Redactie

Workshop: Bedien iTunes met je iPhone of iPod

Je hebt een ruime collectie muziek op je computer waarvan je ook wil genieten in de woonkamer? Zonder dat je telkens naar die pc moet hollen om de boel te bedienen? Dat kan, en het is eenvoudiger dan je denkt.

Als je computer in de buurt staat van je versterker heb je eigenlijk geen nood aan een aparte muziekstreamer. Een kabel leggen tussen de hoofdtelefoonuitgang van je pc en de stereo cinch-ingang van je versterker volstaat dan om muziek te beluisteren door de speaker in de woonkamer.

Misschien beschikken je computer en versterker wel over een digitale uit- en ingang of ben je de trotse bezitter van een aparte DAC? Dan kan je ze op die manier met elkaar verbinden, wat meteen een betere geluidskwaliteit oplevert dan langs de analoge uitgang.

Afstand overbruggen
Kan je geen rechtstreekse verbinding maken tussen je pc en versterker, dan kan je beroep doen op één van de talloze muziekstreamers die vandaag de dag op de markt komen, en eventueel zelfs in een multiroom-systeem geïntegreerd kunnen worden.

Maar het kan ook eenvoudiger en budgetvriendelijker: met Apple’s Airport Express-module. Die gebruikt je computernetwerk om muziek vanuit iTunes draadloos te ontvangen en analoog of digitaal door te geven aan een versterker of actieve luidsprekers. Je hoeft het apparaatje, een sigarettenpakje groot, enkel in het stopcontact te pluggen.

Toegegeven, de Airport Express werkt enkel met iTunes-software, maar gezien de populariteit van dat pakket beschouwen heel wat muziekliefhebbers dat niet meteen als een nadeel. Zeker niet sinds we iTunes met een iPhone of iPod Touch van op afstand kunnen bedienen langs een draadloos netwerk dankzij de gratis app Remote.

Heb je een van beide toestellen in gebruik, dan weet je intussen waarschijnlijk hoe kinderlijk eenvoudig het is om zo’n app te installeren. Voor alle andere lezers illustreren we het hiernaast. De beelden bij deze workshop komen overigens uit een oudere versie van iTunes, maar de procedure is quasi gelijk.

De hele procedure neemt een luttele vijf minuten in beslag. De investering in een Airport Express (89 euro) en een gloednieuwe iPod Touch (229 euro) is al bij al beperkt als je weet dat je er een feilloze afstandsbediening én een leuke draagbare muziekspeler voor in de plaats krijgt, waarmee je overigens nog heel wat andere av-apparatuur kan bedienen.

,

Je hebt een Airport Express geïnstalleerd of een rechtstreekse verbinding gemaakt tussen je pc en versterker. Neem je iPhone of iPod Touch bij de hand, en start iTunes. Navigeer naar de iTunes Store en voer de naam ‘remote’ in, in het zoekvenster rechts bovenaan.

Bedien iTunes met je iPhone of iPod

 

,

Links bovenaan krijg je het logo voor Remote te zien. Klik het aan en klik op ‘Haal op’. De download gaat nu van start. Als je nog niet geregistreerd bent bij Apple, dan moet je dat eerst eenmalig doen.

Bedien iTunes met je iPhone of iPod

 

,

Heb je eerder al aankopen gedaan in de iTunes Store, dan kan je die gegevens gebruiken om de toepassing te downloaden. Zoek de login-gegevens op en voer ze in. Geen paniek, het gaat wel degelijk om een gratis programma.

Bedien iTunes met je iPhone of iPod

 

,

Na luttele seconden is de App, want zo heten de programmaatjes die werken op een iPhone of iPod Touch, binnen. Je kan dit controleren door even op ‘Downloads’ te klikken in de linker navigatiebalk.

Bedien iTunes met je iPhone of iPod

 

,

Nu sluit je de iPhone of iPod Touch aan en klik je bovenaan rechts op ‘Programma’s‘ om aan te duiden welke applicaties er op je draagbaar toestel geïnstalleerd mogen worden.

Bedien iTunes met je iPhone of iPod

 

,

Eens de installatie voltooid is, geeft je iPhone of iPod Touch een toegangscode op die je ook moet ingeven in iTunes. Daarmee weet je draagbare toestel welke iTunes-bibliotheek het moet aansturen. Je iPhone of iPod Touch is nu ook een remote voor je muziekcollectie.

Bedien iTunes met je iPhone of iPod

 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.