Beeld

Installatiegids voor je tv

Een tv kopen is één ding, hem op een nette en functionele manier in het interieur onderbrengen wat anders. Eenvoudig gesteld kan je twee kanten op met je tv: hij kan tegen de muur worden gemonteerd of hij kan op een meubel worden geplaatst, dat al dan niet speciaal op die taak voorzien is.

Op AV-meubilair komen we iets verderop terug, maar eerst bekijken we hoe je een tv aan de muur hangt. We tonen meteen ook een aantal originele alternatieven!

,

Je kan natuurlijk lukraak één of andere tv kopen, om achteraf uit te vissen of je hem wel kwijt kan op de plaats die je in gedachten had. Maar het is uiteraard een stuk praktischer om daar vooraf de nodige aandacht aan te besteden.

Om te beginnen moet je uitmaken waar je de tv precies wil zetten of hangen in de huiskamer. Hierbij moet je rekening houden met de locatie van muuraansluitingen – denk aan de stroomvoorziening, netwerkaansluiting en antenneaansluiting – maar je wil de tv natuurlijk ook zodanig plaatsen dat hij recht voor je staat als je er vanuit je favoriete sofa naar kijkt.

Als je tv te dwars tegenover de zitpositie gepositioneerd wordt, dan moet je je hoofd immers sterk draaien, wat gegarandeerd resulteert in een stijve nek. En als je de tv wil combineren met een los geluidsysteem – stereo of surround – dan moet je er op letten dat de tv zich precies tussen de linker- en rechterluidspreker in bevindt.

Tegenwoordig worden tv’s weleens boven een open haard of sierhaard opgehangen. Dat oogt best leuk, maar eigenlijk is het niet zo’n best idee. De aanzienlijke warmteontwikkeling is namelijk nefast voor de levensduur van je tv, en de hoogte waarop het toestel komt te hangen is ook niet bevorderlijk voor de ergonomie.

Wanneer je de haard aanmaakt, worden je ogen bovendien voortdurend afgeleid tijdens het kijken door de dansende vlammen.

,

Eens je weet waar de tv moet komen, moet je beslissen welke schermmaat je wil – het scherm mag niet te klein zijn, maar ook niet te groot – en op welke hoogte de tv precies moet worden geplaatst of gehangen.

Kijken we even naar de verkoopstatistieken, dan blijkt dat mensen tegenwoordig naar een groter scherm kijken dan vroeger. Een begrijpelijke evolutie: niet alleen de beeldkwaliteit van tv’s is sterk verbeterd, maar ook die van de tv-programma’s én van dragers zoals Blu-ray. Zo’n superieur high-definition beeld kan je zonder problemen ‘uitrekken’ over een veel groter oppervlak dan vroeger het geval was, wat de hele beleving veel echter en spectaculairder maakt.

Aan de andere kant wil je natuurlijk ook niet dat je hele woonkamer gedomineerd wordt door een enorme vlaai van een tv die alle aandacht naar zich toe zuigt.

Het is alleszins een hele uitdaging om je in te beelden hoe een tv met een bepaalde grootte er zal uitzien in de woonkamer, louter op basis van de afmetingen die vermeld worden op de website van de fabrikant. Te groot of net goed? En om die reden wordt gewoonlijk ‘veiligheidshalve’ voor een kleinere schermmaat gekozen.

Maar geen nood: om dat probleem de wereld uit te helpen, heeft Sony een hoogst interessant tooltje ontwikkeld …

,

Om de Sony-tool in gebruik te nemen, moet je eerst een ‘marker’ downloaden van de website, hem uitprinten en positioneren op de plaats waar je de tv wilt opstellen. Gebruik een stukje plakband om hem op zijn plaats te houden.Vervolgens maak je een foto van de marker in je interieur.

Daarna laad je de foto in op de speciale website die Sony daarvoor heeft ontwikkeld. Het enige wat je daarna nog rest, is een tv in een bepaald formaat kiezen. De website ‘kleeft’ die dan op een onverwacht realistische wijze bovenop je foto, en dat helemaal in de correcte schaal.

Zo krijg je een zeer duidelijke indruk van hoe je interieur er komt uit te zien als er een tv met een bepaald schermformaat geïnstalleerd wordt. Uiteraard maakt deze Sony-toepassing enkel gebruik van tv’s van het eigen gamma, maar met een tikkeltje fantasie kan je je ook inbeelden hoe het resultaat er zal uitzien met een even grote tv van een ander merk.

Let er tenslotte op dat je de tv niet te hoog plaatst of hangt. Want als je daardoor verplicht wordt om omhoog te kijken, eindig je met een oncomfortabele, vermoeiende kijkhouding. Als het beeld zo’n tachtig centimeter boven de grond begint, zit je in de meeste gevallen wel goed.

,

Tv’s worden steeds platter, en dat is absoluut een gunstige evolutie. Want een (ultra)platte tv tegen de wand oogt nu eenmaal een stuk eleganter dan een dikkerdje. Maar als je achter die platte tv een centimetersdikke tv-beugel monteert, dan blijft er van die elegantie bitter weinig over.

Gelukkig hebben ophangbeugelspecialisten zoals Vogel’s en People of Lava dat ook in de gaten. Beide fabrikanten ontwikkelden dan ook ophangbeugels die uitermate weinig ruimte achter de tv opeisen.

