Geluid

Olive One opent de aanval op Sonos en co

Olive geniet bekendheid om z'n vlot gelijnde netwerkspelers in het high-end segment, maar met de spectaculaire One neemt het nu ook goedkopere concurrenten in het vizier. Markant detail: de fabrikant financiert het project deels met crowd-funding, een vorm van fondsenwerving waarbij het grote publiek zelf kan participeren in een nieuw project.

Laat één ding alvast duidelijk zijn: de One belooft een heel aparte netwerkspeler te worden, en dan drukken we het nog zacht uit. Het begint al bij het schijfvormige design, waarbij Olive de mogelijkheid wil bieden aan klanten om de kleurtjes volledig zelf te bepalen.

Op de bovenkant van de schijf zit een 7-inch LCD-touchscreen waarmee de speler bediend kan worden, terwijl er – net als bij de overige Olive-spelers – ook Android- en iOS-apps beschikbaar zullen komen als alternatieve remote. 

Alleen of multiroom, lokaal of op internet
Olive beoogt een centrale rol voor de One, die heel wat verschillende gedaantes kan aannemen. Zo komt er niet alleen een versie op de markt die louter als speler bedoeld is, maar zitten er ook exemplaren in de pijplijn die over een ingebouwde harde schijf beschikken. Op die manier wordt het zelfs mogelijk om een multiroomsysteem op te bouwen rond meerdere One's, bijvoorbeeld met twee schijfloze toestellen als clients en een exemplaar met harde schijf als server. 

Maar niet alleen lokale netwerkcontent staat centraal, er wordt ook volop ingezet op streamingdiensten zoals Spotify en Pandora. Zelfs een YouTube-app is aanwezig, waardoor het ook mogelijk moet worden om een afspeellijst met muziekclips weer te geven via het systeem. 

En daar blijft het ongetwijfeld niet bij. De Olive One wordt immers aangestuurd door een 'open' softwareplatform, waardoor app-ontwikkelaars zelf nieuwe functies kunnen uitvinden en aanbieden. 
 


Versterker aan boord
Hoewel de uiteindelijke specificaties van de One nog niet helemaal vast staan, is het wel duidelijk dat Olive de One ziet als meer dan een knappe netwerkspeler. De One beschikt immers ook over een ingebouwde versterker, zodat hij rechtstreeks op een paar speakers aangesloten kan worden.

Andere geluidsuitgangen zijn voorlopig niet te zien op het toestel, maar in een reactie op vragen uit het publiek liet Olive intussen weten dat er wellicht een RCA en optische adapter wordt toegevoegd zodat je de One ook kan aansluiten op een versterker of DAC, 

De fabrikant onderlijnt wel dat de geluidskwaliteit een van de prioriteiten is bij de One, zodat zelfs de meest kritische luisteraars niet teleurgesteld zullen zijn. 
 

,

Een ander leuk idee waaraan Olive werkt zijn optionele speakers voor de One, die bijvoorbeeld naadloos onder de speler kunnen worden gemonteerd. Op die manier moet de One nog flexibeler voor de dag komen. Olive wil het ook mogelijk maken om het toestel tegen een wand te monteren, wat voor een nog strakkere look zorgt.

Potentiële koper wordt investeerder
Olive wil de One in de zomer van 2013 op de markt brengen, en heeft momenteel al heel wat stappen gezet in de ontwikkeling van de nieuwe speler. Niet alleen op technologisch vlak, maar ook in financieel opzicht. Een nieuw product op de markt brengen kost immers aardig wat geld, en om de beoogde deadline te kunnen halen zoekt Olive nu extra middelen bij het grote publiek – een systeem dat we kennen als crowd-funding.

Wie interesse heeft om het project te steunen, kan daarvoor terecht op Indiegogo. Investeer je minimaal 379 dollar, dan krijg je meteen een Olive One toegestuurd zodra het toestel op de markt komt. En voel je echt behoorlijk wat enthousiasme opborrelen, dan kan je bijvoorbeeld al een startset voor multiroomgebruik reserveren – inclusief één One met harde schijf en twee One's zonder – of meteen voor de Exclusive Edition kiezen. 

In het voorjaar van 2013 zal de ontwikkelaars-SDK beschikbaar komen, waarmee apps ontwikkeld kunnen worden.
 


Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.