Geluid

Rdio brengt Spotify-alternatief naar België

Alweer de volgende streaming radiodienst dient zich aan in België en Nederland om Spotify partij te geven. Ditmaal is het Rdio, een volwassen alternatief dat in de browser werkt.

Het Amerikaanse Rdio heeft in eigen land een flinke klantenkring opgebouwd dankzij zijn enorme muziekbibliotheek (18 miljoen nummers) en uitgebreide lijst mobiele apps.

In tegenstelling tot concurrenten heeft Rdio er voor gekozen om geen gratis versie aan te bieden. Wel is het mogelijk om de volledige dienst 7 dagen uit te proberen, waarna je kunt kiezen voor verschillende abonnementsformules.

Voor 4,99 euro per maand krijg je onbeperkte muziek in de browser en voor 9,99 euro per maand komt daar streamen naar mobiele toestellen bij, waaronder ook diensten als Sonos en Roku (hier niet relevant).

,Nu Belgische gebruikers steeds meer alternatieven krijgen op het gebied van streaming muziek, wordt het ook steeds moeilijker kiezen. Naast het populaire Spotify kun je onder meer al kiezen uit Deezer, Xbox Music, Rara.com, Sony’s Music Unlimited en Simfy.

Rdio heeft alvast op Spotify voor dat het reeds in de browser aanwezig is met een goed georganiseerde Flash-site, maar in tegenstelling tot zijn gevestigde concurrent doet het erg geheimzinnig over de geluidskwaliteit van zijn muziekbibliotheek.


Terwijl Spotify zegt dat het zijn betalende klanten ogg-bestanden aan 320 kbps biedt, wil Rdio alleen kwijt dat het zijn klanten ‘muziek met CD-kwaliteit’ geeft. Wel heeft het al een respectabele hoeveelheid Nederlandstalige artiesten in het aanbod, zoals bijvoorbeeld The Opposites, André Hazes, Deus en de Zangeres Zonder Naam.

,

Rdio is het geesteskind van Janus Friis, ooit de mede-oprichter van Skype. De Deense mannetjesputter heeft grote plannen met Rdio, getuige de voorbereiding van Vdio.

Deze dienst, die is bedoeld voor on-demand filmverhuur, heeft qua naam, uiterlijk en structuur veel weg van Rdio en is volgens The Verge gevestigd in hetzelfde bedrijfspand als de makers van Rdio.

Het zou dus goed kunnen dat de twee diensten binnen korte tijd samensmelten. Nu streaming muziekdiensten steeds meer op elkaar beginnen te lijken, zou het Friis en de zijnen een belangrijk wapen in handen kunnen geven tegenover zijn concurrenten.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.