Geluid

Monitor Audio Airstream WS100 speakers streamen draadloos

Met de Airstream WS100 stelt Monitor Audio een compact, draadloos luidsprekersysteem voor op maat van pc's en mobiele toestellen. Met behulp van een dongle stream je muziek naar deze actieve speakers, die zelfs als hoeksteen van een eenoudig multiroomsysteem gebruikt kunnen worden.

Het eerste wat opvalt bij de Airstream WS100 is het guitige, kubusvormige design. De compacte kastjes zijn akoestisch afgestemd op de drivers die voor de muziekweergave instaan, meer bepaald een 19 millimeter grote C-CAM tweeter en een 75 millimeter grote C-CAM driver die voor het laag en mid instaat. Beide units worden aangestuurd door hun eigen klasse-D versterkers, goed voor respectievelijk 10 en 20 watt. 

Dongles en SKAA
In tegenstelling tot nogal wat andere systemen, maakt de Airstream WS100 geen gebruik van Wi-Fi, Bluetooth of AirPlay, maar van een systeem met USB-dongles – kleine opzetstukjes die als zender dienst doen.

Die zijn er in twee uitvoeringen: één voor normale USB-toestellen zoals computers, en een extra compacte versie op maat van Apple's populaire iOS-toestellen zoals de iPad en iPhone. Een aparte ontvanger heb je niet nodig, aangezien die laatste is ingebouwd in de Airstream WS100 luidsprekers. 

Leuk detail: één dongle kan maar liefst vier paar Airstreams aansturen, waardoor de WS100 ook geschikt is om in een eenvoudig multiroomsysteem te worden gebruikt.

Voor de draadloze transmissie van audiodata wordt de SKAA-standaard gebruikt, een protocol dat volgens Monitor Audio superieur is aan gelijkaardige zendmethodes. Die standaard zou zelfs in grote mate verantwoordelijk zijn voor de goede geluidskwaliteit van het systeem, dat volledig ruis- en kraakvrij speelt volgens de fabrikant. Daardoor moet de Airstream in staat zijn om muziek in CD-kwaliteit weer te geven.
 


Magnetisch
Ondanks de kleine dimensies van de Airstream is het systeem alvast geen lichtgewicht, want de WS100 zet toch nog 1,7 kilogram op de weegschaal. Dat cijfer wordt deels verklaard door de metalen behuizing, die aan de bovenzijde is afgewerkt met krasvrij zwart glas. Dankzij een magnetisch systeem is het bovendien mogelijk om de speaker in elke denkbare positie te kantelen. 

De speakers bedienen kan op twee manieren: de plus- en mintoetsen aan de zijkant van de speakers regelen het volume, maar je kan net zo goed de meegeleverde afstandsbediening gebruiken die nog een aantal extra functies biedt.

Vanaf december wordt de Monitor Audio Airstream WS100 bij de merkdealers verwacht, en dat voor een adviesprijs van 350 euro per set.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.