Mobile

Geen Flash meer in Android 4.1

Adobe maakt bekend dat het vanaf 15 augustus stopt met de ondersteuning van Flash op Android. Vanaf die dag verdwijnt de Flash Player uit Google Play.

In november 2011 liet Adobe al weten zich meer te gaan concentreren op hun Adobe AIR voor mobiele applicaties en dat het bedrijf zou gaan stoppen met het doorontwikkelen van Flash voor Android.

Het bedrijf gaat naast Adobe AIR ook meer inzetten op HTML 5-ondersteuning, een techniek die al standaard in mobiele browsers te vinden is.

Donderdag stond op het blog van Adobe te lezen dat Flash voor Android per 15 augustus niet meer te downloaden zal zijn uit de Google Play Store. Vanaf dat moment zal Adobe haar applicatie in de Google Play Store zo configureren dat alleen toestellen die Flash vanuit de fabriek hebben meegekregen de applicatie kunnen downloaden.

De reden daarvan is dat die toestellen gecertificeerd zijn voor het gebruik van Flash. Toestellen die niet standaard geleverd worden met Flash zijn dit namelijk niet. In Android 4.1, Jelly Bean, zal Flash niet standaard worden meegeleverd omdat Adobe gestopt is met het actief ontwikkelen voor Android. Men waarschuwt dat Flash op 4.1 wel werkt, maar onvoorspelbaar gedrag zal vertonen in het gebruik en dat het ook niet ondersteund zal worden door Adobe.

Flash was vanaf midden 2010 vanaf versie 2.2 beschikbaar voor Android en heeft dus maar twee jaar meegedraaid op Android. Flash voor mobiele toestellen was al minder relevant toen Apple baas Steve Jobs naar buiten bracht dat iOS niet de beschikking zou krijgen over standaard Flash-ondersteuning. Jobs achtte het systeem alleen geschikt voor gebruik op een PC en niet op een mobiel.
 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.