Redactie

Workshop: Slimme playlists voor luie DJ’s

Wie zijn muziek digitaal verzamelt in een iTunes-bibliotheek kan makkelijk zorgen voor muzikaal behang als er bezoek is. Slimme afspeellijsten helpen je namelijk om foute nummers van je luidsprekers weg te houden. Ze filteren je muziekcollectie op basis van een set voorwaarden die jij bepaalt.

Je moet die klus overigens maar één keer klaren. Slimme afspeellijsten passen zichzelf namelijk automatisch aan wanneer er iets verandert aan je muziekbibliotheek.

De mogelijkheden zijn schier oneindig, maar in deze workshop geven we enkele voorbeelden die van pas kunnen komen als je thuis bezoek ontvangt, voor een etentje bijvoorbeeld.

,

Om een afspeellijst te maken waarin alleen loungenummers voorkomen, klik je in het menu Bestand op Nieuwe slimme afspeellijst. Nu kan je een aantal voorwaarden opgeven waaraan de nummers die in deze slimme afspeellijst terechtkomen moeten voldoen.

Begin bijvoorbeeld met Album bevat lounge. Terwijl je typt, zal iTunes het invulveld aanvullen met dingen uit je muziekbibliotheek, maar die suggesties mag je negeren.

STAP 1: Thematische afspeellijst

 

,

Druk op het plus-teken om eventueel een extra voorwaarde toe te voegen. Merk op dat het zinnetje ‘Aan de volgende regel voldoen’ verandert in ‘Voldoen aan alle van de volgende regels’. Verander Alle in Een of meer, om te vermijden dat je straks met een lege afspeellijst komt te zitten.

Laat het vinkje bij Direct bijwerken staan, zodat nummers die je later aan je muziekbibliotheek toevoegt meteen aan de slimme afspeellijst toegevoegd kunnen worden. Verander het getal achter Beperken tot om kortere of langere playlists te maken. Druk op OK om de afspeellijst te bewaren en geef hem een duidelijke naam.

STAP 2: Extra regels toevoegen

 

,

Wil je een afspeellijst met de nummers die je in 2010 het vaakst hebt beluisterd? Dan maak je een nieuwe slimme afspeellijst aan en creëer je de voorwaarde Laatste keer ligt na 01/01/2010.

Voeg een nieuwe voorwaarde toe met een druk op het plus-teken en maak er Afgespeeld is groter dan 20 van. Dat cijfer kan je nog aanpassen om de lijst langer of korter te maken. Zorg dat bovenaan staat dat de nummers moeten voldoen aan alle regels. Nu heb je een afspeellijst met alle nummers die je in 2010 minstens twintig keer hebt opgezet.

Wil je enkel de nummers uit 2010, dan volstaat een enkele voorwaarde: Jaar is 2010. Dat werkt uiteraard enkel als je de tags van je muziekcollectie allemaal op orde hebt.

STAP 3: Je eigen top 2010

 

,

Hoeft je muziek niet per se thematisch te zijn maar wil je je gasten wel behoeden voor een onverwacht metalmoment, dan kan je bepaalde artiesten of albums makkelijk uitfi lteren. Maak een nieuwe afspeellijst aan en kies bijvoorbeeld voor Artiest is niet Metallica. Is je collectie perfect getagd, dan kan je ook specifieke genres uitsluiten met Genre is niet.

Je kan ook afspeellijsten uitsluiten. Zo kan je dankzij de afspeellijst uit stap 1 in één klap alle loungenummers blokkeren. Daarvoor gebruik je de voorwaarde Afspeellijst is niet lounge (of welke naam je die afspeellijst ook hebt gegeven). Kijk ook na of er bovenaan staat dat de nummers moeten voldoen aan een of meer regels.

STAP 4: Artiesten en nummers uitsluiten

 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.