Mobile

Review: Archos 70b

De 70b komt heel vertrouwd over. Waarom? Visueel is deze tablet nagenoeg identiek aan de Archos 70, een apparaat dat Archos in 2011 uitbracht. Onder de motorkap is er echter heel wat veranderd. Niet alleen is de hardware iets versneld, maar de gebruikte Android-versie is Honeycomb 3.2. Op de vorige editie was dat nog Android 2.1, en die was helemaal niet aangepast voor een tablet. Oppassen trouwens, want in sommige markten verkoopt Archos blijkbaar een 70b eReader die een lagere resolutie toont.

De overstap naar Honeycomb is alleszins een enorme verbetering. Voornamelijk omdat apps nu degelijk tonen en omdat zaken als de instellingen niet meer vol verwijzingen naar smartphones staan. Archos heeft ook de hardware danig verbeterd, in de vorm van een processor aan 1,2 GHz.

Het blijft natuurlijk een single-core processor, ondersteunt door 512 MB geheugen, waardoor de 70b minder vlot reageert dan een (veel duurder) dual- of quadcore-monster als de Galaxy Tab 10.1 of Asus Transformer Prime. 

Als je een directe vergelijking maakt tussen een 70b en een duurdere tablet zoals de iPad ga je het vrij snel een sloom exemplaar vinden. Maar de Archos zit niet op het lage niveau van een goedkope Chinese Android-tablets die hier en daar opduiken. Het is voldoende rap om bruikbaar te zijn.

,

Hetzelfde geldt eigenlijk voor het scherm. Deze is sterk verbeterd ten opzichte van de eerste Archos 70 en toont nu 1.024 x 600. Dat is voldoende om 720p zoals het hoort te tonen, al vinden we het scherm vaak wel net niet helder genoeg om alle content te tonen zoals het hoort. Dat de 70b een zeer scherpe prijs draagt moet natuurlijk door iets worden gedragen, in case de schermkwaliteit.

Ondanks de beperkte afmetingen heeft de 70b toch een micro-HDMI-poort, mini-USB-aansluiting en MicroSD-kaartsleuf. Die laatste heb je wellicht wel nodig, want de 70b bezit maar 8 GB geheugen. En dat is weinig, zou je veel media of game-apps willen meesleuren.

De algemene bouwkwaliteit van de 70b is zeer acceptabel. Bij Archos kan dat zeer wisselvallig zijn: zo passeerden recent op de redactie een G9 101 die wat kraakte bij het hanteren, maar de 70b steekt gelukkig steviger in elkaar. Al bij al is de bouwkwaliteit en afwerking voor de prijs zeker niet slecht. Zoals wel vaker bij Archos-tablets is er ook een ingebouwde stand, zodat je de tablet  op een tafel kan plaatsen. Handig voor het bekijken van films bijvoorbeeld, maar niet stabiel genoeg als je overal op het scherm zit te drukken met je vinger.

,

De 70b biedt uiteindelijk perfect wat je zou verwachten voor een Android-tablet van dit prijspunt. Het is zeker niet volmaakt, maar als je dat wilt moet je nu eenmaal meer uitgeven. Alleen is de vraag of je niet beter de sprong maakt naar een of ander tijdelijk sterk afgeprijsde Android-tablet. Uiteindelijk zijn het jouw budgetoverwegingen die de doorslag gaan maken. Voor gaming of ander zwaar gebruik is het in elk geval minder een aanrader (het afspelen van HD-video ging bijvoorbeeld maar matig), maar voor passief en niet-intensief gebruik zeker een valabele optie.

Deze artikel is een aanvulling op het dossier tablets dat in april 2011 in FWD 41 verscheen.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.