Beeld

Epson Moverio BT-100

De Sony HMZ-T1-bril is helemaal gericht op thuisgebruik en levert een volledig ingesloten effect. Deze Epson-bril mikt echter eerder op de reiziger. Hoe doet hij dat? De bril gebruikt twee extreem compacte LCD-projectoren in elke arm van de bril, die via een ingenieus lenzensysteem het beeld op een kleine halfdoorlatende spiegel voor je oog projecteren.

De bril is dus volledig transparant, en het beeld verschijnt bovenop de real-life beelden die je door je bril ziet. Je kan het systeem dus vergelijken met een HUD (Heads-up Display). Dat betekent dat je perfect ziet wat om je heen gebeurt terwijl je naar een film zit te kijken.

Slim, dat wel, maar licht en compact zijn helaas niet de twee eerste adjectieven die je spontaan bij de Epson plaatst. Met zijn 240 gram is hij weliswaar heel wat lichter dan de 420 gram van de Sony, maar het blijft een stevige last op je neus. Wie een bril gebruikt kan dankzij twee clips het gevaarte op de armen van zijn gewone bril laten rusten, maar erg comfortabel lijkt ons dat ook niet. Er is ook geen aanpassing voor de oogafstand; Epson gaat duidelijk uit van een ‘one size fits all’-concept.

De content wordt geleverd door een kleine console, ongeveer even groot als een smartphone maar wel dubbel zo dik. Een bijgeleverde 4 GB micro-SD kaart stop je in de console, en die verbind je via USB met je PC om gegevens op de kaart te zetten.

De console draait een gespecialiseerde versie van Android 2.2, met een eigen mediaspeler en internetbrowser met Flash-ondersteuning. Interageren doe je via een kleine D-pad en trackpad.

Tijdens onze test vonden we dat uiteindelijk maar een vrij matige, hier en daar zelfs stuntelige interface. Een webadres intypen met een trackpad en een on-screen toetsenbord bijvoorbeeld, vereist engelengeduld en regelmatig gebruik van de ‘backspace’ toets.

De bril wordt geleverd met twee oortjes die je afzonderlijk in elke arm van de bril kan pluggen, maar je kan ook gebruikmaken van je eigen hoofdtelefoon. Die plug je dan in de console in.

,

Hoe goed het beeld er uitziet hangt van twee belang- rijke factoren af: hoeveel omgevingslicht is er en naar welke achtergrond kijk je? Het zal je niet verbazen dat kijken naar een heldere achtergrond bij veel licht nagenoeg geen beeld oplevert. Maar dat verbetert snel zodra je wat rationelere keuzes maakt.

Kijken naar een donker oppervlak verbetert het contrast gevoelig, en in een matig verlichtte ruimte is het beeld naar onze mening al perfect genietbaar. De kleuren zijn erg goed en het beeld heeft heel wat punch. Je verbetert het contrast nog aanzienlijk door de donkere kap over de bril te zetten, maar Epson had er goed aan gedaan om dan ook meteen een echt zwarte kap mee te leveren.

Hoe groot lijkt het scherm? Het vult in geen geval je volledige gezichtsbeeld. Epson claimt het effect van een 320-inch scherm op 20 meter afstand. Dat klinkt misschien indrukwekkend, maar is het eigenlijk niet. Met een paar berekeningen stellen we vast dat dat ongeveer overeenkomt met een 48-inch scherm op 3 meter afstand. Dat is naar onze mening eerder bescheiden. Met een resolutie van 960 bij 540 pixels leunt het beeld ook heel wat dichter bij SD-kwaliteit dan bij HD aan.

Dat stoorde ons tijdens het kijken echter absoluut niet. Wel lastig is dat je heel de tijd een soort van lichte halo of kader rond het beeld ziet, vermoedelijk een gevolg van ongewenste reflecties in de lichtgeleiders.

Dat je de oogafstand niet kan regelen, kan volgens ons tot problemen leiden. Wijkt jouw oogafstand te veel af van die van bril, dan lijkt kijkvermoeidheid of een licht dubbel beeld niet uitgesloten. Denk aan het effect dat je hebt met een verrekijker of microscoop die niet goed afgesteld staat.

Omdat elk oog zijn eigen beeld krijgt, is de bril perfect geschikt voor 3D. Helaas mag je wel enkel ‘side-by-side’ 3D-beelden aanleveren. Tot onze verrassing zorgt dat voor een 3D-effect dat wel zichtbaar is, maar vrij zwak uit de verf komt. Om over te schakelen tussen 2D en 3D, volstaat het om de knop op de console in te drukken. Dat zal je telkens moeten doen wanneer je klaar bent met kijken, want de interface is niet afgesteld op 3D en raakt er zelfs helemaal in de war van.

,

Laat je niet misleiden door de vermelding dat de Epson Moverio Android 2.2 draait. Los van het gegeven dat die versie al wat ouder is, vind je op de console geen appwinkel. Extra apps installeren is dus niet voor de hand liggend.

De interface oogt dan ook wat leeg en verlaten, en is slechts minimaal aangepast aan de noden van dit specifieke toestel. Vreemd detail: in de muziekspeler vinden we nog een optie terug om een song als beltoon in te stellen, een duidelijk verwijzing naar de smartphoneroots van dit besturingssysteem.

Je beschikt over een browser en Wi-Fi-mogelijkheden, maar zoals gezegd is de interface daarvoor eigenlijk erg onhandig. De bemiddelde reiziger, toch wel het doelpubliek dat Epson voor ogen heeft, beschikt vermoedelijk ook over een tablet en/of smartphone, en die zijn heel wat handiger om door het internet te struinen.

We richten onze hoop dan maar op de mediaspeler, want uiteindelijk ga je deze bril toch vooral gebruiken om films te bekijken. Helaas slaat Epson de bal daar vol- komen mis. De speler ondersteunt op papier MPEG4- en H.264-video en AAC- en MP3-audio. Bij de audiotesten loopt alles naar wens, en blijkt de speler ook WAV- bestanden weer te geven.

Voor video krijgen we echter enkel een aantal WMV-bestanden en sommige van onze MP4-bestanden aan de praat. Maar bij die laatste ontbreekt dan wel de audio, ook al komt die in AAC- formaat. DivX- en Xvid-video’s in de avi-container of zelfs H.264 in de populaire mkv-container worden sowieso niet weergegeven. Je zal dus vermoedelijk alles moeten converteren. Epson levert daarvoor geen software mee, al vind je die wel makkelijk op internet, zowel gratis als betalende versies.

Andere toestellen zoals een smartphone, tablet of draagbare spelconsole aansluiten op deze bril is overigens niet mogelijk.

,

Van een toestel met zo’n stevig prijskaartje hadden we eigenlijk een veel vlottere gebruikservaring verwacht. Het concept verdient zeker verdere aandacht, maar Epson moet het nog wat doorontwikkelen.

Compacter, lichter, beter afstelbaar, en met een ruimer contentaanbod en een betere interface graag, want dan kan een dergelijk toestel wel een schot in de roos zijn. Voorlopig is het echter alleen geschikt voor de echte ‘early adopters’.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.