Mobile

Samsung Galaxy Note 10.1: eerste indrukken

Het is inmiddels een half jaar geleden dat we de eerste keer hoorden van de Samsung Galaxy Note 10.1. Deze tablet met ondersteuning voor pen-invoer heeft in dat halve jaar wel een flink aantal veranderingen ondergaan.

De Samsung Galaxy Note 10.1 ligt vanaf deze week in de winkel en heeft een adviesprijs van €479 voor de versie zonder en €599 voor de versie met 3G meegekregen.

Samsung Galaxy Note 10.1
De Galaxy Note 10.1 is een vervolg op een populair Samsung-product, de Galaxy Note. Deze enorme telefoon blijkt een stuk populairder dan voorheen verwacht en niet alleen om het grote (5 inch) scherm, maar ook vanwege de invoer door middel van een speciale pen. De Note 10.1 werd al een tijdje verwacht: juist op een groot scherm zou het tekenen of aantekeningen maken met het pennetje erg goed kunnen werken.

In eerste instantie was er wel het één en ander op te merken aan de Note 10.1 toen Samsung het product tijdens de Mobile World Congress in Barcelona presenteerde. Zo was het niet mogelijk om de stylus in de tablet zelf op te bergen en waren de overige specificaties nu niet echt heel erg indrukwekkend te noemen.

Gaandeweg het jaar vernomen we dat Samsung wel een aantal wijzigingen aan het apparaat gemaakt heeft. Niet alleen is de stylus op te bergen in het apparaat, ook is er gekozen voor een dikkere pen en is de overige hardware ook flink aangepakt. Inmiddels weten we dat de Note 10.1 draait op dezelfde chipset als ook te vinden is in Samsungs vlaggenschip: de Samsung Galaxy S III. Niet zo vreemd, omdat de Note 10.1 voor Samsung het vlaggenschip op het gebied van tablets moet gaan worden.

Ontwerp
Dat Samsung overhoop ligt met Apple is inmiddels bij bijna iedereen wel bekend. In verschillende landen hebben beide bedrijven elkaar aangeklaagd en er lopen dan ook meer rechtszaken dan wij kunnen bijhouden. In Duitsland blijkt Apple erg succesvol in de rechtbank: de verkoop van verschillende Samsungapparaten is daar inmiddels verboden. De Samsung Galaxy Tab 10.1 zou te veel lijken op de iPad en werd daarom door de Duitse rechter verboden. Als reactie daarop bracht Samsung een speciale versie van de tablet uit, de Galaxy Tab 10.1N. Deze versie heeft speakers aan de voorkant in plaats van aan de zijkant en is ook een stukje breder dan de normale versie.

Op deze Galaxy Tab 10.1N is het ontwerp van de Galaxy Note 10.1 gebaseerd. De speakers zijn net als bij de Tab 10.1N aan de voorkant te vinden, wat als voordeel heeft dat je niet makkelijk met je handen voor de speakers zit. Daarnaast krijg je het geluid veel beter binnen, aangezien de speakers direct op je gericht zijn.

Samsung Galaxy Note 10.1: eerste indrukken

Samsung Galaxy Note 10.1: eerste indrukken

Samsung Galaxy Note 10.1: eerste indrukken

,

Prestaties
Zoals we hierboven genoemd hebben, heeft de Galaxy Note 10.1 dezelfde chipset als de Galaxy S III. Deze chipset komt uit de eigen stal van Samsung en heet Exynos 4412. De chipset heeft een 1,4 GHz quad-core-processor aan boord in combinatie met een Mali 400 grafische chip.

Omdat het erg moeilijk is om prestaties objectief te constateren, maken we vaak gebruik van benchmarks. Deze applicaties berekenen een onafhankelijke score voor een apparaat door middel van (hardware)testjes. Uiteraard zullen we bij onze volledige review je voorzien van meer benchmarkscores, maar we kunnen je al wel vast vertellen dat de Galaxy Note 10.1 het uitstekend doet in AnTuTu, één van de belangrijkste benchmarks op dit moment. AnTuTu meet de prestaties van de grafisch chip, de processor en het (werk)geheugen. De uiteindelijke score van de Note 10.1 is 12.368, vergelijkbaar met die van de Galaxy S III en de HTC One X.

Het scherm van de Galaxy Note 10.1 is bijzonder: ten eerste, in positieve zin, omdat het invoer door middel van de S Pen ondersteunt. Ten tweede en dat is zeker niet zo positief, omdat de resolutie vrij laag is. In tegenstelling met producten van concurrenten heeft Samsung er voor gekozen om de Note 10.1 te voorzien van een scherm met een resolutie van 1280×800, net als de originele Tab 10.1. Samsung heeft als fabrikant van het scherm van de tablet met de hoogste resolutie op dit moment, de iPad, zeker de kennis in huis om de Note 10.1 van een hogere resolutie te voorzien. Volgens Samsung is deze resolutie ‘goed genoeg’, maar daar blijken de meningen over verdeeld. Zelf ben ik teleurgesteld in de keuze van Samsung: het lezen van bijvoorbeeld tekst zou een stukje prettiger zijn op een scherm met een hogere resolutie. De Note 10.1 zou onder andere gericht moeten zijn op het ‘artistieke’ segment, maar onder andere fotografen zouden ook vast een hogere resolutie prefereren. Aan de andere kant zijn er andere journalisten die ik over de tablet heb gesproken die zeggen het verschil amper te zien.

S Pen
Naast de uitstekende chipset, heeft de Galaxy Note 10.1 nog een ander groot voordeel ten opzichte van andere tablets: het apparaat ondersteunt invoer door middel van een actieve pen, de S Pen. Bij andere tablets is het gebruik van een pen (of stylus) wel mogelijk, maar deze zijn log en niet erg precies.

De S Pen blijkt in de praktijk over het algemeen zeer goed te werken. Het speciale scherm, dat een aanraaklaag van Wacom bevat, kan 1024 niveaus van drukgevoeligheid herkennen, voldoende om op eenzelfde manier te tekenen als je op een stuk papier zou doen. De invoer werkt erg snel, maar blijft niet helemaal bij wanneer je snel lijnen trekt. De vertraging is echter minder dan bij bijvoorbeeld de ‘gewone’ Galaxy Note.

De versie van Android die op de Note 10.1 te vinden is, is volledig aangepast voor het gebruik van de S Pen. Wanneer je de pen uit de tablet schuift, krijg je een menuutje waarmee je verschillende Note-apps kunt vinden.  S Note is daar de handigste van: met deze applicatie kun je notities maken, iets waar de tablet uitermate geschikt voor is. Een leuke toevoeging is de herkenning van formules, waarmee het mogelijk wordt om ingewikkelde formules uit te laten rekenen. Verder zijn er ook grafische apps, zoals de mobiele versie van Photoshop, standaard te vinden op de tablet.

,


Samsung Galaxy Note 10.1: eerste indrukken

Beschikbaarheid
De Samsung Galaxy Note 10.1 is erg prettig om mee te werken. Wanneer je je niet af laat schrikken door de schermresolutie, is de Note 10.1 de ideale tablet: het apparaat is erg snel en de tekstinvoer verloopt soepeltjes. Vooral wanneer je veel aantekeningen maakt of graag tekent is de Note een aanrader.

De Note is in de Benelux in twee uitvoeringen te verkrijgen. De ene heeft alleen een WiFi-verbinding en de andere heeft ook 3G voor de internetverbinding aan boord. De adviesprijzen zijn respectievelijk €479 en €599. Beide uitvoeringen beschikken over 16 GB geheugen.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.