Vogel’s brengt dergelijke beugels op de markt onder de toepasselijke benaming ‘Thin Serie’. De allerplatste is de THIN 305 (99,99 euro). Deze is geschikt voor schermgroottes van 32- tot 55-inch met een maximaal gewicht van 40 kilogram. Achter de tv neemt deze beugel amper 1,5 centimeter in beslag.

Het enige nadeel is dat het om een vaste steun gaat: je kan de tv dus niet van de muur wegtrekken, roteren of kantelen. Maar geen nood, de THIN 345 (299,99 euro) kan al die dingen wel. De geschikte schermgroottes zijn gelijk aan die van de THIN 305, maar het maximale gewicht van de tv is hier beperkt tot 25 kilogram. Voorlopig toch, want Vogel’s komt binnenkort met een aangepaste versie die dat probleem moet tackelen.

Die mogelijkheden zeggen je wel wat, maar je ziet meer in een gemotoriseerd en aanstuurbaar model met een IR-afstandsbediening? Ook geen probleem: de THIN RC 355 (309,99 euro) bedient je op je wenken.

Opmerkelijk is dat deze laatste slechts tien euro meer kost dan de THIN 345. Hou er wel rekening mee dat zowel de THIN 345 als de THIN RC 355 iets meer plaats (3,5 centimeter) opeisen achter de tv. Want hoe eenvoudiger de steun, hoe kleiner die kan worden gemaakt.

Een prettig extraatje is dat de THIN-steunen een QR-code meekrijgen op de verpakking. Als je deze met een mobieltje of een tablet fotografeert die over een QR-lezer beschikt (beschikbaar als gratis app), dan krijg je automatisch een soort ‘How to install’-filmpje te zien zonder gedoe met lange URL’s.

De mMotion Swing van People of Lava toont zich dan weer uiterst beweeglijk. Als je een tv aan deze gemotoriseerde beugel hangt, kan je het beeldscherm maar liefst 180 graden draaien! Zo wordt de tv desgewenst zelfs om de hoek zichtbaar.

De grootste versie van de mMotion Swing is geschikt voor schermmaten van 37 inch tot 55 inch, met een maximaal gewicht van 45 kilogram. De beugel is niet meer dan 40 millimeter diep en kost 249 euro.

,

Als je de tv niet aan de muur wil hangen en je hem ook niet in of op een meubel kwijt kan, dan euh… blijven er maar weinig alternatieven over. Maar we hebben er toch een paar interessante gevonden.

Bij Loewe weten ze wat design is, zoveel is zeker. Hoogst origineel is de Wall Stand Flex, een aluminium tv-steun die gezellig schuin tegen de muur staat te leunen. Het ziet er wel wat wankel uit, maar daar hoef je je geen zorgen over te maken: de steun wordt bovenaan vastgezet, zodat het geheel geen kant uit kan.

Enig nadeel: hij kost een lieve duit – 700 euro – én je kan hem enkel in combinatie met Loewe tv’s gebruiken.

De Screen Lift is dan weer een drie meter lange buis die je op maat zaagt, zodat ze precies tussen je vloer en het plafond past. De constructie doet denken aan een dunnere versie van het soort paal waarlangs je brandweermannen weleens naar beneden ziet glijden of waarop rondborstige deernes spannende dingen doen.

Mooi is het in ieder geval wel, maar ook deze steun kost 700 euro en is enkel voor Loewe-toestellen geschikt.

En wat als je de tv nu eens aan het plafond hangt? En dan niet zo hoog als in het hospitaal, maar met het scherm op een comfortabele kijkhoogte. Onmogelijk? We dachten het niet!

Vogel’s – en dan meer bepaald de professionele afdeling – heeft een systeem bedacht dat bestaat uit een plafondsteun, buizen van verschillende lengtes en een steun die tussen de tv en de buis komt. De buizen kan je verzagen zodat ze exact de lengte krijgen die je wenselijk acht.

Resultaat: een tv die aan een buis hangt en desgewenst enkele extra mogelijkheden krijgt. Zo kan je – afhankelijk van welk systeem je precies verkiest –de tv laten roteren rondom de buis. Als je de tv bijvoorbeeld tussen de woonkamer en de salon hangt, dan kan je hem eenvoudig ronddraaien zodat hij vanuit beide ruimtes zichtbaar is.

De kabels kunnen overigens netjes worden weggewerkt in de buis, dus dat komt wel goed. Nu ja, op voorwaarde dat je ze via de bovenkant van de buis naar de juiste bestemming kan leiden …

Je kan een tv niet op een meubel plaatsen zonder dat er een tafelsteun aan te pas komt. Zo’n steun vind je gewoon in de doos bij je tv … Maar als we nu eens een generieke versie maken – lees: een die je kan gebruiken met eender welk tv-merk – en deze een stuk langer maken dan gebruikelijk, zodat je de steun gewoon op de vloer kan plaatsen?

Dat moeten ze bij People of Lava gedacht hebben toen ze de mMotion Twist uit hun pen toverden. Deze fraaie tv-oplossing laat je toe om de tv een royale 240 graden te draaien. En dat kan gewoon met de afstandsbediening, want de mMotion is gemotoriseerd. In zwarte uitvoering (ijzer) kost hij 349 euro, in aluminium 499 euro.

De korte versie – waarbij de tv alsnog op een meubel moet worden geplaatst – kost in het zwart 249 euro. In geanodiseerd aluminium moet hij 349 euro opleveren.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.