Redactie

Limelight

Nee, geen Charlie Chaplin meer: tegen het einde van zijn carrière stond de bekendste komiek uit de periode van de stomme film als Charles Chaplin op de affiche, en waren zijn vertolkingen verhuisd naar het eerder bittere eind van het bitterzoet-spectrum dat hij altijd al had bewandeld in zijn films.

Limelight, zijn allerlaatste film als regisseur/acteur, gaat over een op zijn retour zijnde music hall-komediant die, ondanks zijn eigen sores, een al even erg in ongenade gevallen balletdanseres helpt om te revalideren en het leven terug van de zonnige kant te zien.

Je kunt Limelight voor een groot stuk zien als een reüniefilm van voormalige silent era-grootheden. Historisch was in ieder geval het duet tussen Chaplin en Buster Keaton, zijn belangrijkste rivaal in de jaren '20. Maar ook Edna Purviance, Chaplins favoriete co-ster in het stomme tijdperk, kreeg een belangrijke bijrol.

De film zou Chaplins laatste belangrijke wapenfeit zijn. Ten tijde van Limelight (1952) was hij al 63, en hij draafde nog in precies twee films op als acteur voordat hij op rust ging. In 1977 overleed hij, op 88-jarige leeftijd, in Zwitserland.

Donderdag 27 december op Canvas om 14u30

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.