerste plaats een Airplay-speaker, wat betekent dat je de Beolit 12 via een Apple-toestel (iPod Touch, iPhone, iPod of Mac, of Windows-pc met iTunes) voorziet van muziek. Over het WiFi-netwerk welteverstaan, iets dat je wellicht niet vaak in de natuur of zelfs achteraan de tuin gaat vinden.

Ga je op sjok, heb je wel de optie om een muziekspeler via een 3,5 mm line-in te verbinden of een Apple-toestel via USB. Minder elegant dan draadloos, maar het werkt wel. Een pluspunt van werken met een kabeltje is dat de batterij dan veel langer stand houdt.


,

Een Airplay-toestel moet je natuurlijk eerst aanmelden op je netwerk. Daarvoor heb je bij de Beolit twee opties: via een ethernetkabel of via een app op je iPhone of iPad. De route van de ethernetkabel bleek niet haalbaar tijdens onze tests, mogelijk vanwege de wat markante topologie van het netwerk in het testlab. Dan maar de Beolit-app.

Het komt er op neer dat de Beolit 12 zelf een WiFi-netwerkje start. Je zoekt die met je iPhone, verbindt er mee en start dan de Beolit Setup-app. Via deze app kan je dan het wachtwoord voor uw permanent thuisnetwerk instellen, zodat de Beolit daarmee kan verbinden. Even resetten later en de B&O-speaker zou via de Airplay-knop op je Apple-toestel zichtbaar moeten zijn.

Eenvoud troef, toch voor mensen die het niet erg vinden om in de instellingen van hun iPhone te duiken. Deze aanpak met een setup-app zie je trouwens wel meer, bijvoorbeeld bij B&W en Libratone. We juichen dat toe, want al bij al is het een slim en eenvoudig idee.

Klein minpuntje nog: als we het aanzette, had de Beolit 12 in onze testopstelling altijd wel een minuut of zo nodig om zich opnieuw op het netwerk aan te melden. Positief is dan weer wel dat je tot vier WiFi-profielen kan configureren, bijvoorbeeld voor het WiFi-netwerk thuis en op kantoor.

,

Bluetooth is hier niet aanwezig, maar via een kunstgreep kan het wel worden toegevoegd. Je moet dan investeren in een externe Bluetooth-ontvanger met een batterij én een line-out.

Vind je zo'n toestel en als die bovendien nog compact is, dan raak je die misschien wel kwijt in het opbergvak van de Beolit 12-stroomkabel. Het is wat geknoei, maar zo kan je de Beolit 12 ook gebruiken met smartphones en tablets van andere merken.

,

De Beolit 12 is in zijn klasse klankmatig een indrukwekkend beestje. Er is wel een maar: het prijskaartje van 699 euro. Bescheiden voor een B&O, maar in het speelveld van Airplay-speakers niet zo competitief. Het is ongetwijfeld een van de beste keuzes als ‘draagbaar’ hoog op je verlanglijst staat.

Wil je de Beolit 12 uitsluitend in een vaste opstelling gebruiken, dan zijn er nog wat gelijkaardig of lager geprijsde alternatieven die net iets beter presteren of meer mogelijkheden bieden. De uitstekende NAD Viso 1 bijvoorbeeld, of B&W’s Zeppelin Air (mits juiste afstelling). Beide nemen wel veel meer ruimte in beslag.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.