Mobile

Lezerstest: Horen, zien en genieten

FWD vroeg aan drie lezers om een HTC Sensation XE uitgebreid te testen en hun ervaringen op te tekenen. Hieronder vind je de bespreking van Yvan Peelaers uit Sint-Amandsberg. Vind je dit de beste van de drie reviews, klik dan hier om naar Facebook te gaan en druk op de 'vind ik leuk'-knop. Je maakt dan zelf kans om een Sensation XE te winnen.

Onder de mensen die een van de lezerstesten van de HTC Sensation XE leuk vinden, verloten we op 26 januari 2011 om 23u59 een van de smartphones. (De andere twee lezersreviews vind je door hier en hier te klikken)

Unboxing
Bij het openen zie je dat er is nagedacht over de verpakking. Het matzwarte papier met daarin uitsparingen voor de Sensation XE en oortjes toont stijvol. De iBeats zien er prachtig uit en lijken wel gemaakt door een hippe juwelier. Verder bevat het geheel ook een kleine portefeuille met Beats-logo erop, extra dopjes en een glimmende usb-lader met bijbehorende kabel.

Eerste indruk
Even zoeken naar de batterij. Tiens, die zit er precies niet bij? Daarvoor moet je de backcover er even af halen. Deze is uitgevoerd in aluminium die doorsneden wordt met een rubberen toplaag. Voelt stevig aan en zorgt voor een goede grip. Even de simkaart installeren en klaar. Onhandig is wel dat je deze niet kan plaatsen zonder de batterij te verwijderen. Gelukkig is dit een klusje dat we niet te vaak moeten uitvoeren. Ook de 16GB-geheugenkaart is reeds geïnstalleerd.

Wel vreemd voor een toestel van dit kaliber is dat er wordt gewerkt met een verwisselbare SD-card in plaats van met een ingebouwd geheugen. Inladen verloopt namelijk trager dan vanuit een intern geheugen. Gelukkig maakt de potige 1.5 Ghz-dualcore veel goed.

De Sensation XE voelt solide en degelijk aan en heeft een aantal subtiele details die het tot een mooi toestel maken. Er is goed nagedacht over het algemene design, iets wat we graag zien. Maar nu weer over naar de eerste test die je meteen doet met dit toestel: klikken op de muziek-app en luisteren.

Geluid iBeats
En dat geluid? Dat is goed, zeer goed zelfs. Niet voor klassieke muziek, maar die past ook niet op dit stoere toestel. Wel elektro-pop, lounge, ambient, whatever-beats; alles waar wat punch achter zit komt mooi tot zijn recht via deze oortjes. De bassen zijn mooi rond en vol, midden is redelijk duidelijk aanwezig en hoge tonen worden helder weergegeven. Algemeen is het een geluidsbeeld met power en directheid.

Wat ook opvalt is dat de oortjes worden herkend van zodra je ze vastklikt, waarna het geluid een aantal aanpassingen ondergaat. Deze functie kan je uitschakelen, maar dan klinkt de muziek alsof je een kartonnen doos op je hoofd hebt gezet.

,

Hardware
HTC Sense 3.0 is present. Leuk is onder andere het geanimeerde weerbericht. Een leuke gimmick is de HTC Watch-app, waarmee je video-on-demand kan bekijken. Uiteraard gaat dit ten koste van je batterij en gsm-abonnement.

En hoe gaat deze smartie om met video, internet, games en apps? De Sensation werkt snel. Sensationeel snel zelfs. Geen enkele hapering te merken. Uiteraard heb ik deze volbloed op het circuit getest en proberen te betrappen op een hapering, maar dat is niet gelukt. Elke app die je wil gebruiken is snel geïnstalleerd, start snel op en werkt snel. Het is alleen jammer dat hij slechts 768MB RAM-geheugen heeft. Dat had gerust wat meer mogen zijn.

Surfen
Surfen verloopt aangenaam en vlot, pagina’s worden snel gerenderd. Titels en teksten worden zelfs klein, scherp en duidelijk weergegeven. De processorintensieve flashfilmpjes worden goed gerenderd en weergegeven. De surfervaring komt behoorlijk dicht in de buurt van een tablet, mede dankzij de hoge schermresolutie van 960 x 540 pixels. Allemaal dik in orde voor de veeleisende mobiele surfer dus. Een WiFi-signaal wordt snel gedetecteerd en vastgehouden. Ook Bluetooth 3.0, hsdpa en DLNA zijn aanwezig op deze multimedia-allrounder.

Scherm
Het scherm zelf is weliswaar een super-lcd met verhouding van 16:9, maar niet zo goed als een super amoled plus (wie verzint die namen eigenlijk?). Het is allemaal net een beetje minder scherp en de kleuren wat minder verzadigd. Ook de kijkhoek is wat kleiner.

Voor zo’n toestel zou ik toch opteren voor een super amoled plus-display. Want op de beperkte ruimte van een klein scherm moet elk detail zo goed mogelijk worden weergeven en daar springt de super amoled plus wel bovenuit. Niettegenstaande deze kritische noot zal dit scherm de meeste mensen wel bekoren.

Camera
De camera reageert erg snel en is kwalitatief behoorlijk, met vrij natuurlijke en neutrale kleuren. De detaillering van het beeld zou wat beter kunnen. Op dit vlak blinkt de Samsung Galaxy S2 bijvoorbeeld wat meer uit. Leuk is de mogelijkheid om te filmen in 1.080p. Maar verwacht er niets spectaculair van. Het is en blijft een klein cameratoestel.

Batterij
De batterij gaat behoorlijk lang mee: het toestel is weliswaar nieuw maar houdt het toch ongeveer anderhalve dag uit met regelmatig gebruik. Wat toch niet slecht is aangezien de meeste smartphones elke avond weer aan het stopcontact moeten.

,

Besluit
Het is een wat vreemde combinatie om een zeer krachtige processor – die je vooral aantreft in businesstoestellen – in zo’n cool jasje te zien. Tel daarbij de even hippe en zeer kwalitatieve oortjes en je hebt eigenlijk een toestel waar een jong publiek voor valt als een blok. De prijs is een ander verhaal, tenzij je je ouders kan overhalen om bij te leggen voor een goed rapport of twee maand huiselijke karweitjes.

Voor wie is deze smartphone dan wel? Voor mensen die veeleisend zijn op multimediagebied, die kwaliteit, stijl en présence weten te waarderen en daar geld voor over hebben. Voor muziekliefhebbers die niet meedwepen met een fruitmerk en liever een hippe modieuze vest aandoen dan een sobere slobbertrui. Want met deze smartphone maak je een statement. Je draagt hem om cool te zijn, om gezien te worden en het zal gegarandeerd een gespreksonderwerp zijn bij al je vrienden. Jaloezie inbegrepen.


 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.